2021 Jean-Claude Ramonet Mâcon-Péronne

44,95 37,15
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Mâcon-Péronne
Wijnhuis Jean Claude Ramonet
Jaar 2021
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2024 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De aligoté druif vinden je terug in vrijwel geheel de Bourgogne: in de omgeving van Chablis, zelfs in het zuiden van de Mâconnais. Nergens komt deze, overigens nog steeds ondergewaardeerde druif, het beste tot haar recht dan in Bouzeron. Sinds het einde van de vorige eeuw (1998) draagt wijn die in Bouzeron wordt gemaakt van de aligoté druif de appellation village Bouzeron en dat is voor de Bourgogne uniek.

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. Onbekend maakt ombemind maar dit imago begon te veranderen toen een beroemdheid in de wijnwereld de aandacht wist te vestigen op aligoté. Aubert de Villaine van Domaine Romanée-Conti heeft namelijk samen met zijn vrouw een klein domein in Bouzeron, een kleine gemeente in de Côte Chalonnaise, net ten zuiden van de Côte de Beaune. In Bouzeron is aligoté juist dé specialiteit!

De sleutel naar het succes zit hem in het rijp oogsten van de aligoté, wat door de sterk verbeterde wijngaardtechnieken tegenwoordig veel makkelijker is. De karakteristieke hoge zuurgraad, waar deze druif bekend om staat, wordt zodoende beter en harmonischer in de wijn geïntegreerd. In Bouzeron gelden strengere regels voor de hoogte van de druivenproductie per hectare. Dat zorgt voor een betere concentratie in de druiven. Mede hierdoor is aligoté hier als geen ander in staat om zijn terroir te reflecteren.

De aligoté-druif komt prachtig tot uiting op dit terroir op 300 meter hoogte, gelegen in de Côte Chalonnaise en wordt dan gemaakt door het iconische wijnhuis Jean-Claude Ramonet. De Bozuron wordt door de rivier de Dheune van Santenay gescheiden en ligt dicht bij Chassagne-Montrachet (noorden) en Rully (zuidoosten). De Bouzeron van Jean-Claude Ramonet barst van de aroma's van groene appels, witte bloemen en vers gebakken brood en is medium tot vol, soepel en sappig, met levendige zuren met een fruitige kerrn en een elegante krijtachtige afdronk. Zoals altijd is het een van de mooiste vertolkingen van de appellatie. 

OVER JEAN-CLAUDE RAMONET

Noël en Jean-Claude Ramonet zijn de derde generatie die het grootse wijngoed Ramonet beheren, met als opdracht het handhaven van de schitterend opgebouwde reputatie. Er wordt verteld dat grootvader Pierre in de late jaren twintig in de Bourgogne arriveerde met niet meer dan zijn knapzak. Na jarenlang druiven aankopen en daarvan wijn maken, kon hij geleidelijk wijnpercelen kopen in zijn uitverkoren dorp Chassagne. Met in 1978 als ultieme hoogtepunt de aankoop van een perceel van Le Montrachet, en nog cash betaald ook!

Tegenwoordig bezitten ze 17 hectare. In de Chassagne de zeer mooi premiers crus Ruchottes, Morgeots, Caillerets, Clos-de-la-Boudriotte, Clos-Saint-Jean, Chaumées en Vergers, maar ook Bâtard en Bienvenues. Recentelijk heeft Ramonet kunnen uitbreiden in de Saint-Aubin (Les Charmois) en Puligny-Montrachet (Champ-Canet en een zeer mooie villages). De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken bedraagt 60 jaar en de opbrengsten per hectare zijn bijzonder laag. Afhankelijk van de kwaliteit worden de wijnen tussen de 12 en 15 maanden op een mix van nieuwe en gebruikte eikenhouten vaten gelagerd (over het algemeen 30% nieuw eiken). Lange rijping op de gistsporen, lichte filtering en slechts af en toe batonnage. De broers Ramonet zijn net als hun grootvader echte wijnboeren gebleven, maar om de verdeling van hun wijnen wordt wereldwijd gevochten. In theorie is Noël verantwoordelijk voor de wijnkelders en Jean Claude voor de wijngaarden.

Vineyard for 2021 Jean-Claude Ramonet Mâcon-Péronne
Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Mâcon-Péronne
Wijnhuis Jean Claude Ramonet
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2030
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
Smaakprofiel Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Jean-Claude Ramonet Mâcon-Péronne
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.05.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een echte Eyecatcher om te presenteren. " Hanna

Bekijk product recensie