2019 Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2035 |
Omschrijving
Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru
De Clos Des Menuts Saint Emilion is een blend 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon 5% Cabernet Franc. De druiven zijn zorgvuldig met de hand geoogst. Vervolgens worden de druiven zacht geplet en gefermenteerd gedurende een periode van maar liefst 3 weken in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna mogen rijpen op Frans eiken (50% nieuw en 50% 2e jaars) gedurende 18 maanden. Gedurende deze tijd wordt de wijn bewaard in de enorme monolithische kelders in de rotsen onder het dorp Saint Emilion en dit allemaal op de perfecte temperatuur van 12 °C.
De Clos Des Menuts kan voor een lange tijd bewaard worden. Het is een wijn die rond en vol is, met delicate tannines. Een zeer diepgekleurde rode wijn. Een krachtige neus, erg complex met tonen van vanille en geroosterd brood. Vol in de mond. De wijn heeft een mooie structuur en een goede balans tussen het fruit van rijpe druiven en de vanille eiken tannines. De Clos Des Menuts Saint Emillion Grand Cru met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en van een geweldige vintage zoals de Bordeaux kenner weet. 91/100 James Suckling. De wijn komt uit één van de beste jaren van het decennia namelijk 2016.
Wijnhuis Clos Des Menuts
De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente. Het oogsten gebeurt volledig met de hand. Een sorteertabel maakt de selectie van de beste druiven mogelijk. De gisting vindt plaats op een traditionele manier bij 28/32 °C met een vatting van ongeveer 21 dagen. Tijdens de eerste paar dagen worden er elke dag twee tot drie onderdompelingen gedaan van het most om de beste tannines te extraheren. De wijn wordt vervolgens 18 maanden gerijpt in eiken vaten, in de enorme middeleeuwse kelders uitgehold van de rots onder het hart van het dorp Saint Emilion. Ruim 9 meter ondergronds, profiteert de Clos des Menuts van uitzonderlijke veroudering, bij de ideale en constante temperatuur van 12 °C. De monolithische kelders van de Clos des Menuts, bezaaid met oude graansilo's uit de Middeleeuwen, zijn een zeer gewaardeerde attractie voor de talrijke bezoekers van de middeleeuwse stad.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Clos De Menuts |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Open haard, Romantisch |