2019 Château Pape Clement Rouge Grand Cru Classé de Graves

122,95 101,61
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pessac-Léognan
Wijnhuis Château Pape Clement
Jaar 2019
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2025 - 2055
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Château Pape Clement Rouge Grand Cru Classé de Graves heeft met zijn 2019 vintage wel een hele fraaie wijn op de kaart gezet en schurkt inmiddels aan qua niveau tegen de Premier Cru's (gelukkig nog niet qua prijs maar dit gaat zeker gebeuren). Dit vlaggenschip van het imperium van dhr. Bernard Magrez wordt volledig manueel ontrist, bes per bes, en alleen de bessen met een intacte pel komen in de wijn. Een gigantische kost aan personeel (meer dan 20 man voor het ontristen), maar met een buitengewoon resultaat.

De Pape Clement Rouge is een blend van 50% Cabernet Sauvignon & 50% Merloten heeft 18 maanden gerijpen op eikenhouten barriques waarvan 60% nieuw is en overige 2e jaars eiken. In het glas heeft de Pape Clement een diep granaatrode kleur met een paarse zweem. De 2018 Pape Clement heeft wat zuurstof nodig maar ontvouwt zich dan langzaam met tonen van geurige aarde, gemalen rotsen, ijzererts en tabak wat dan overgaat in rode en zwarte bessen, kers, rozen en zwarte thee. Vol en heerlijk levendig is het medium tot full bodied met stevige en fijnkorrelige tannines en een verbazingwekkende frisheid, zeer lange (mineralige) afdronk.

Met het rokerige en kruidige bouquet is de rode Pape cCement van een bewonderenswaardige kwaliteit en een zeer karakteristieke zachtheid. De wijn is zowel geconcentreerd, fijn als harmonieus, met een aromatisch palet dat even breed als precies is. De diepte en lengte in de mond zijn uitzonderlijk. De kwaliteit van het terroir, aanhoudende inspanningen en dynamiek hebben hun vruchten afgeworpen, waardoor Pape Clément op een niveau komt dat heel dicht bij dat van de premiers crus ligt.  De recente beoordeling van de internationale wijnpers bevestigen dit ook

96-98/100 Parker
97/100 James Suckling
96-98/100 Wine Spectator

Vineyard for 2019 Château Pape Clement Rouge Grand Cru Classé de Graves

De geschiedenis van Château Pape Clément is een van de langste en boeiendste van alle Franse wijndomeinen. Pape Clément is een van de beste Grands Crus van Bordeaux en is gelegen in Pessac, in de Graves. Het is vernoemd naar zijn beroemde eigenaar Paus Clemens V. Bertrand de Goth, vanaf 1305 de eerste paus die zetelde in Avignon onder de naam Clemens V, werd aartsbisschop van Bordeaux in 1299 en ontving bij deze gelegenheid het bestaande wijngoed, dat hij daarna sterk uitbreidde. Clemens' pauselijke naam is de reden dat het château diezelfde naam erfde en de wijn een icoon werd.

Het wijngoed bleef na zijn vertrek naar Avignon bezit van het aartsbisdom van Bordeaux. Sinds deze periode is het landgoed vijf eeuwen lang goed beheerd gebleven. De beperkte productie was voornamelijk gereserveerd voor gebruik door het aartsbisdom zelf. Tijdens de Franse Revolutie werd het château publiek domein maar tevens succesvol uitgebreid. De wijnen werden door helder management van de eigenaren verkocht tegen dezelfde prijzen als de 2ième Grand Crus Classés uit de Medoc.

In de jaren '80 van de vorige eeuw nam Bernard Magrez, visionair en gepassioneerd wijnliefhebber, het kasteel over en maakte de reputatie zelfs nog groter. Bernard Magrez heeft alle mogelijke middelen ingezet om ervoor te zorgen dat het uitzonderlijke terroir van Pape Clément, dat de wijnen zo beroemd heeft gemaakt en de wijnen hun buitengewone finesse geeft, zo sterk mogelijk tot uiting blijft komen.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pessac-Léognan
Wijnhuis Château Pape Clement
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2055
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 98
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Château Pape Clement Rouge Grand Cru Classé de Graves
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie