2019 Domaine Marchand Freres Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Rouge

69,95 57,81
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Gevrey-Chambertin
Wijnhuis Domaine Marchand Freres
Jaar 2018
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2021 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

‘Vieilles Vignes’, oude wijnstokken, hebben het voordeel dat de gewasopbrengsten van nature laag blijven. En lage gewasopbrengsten betekenen ‘concentratie’. Hier krijgen we die concentratie in een Gevrey-Chambertin ‘dorp’ gemaakt van twee aaneengesloten ‘lieux dits’ (Pressonniers en Fourneaux) die zich onder de lijn van de Grand Cru ten westen van de Combe Lavaux bevinden. We hebben het over een klassiek dorp in Gevrey, vergelijkbaar met de wijngaard ‘Aux Etelois’ die aan de overkant van de weg ligt. Dit is Gevrey-Chambertin zoals we die heel graag zien.

Het Domaine Marchand Freres bestaat sinds 1813 gedurende zeven generaties, en het grootste deel van die tijd was het gevestigd in Morey-St. Denis. In 1983 kocht het domein echter een wijnmakershuis in het centrum van Gevrey-Chambertin, zogenaamd vanwege de prachtige werkende kelders eronder. Maar Gevrey werd langzamerhand de zetel van het bedrijf en vandaag woont Denis Marchand in het prachtig gerestaureerde huis en ontvangt hij gasten in de kelders beneden.

Het domein heeft kleine percelen in enkele zeer belangrijke wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis en Gevrey-Chambertin, waaronder premier cru 'Les Sentiers' in Chambolle, 'Le Clos des Ormes' in Morey en 'Les Combottes' in Gevrey . Ze hebben ook belangen in Grand Cru Clos de la Roche, Griottes-Chambertin en Charmes Chambertin. Maar de productie is klein, 1000 kisten hier, een paar honderd daar, slechts tientallen in de Grands Crus. Marchand Freres is het Bourgondische domein bij uitstek: kleine productie, hoge kwaliteit.

Vineyard for 2019 Domaine Marchand Freres Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Rouge

Het Domaine Marchand Freres bestaat al sinds 1813 gedurende zeven generaties, en het grootste deel van die tijd was het gevestigd in Morey-St. Denis. In 1983 kocht het domein echter een wijnmakershuis in het centrum van Gevrey-Chambertin, zogenaamd vanwege de prachtige werkende kelders eronder. Maar Gevrey werd langzamerhand de zetel van het bedrijf en vandaag woont Denis Marchand in het prachtig gerestaureerde huis en ontvangt hij gasten in de kelders beneden.

Het domein heeft kleine percelen in enkele zeer belangrijke wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis en Gevrey-Chambertin, waaronder premier cru 'Les Sentiers' in Chambolle, 'Le Clos des Ormes' in Morey en 'Les Combottes' in Gevrey. Ze hebben ook belangen in Grand Cru Clos de la Roche, Griottes-Chambertin en Charmes Chambertin. Maar de productie is klein, 1000 kisten hier, een paar honderd daar, slechts tientallen in de Grands Crus. Marchand Freres is het Bourgondische domein bij uitstek: kleine productie, hoge kwaliteit.

Het Domaine Marchand Freres doet al die dingen die grote producenten doen om geweldige wijn te maken. In wezen wordt geen pijn gespaard bij het nastreven van kwaliteit. Veldwerk en oogst zijn handmatig, de opbrengsten worden laag gehouden op voornamelijk oude wijnstokken. De oogst wordt ontsteeld en de tweede gisting vindt plaats in houten vaten van verschillende leeftijden, afhankelijk van de appellatie en het oogstjaar. Niets is systematisch; aan alles is gedacht om te reageren op de omstandigheden van het jaar, van de oogst tot aan de kelder.

De oogst gebeurt met de hand. Dit is een eerste indicatie van kwaliteit. Handplukken is arbeidsintensief en minder veeleisende telers zullen waar mogelijk de kortste weg nemen. Door de oogst met de hand te plukken, kunnen getrainde plukkers goede druiven sorteren van de beschadigde druiven in het veld. Handplukken voorkomt ook dat onnodige stengels en bladeren in de crush komen. De oogst wordt dan volledig ontsteeld wederom om groene tannines van stengels en vegetatie te vermijden. Rode alcoholische gisting is in cuve, terwijl de blanken wat vatgisting zien. Malolactische gisting in hout van verschillende leeftijden, afhankelijk van de wijn. Zeer lichte filtratie voor het bottelen.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Gevrey-Chambertin
Wijnhuis Domaine Marchand Freres
Druif Pinot Noir
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2030
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Domaine Marchand Freres Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Rouge
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie