2019 Château Rieussec Sauternes Premier Grand Cru Classé

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Sauternes (Appellatie)
Wijnhuis Château Rieussec
Jaar 2019
Druif Muscadelle Sauvignon Blanc Semillon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2046
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Château Rieussec behoort  tesamen met Château d'Yquem tot de absolute top onder de Sauternes wijnen. Rieussec heeft de status van 1e Grand Cru 1855. Rieussec is eigendom van Les Domaines Barons de Rothschild. Iedereen weet ook dat Sauternes normaliter is verpakt in een transparante Bordeaux fles. Zie hier de eerste uitzondering! Een gerecyclede fles van donker glas in een ander vorm met hersluitbare kurk. De fles is na gebruik inzetbaar als waterkaraf of vaas!

De Château Rieussec Sauternes Premier Grand Cru Classé 2019 is een blend Semillon 89%, Sauvignon blanc 9%, Muscadelle 2%. De Château Rieussec heeft een delicate gouden kleur met zachte groene glinstering. Intense neus met een enorme aromatische rijkdom. De eerste tonen van citrusschil worden gevolgd door citroentaart en vervolgens geroosterde tonen die doen denken aan vers gebakken brioche. De smaak biedt mandarijnschil en gekonfijte sinaasappel, verlevendigd door een vleugje steranijs die de aromatische frisheid van de wijn onderstreept. Dicht en rijk, de smaak heeft een goede lengte met een aangename hint van bitterheid in de afdronk. Ondanks het alcohol percentage van 14% is Rieussec altijd lichtvoetig in de basis maar zinderend in de mond.

  • Zeer kleine productie
  • Een innovatief flesontwerp voor een Sauternes-wijn, met gekleurd glas
  • Een nieuw label uit 2019, grafisch en gedurfd, met de emblematische gouden kroon
  • Aan elke fles is een "recorking" -stop bevestigd. Met een vervangbare hermetische sluiting kan de Rieussec-fles maximaal een maand in de koelkast worden bewaard. Eenmaal leeg is het eenvoudig om het etiket te verwijderen en de fles in een waterkan of vaas te veranderen.

Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet. Wist u trouwens dat wij deze bij een bestelling standaard en automatisch digitiaal naar u doorsturen!

OVER VINTAGE 2019

De 2019 vintage begon goed met een milde, droge winter. Het mooie weer hield aan tot in het vroege voorjaar, wat resulteerde in een vroege start van de groeicyclus. Daarna koelden de dag- en nachttemperaturen af ​​en tussen maart en mei waren er zes momenten dat men de adem inhielt uit angst voor vorst. Tijdens deze periode vertraagde het koudere en vooral droger dan normaal weer de groei van de wijnstokken. Na een relatief koude, regenachtige start, veranderde juni plotseling, met een vroege zomerhittegolf zoals die sinds 2003 niet meer was gezien. Gelukkig was deze van korte duur en leken de wijnstokken, die qua groei aan het inhalen waren, beter uitgerust dan voorgaande jaren om de hitte het hoofd te bieden. Op 26 juli kwam er een wonderbaarlijke regen, precies op het juiste moment om véraison (kleurverandering) teweeg te brengen.
Dit jaar, net als in 2017, was de regen in september erg gunstig voor de botrytis. Maar de oogsten bleken complexer te zijn, waarbij zuurrot de zuiverheid van de druiven bedreigde. We moesten het fruit sorteren als goudzoekers om de zure druiven te verwijderen om alleen de mooi gebotrytiseerde druiven behouden.

Vineyard for 2019 Château Rieussec Sauternes Premier Grand Cru Classé

De absolute top met vermaarde Château d'Yquem onder de dessert wijnen. Rieussec heeft de status van 1e Grand Cru 1855. Rieussec is eigendom van Les Domaines Barons de Rothschild. Château Rieussec is al generaties lang een toonaangevende wijn in Sauternes. Gerangschikt als een Premier Grand Cru in 1855, is het gemaakt met een subtiele mix van Sémillon, Sauvignon en Muscadelle.

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Sauternes (Appellatie)
Wijnhuis Château Rieussec
Druif Muscadelle, Sauvignon Blanc, Semillon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2046
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Zoet
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Château Rieussec Sauternes Premier Grand Cru Classé
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

18.09.2023

2022 Domaines Paul Mas Claude Val Rose

"Fris zomerwijntje" Jos Swevers

Bekijk product recensie