2019 Deutzerhof Heimersheimer Chardonnay

25,95 21,45

?

_
Nog maar 1 op voorraad
Nabestelling mogelijk
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Ahr
Wijnhuis Deutzerhof
Jaar 2019
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2022 - 2027
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Het geweldige wijnhuis Deutzerhof ligt ver weg van de drukte van de Ahr-Rotwein-Straße, midden tussen de wijngaarden van Mönchberg, aan de rand van Mayschoss an der Ahr. Deutzerhof werd voor het eerst genoemd in 1574 als wijnmakerij in Mayschoss. In 1980 verhuisde Wolfgang Hehle naar de huidige locatie, vlakbij de wijngaarden van Mönchberg.

Het Ahrdal in het noorden van Rijnland-Palts is een van de meest erkende en opkomende (rode) wijnbouwgebieden in Duitsland. Ongeveer 85% van het wijngaardareaal wordt gebruikt voor de teelt van eersteklas rode wijnen. De mix van druivenrassen bij Deutzerhof weerspiegelt dit. 72% van de wijngaarden van Deutzerhof bestaat uit Pinot Noir, 13% uit Frühburgunder, 1% uit Dornfelder en 1% uit Portugier. De witte rassen Riesling en Chardonnay hebben een aandeel van respectievelijk 10% en 2%. Van de rode druivensoorten is het merendeel Pinot Noir oftwel Spätburgunder en Deutzerhof is de onbewitste expert van deze koning der druiven.

De Chardonnay-druif komt over de hele wereld voor. Meestal wordt hij stevig verwerkt met nieuw hout, waardoor het een breed karakter en zeer boterachtige smaken en aroma’s krijgt. De fijne fruittonen en de delicate zuurgraad gaan vaak verloren. In 1991 was Wolfgang Hehle de eerste die van de gelegenheid gebruik maakte om Chardonnay in het Ahrdal te laten groeien. In de wijngaarden in Lohrsdorf groeit de Chardonnay op lössgrond, die op leisteen verweringsgesteente ligt en met een licht kalkgehalte. In overeenstemming met het Deutzer Hof-principe “klasse in plaats van massa”, heeft de Chardonnay een opbrengst van slechts 45 hl / ha. De most wordt alleen opgeslagen in de nieuwe eiken vaten gedurende de langzame fermentatie van 4-6 weken. 

De Heimersheimer Chardonnay is goudgeel van kleur en heeft een lagering op nieuwe eikenhouten fusten gehad van 60 dagen. Daarna in RVS vaten zodat de wijn zijn frisheid goed behoud. De wijn heeft een goede balans tussen rijp fruit, een fijne zuurgraad en een mooie houttoets. De wijn toont zich nu al erg mooi. Volle ronde smaken van ananas en citrus en een heerlijke evenwichtige houttoets maken de wijn nog complexer.

Vineyard for 2019 Deutzerhof Heimersheimer Chardonnay

Deutzerhof ligt in het Duitse Ahrtal, op iets meer dan een uurtje rijden van Venlo. Het prachtige gebergte met terrassenbouw waar de wijnranken op zijn aangeplant vormen een fantastisch decor. De leistenenbodem van het Ahrgebergte geeft de wijnen hun bijzondere karakter.

Het wijnbedrijf dat we nu Deutzerhof noemen werd al in 1574 opgericht door Caspar Cossmann. In 1868 zijn zijn opvolgers in de allereerste wijncoöperatie van de wereld gestapt. In 1952 besloot Alfred Cossmann om uit de coöperatie te stappen en weer zelfstandig druiven te gaan verbouwen en zijn wijnen te vermarkten. Op dat moment bezat hij 2,5 hectare in en om Mayschoss.

In 1977 trouwde zijn enige dochter Hella met bakkerszoon Wolfgang Hehle. Wolfgang had geen ervaring met wijnmaken en ging bij zijn schoonvader in de leer. In 1982 slaagde Wolfgang voor zijn diploma tot wijnmeester en in 1980 is het nieuwe en huidige wijnbedrijf gebouwd. Omdat er vanuit de Crossmann-familie geen opvolgers meer waren, is besloten om het bedrijf verder voort te zetten onder de naam Deutzerhof.

Wolfgang besloot in te zetten op kwaliteitswijnen. Zijn inspanningen werden in 1992 beloond met de ‘Deutschen Rotweinpreis’ van wijntijdschrift Vinum voor zijn ‘Caspar C’. In 1994 werd Deutzerhof opgenomen in de lijst van VDP wijnbedrijven, waarmee het tot de beste 100 Duitse wijnbedrijven behoort. Vanaf dat moment ontdekt Duitsland zijn wijnen en volgen topbeoordelingen van onder meer 4 druiven in de Duitse Gault&Millau-gids, 4 sterren van Eichelmann, 3,5 sterren van Vinum en 93 punten van Falstaff.

Inmiddels wordt het bedrijf geleid door Hans-Jorg Luchau en Christoph Hoffmann. De huidige flesproductie ligt op 35000 tot 40000 flessen per jaar. Een deel wordt geëxporteerd, het meeste gaat naar de Duitse markt.

Deutzerhof staat al jaren voor kwaliteit en karaktervolle wijnen en is zeer de moeite waard om te bezoeken.De filosofie van Deutzerhof is dat er op een natuurlijke en traditionele manier wijn gemaakt wordt. Dit geldt ook voor de aanplant in en om de wijngaarden, waar kruiden en grassoorten tussen de wijnranken groeien.

Uitgangspunt bij de oogst is dat de druiven een goede balans tussen suiker en zuren bezitten. Er wordt handmatig en in fases geplukt. Vinificatie gebeurt op natuurlijke wijze met spontane vergisting en het gebruik van nieuwe en oude eikenhouten vaten voor de rijping levert de individuele terroirsmaak van Deutzerhof. Het resultaat zijn karaktervolle, unieke en hoogwaardige wijnen van het klassieke type, die zo kenmerkend zijn voor Deutzerhof.

 

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Ahr
Wijnhuis Deutzerhof
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2027
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Deutzerhof Heimersheimer Chardonnay
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie