2019 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo Magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Salento |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Jaar | 2019 |
Druif | Negroamaro |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15%) |
Drink venster | 2022 - 2031 |
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Gianfranco Fino startte dit domein in 2004 wanneer hij een 50-jaar oude wijngaard Primitivo kocht. Ondanks de recente start, is het domein nu reeds een referentiepunt in de regio. De wijnen hebben nu reeds een cultstatus bij wijnjournalisten en aficionados. Extreme kwaliteit .
Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacao. Van de Gianfranco Jp worden maar een paar duizend flessen van gemaakt.
Magnum fles van 1.5 liter in houten kist.
Voor de Gianfranco Jo laat men de Negroamaro druiven enige tijd verdorren op de plant. Dit proces heet Appassimento en Gianfranco is de absolute referentie voor goede appassimento wijnen (vol, mooi fruit maar ook nog met frisse zuren). Als de tijd rijp is worden de verdorde druiven met de hand geoogst in plastic dozen met zorgvuldige selectie van de trossen en deze worden vervoerd in gekoelde vrachtwagen. In de wijnmakerij vindt de 2e strenge selectie plaats waarna de wijn zeer licht worden geperst en vindt fermentatie/maceratie plaats in eikenhouten vaten van 600 liter gedurende ruim twee weken (temperatuurgeregeld met een max T. 23-25 ° C). De wijn mag dan ongeveer 10 maanden verouderen in nieuw Frans eiken. De wijn wordt zonder gebruik van klaringsmiddelen en zonder filtering gebotteld en verblijft dan nog minimaal 6 maanden op de fles voordat deze wordt vrijgegeven.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Salento |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Negroamaro |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form