2019 Chateau Musar Jeune Blanc

18,45 15,25

?

_
Niet op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Libanon
Regio Bekaa-vallei
Wijnhuis Château Musar
Jaar 2019
Druif Chardonnay Vermentino Viognier
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2021 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Wie denkt dat de druiven in het warme Libanon altijd in de verzengende hitte staan, komt bedrogen uit. De Bekaavallei heeft een ideaal klimaat voor de wijnbouw, mede door de nabijheid van de zee. Maar voor de witte druiven is bovendien gekozen voor een aanplant op grote hoogte, van maar liefst 1.200 meter. Dat is een garantie voor een bijzondere frisheid van deze druiven. De witte druiven worden dan ook vaak pas geoogst in de eerste helft van oktober. Deze fruitige en sappige Musar Jeune is gemaakt van de mediterrane druiven viognier en vermentino, in combinatie met chardonnay. Hij wordt gemaakt als een fruitige wijn, door een gisting op roestvrij staal, waar de wijn rijpt op de lie, de dode gistcellen. Daarna wordt hij op fles gebracht, waarna de wijn nog een jaar op de fles rust voor hij op de markt wordt gebracht. Het is een wijn met een geheel eigen karakter, soepel, fris en opwekkend.

In het glas heeft de Musar Jeune Blanc een licht strogele kleur. In de neus heeft de wijn bloemige tonen, ananas en peer, gedroogde abrikozen, rokerig, een vleugje groene kruiden, basilicum. In de mond is de wijn medium-tot full bodied, krachtig en smaakvol. Ietwas roming met achter in het gehemelte iets van mint, rijpe meloen, een hint van zoet en een smakelijk bitter in de afdronk.

Vineyard for 2019 Chateau Musar Jeune Blanc

Wijnbouw is niet nieuw in Libanon, in de Beekavallei. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk.( De Feniciërs waren hier actief). De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ervan dat ook de Romeinen er al wijn maakten. De Beekavallei is voor druiventeelt ideaal. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op zo’n duizend meter hoogte. Het klimaat is er buitengewoon warm. De hoogte zorgt dan ook gelukkig voor een sterk nachtelijke afkoeling. Als gevolg hiervan worden in de druiven de fruitige aroma’s geconserveerd. Dankzij sneeuw uit de bergen vloeit in de Vallei voldoende water. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem, keien en grijze kalksteen. Het microklimaat is zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven. Het voortdurende oorlogsgeweld in deze streek is een negatieve factor. Maar ondanks dat, is men er altijd doorgegaan met wijn maken. Alleen in de jaren 1976 en 1984 is er vanwege de oorlog geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van een kleine 100 km worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut. Na een meer dan duizend jaar durende alcoholische drooglegging als gevolg van de Islam begonnen de Jezuïten in 1857 weer met wijnbouw. In 1930 richtte Gaston Hochar het wijnbedrijf Chateau Musar op. Libanon viel toen nog onder Frans mandaat. Hij betrok zijn druiven uit de Beekavallei en maakte een wijnmakerij (winery) en kelder tegen de westflank van de berg in Libanon in Ghazir, even ten noorden van Beirut. Franse professoren adviseerden hem bij de inrichting van zijn wijnbedrijf.

Hij stuurde zijn zoon Serge op stage naar Bordeaux (Château Langoa-Barton). Het is deze Serge Hochar, die de wijnen van Château Musar wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Serge Hochar kiest bewust voor een blend, waarbij de ferme, stoere en stevige structuur van de Cabernet Sauvignon gepaard gaat met het fruit “van de Rhône” (Carignan en Cinsault). Een dergelijke blend komt elders haast niet voor. Zelf pleegt hij te zeggen, dat zijn wijnen op een heel natuurlijke manier worden gemaakt, met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering. “Het zijn wijnen zonder make-up”. De rode kasteel wijnen ondergaan een lagering van gemiddeld 12 maanden in Franse vaten, die niet werden getoast. Vervolgens volgt er een jarenlange kelderrust. Aan het eind van het tweede jaar na de oogst wordt de blend bepaald met als enige beslissingsfactor de smaak. Ieder jaargang is verschillend en heeft zijn eigen kenmerken. De rode Château Musar is een buitengewone traditionele wijn, zo niet ouderwets qua stijl. Zijn kleur is nimmer echt donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid. De wijn kan ontzettend goed ouderen. Serge Hochar vindt ze op hun best na vijftien jaar. Het zijn wijnen met een heel eigen stijl.

Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Libanon
Regio Bekaa-vallei
Wijnhuis Château Musar
Druif Chardonnay, Vermentino, Viognier
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2026
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Rond, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag

Gerechten die goed bij deze wijn passen

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Chateau Musar Jeune Blanc
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2023

2022 Enate Chardonnay Blanc 234

"Een wijntje die iedereen lekker vindt " Dm

Bekijk product recensie