2019 Gaja Barbaresco

285,00 235,54

?

_
Nog 6 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Nebbiolo d'Alba
Wijnhuis Gaja
Jaar 2019
Druif Nebbiolo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2024 - 2045
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Het historische pronkstuk en belangrijkste wijn van de familie is de 'Barbaresco'! Deze wordt net als Barolo gewonnen uit de Nebbiolo druif en werd bij Gaja eerst bevrijd van een teveel aan harde tannines, waardoor de wijn toegankelijker werd en een veelvoud aan finesse kreeg. De 'Queen Wine' heeft een heerlijke geur van cassis en kersen, leer en aarde, tabak en zoethout. Met alle kracht en volheid die kenmerkend is voor wijnen van de Nebbiolo-druif, staat hij bekend om zijn elegantie en fijne zijdezachte tannine. De Barbaresco is een samensmelting van briljante delicatesse en extreme concentratie. Vol subtiliteiten en extreem aromatisch.

Gaja Barbaresco wordt gevinifieerd van 100% Nebbiolo. De druiven werden met de hand geoogst op 14 verschillende percelen van de Gaja-wijnmakerij. Na de gisting rijpte de wijn 12 maanden in nieuwe barriques, daarna nog eens 12 maanden in grote houten vaten, voordat hij werd vrijgegeven door de oenoloog Guido Rivella. De wijn heeft een bewaarpotentieel van minimaal 10 – 20 jaar, zelfs langer onder perfecte bewaaromstandigheden.

De geschiedenis van wijnmakerij Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler in Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijf oprichtte onder zijn eigen naam. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die met dezelfde vastberadenheid als zijn vader wijn blijft maken. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey, met wie hij in 1905 trouwde. Zij leren hun nazaat Giovanni, genoemd naar zijn grootvader, dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn. In 1961 kwam Giovanni's zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van zijn diploma aan de School of Viticulture & Oenology in Alba, ging de jonge Angelo naar het buitenland voor een stage bij wijnbedrijven in Bordeaux, Bourgondië, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboorteland Piemonte.

Wanneer Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zijn voormalige klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella om hem te assisteren. Samen voeren zij een aantal zeer revolutionaire veranderingen door voor de regio. Zo verlagen ze de opbrengst per hectare soms met maar liefst de helft van het aantal toegestane liters, experimenteren ze met vinificatiemethoden, het aanplanten van nieuwe – zowel rode als witte – druivensoorten en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert de hele wereld met zijn prachtige Barbaresco's, het vlaggenschip van het bedrijf.

Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur besloot de briljante wijnmaker in 1996 volledig te breken met het in zijn ogen te conservatieve en restrictieve Italiaanse systeem van oorsprongsbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco wordt nog steeds als prestigieuze DOCG op de markt gebracht. Hij laat opzettelijk alle andere rode wijnen van één wijngaard 'vrijgeven' naar de regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.

Ook Gaja' Barolo Sperss onderging dezelfde naamswijziging. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG, dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC-vermeldingen. Langhe DOC verschijnt ook op het label van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey. Voor Gaja is het immers niet de afkorting die de goede kwaliteit van een wijn garandeert, maar de naam van de producent.

Vineyard for 2019 Gaja Barbaresco

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.

In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Nebbiolo d'Alba
Iconen Icoon Italië
Wijnhuis Gaja
Druif Nebbiolo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2045
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Gaja Barbaresco
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

21.02.2024

Matarromera WIN Tempranillo 0%

"Heel lekker maar jammer dat Ik niet kan bij bestellen " CATHERINE MEURISSE

Bekijk product recensie