2019 Château Haut-Marbuzet Saint-Estèphe

49,95 41,28
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Esthepe
Wijnhuis Vieux Château Certan
Jaar 2019
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2024 - 2060
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Château Haut-Marbuzet is magnifiek gelegen naast Ch. Montrose en aan de rand van de Gironde. De Château Haut-Marbuzet Saint-Estèphe is een blend van 50% Cabernet sauvignon 40% Merlot 5% Cabernet franc 5% Petit verdot. Mijn heeft ruim 8.000 stukken per Ha staan om zo bewust veel concurrentie tussen de wijnstokken te creëren. Dit zorgt voor een diepere worteling van de wijnstokken en tot een lagere opbrengst maar wel van een hogere kwaliteit.

In de neus aroma's van zwart en blauw fruit, walnoten, vanille, praliné en sigarenkistje. Vol met fijne tannines. Evenwichtig, gelaagd en gepolijst met een vlezige textuur. Harmonieus, met elegantie en intensiteit. Mooie afwerking. De smaak van de Château Haut-Marbuzet is heerlijk zacht en vol, kruidig en de tannines zijn zeer geraffineerd en elegant. Dit wordt een heerlijke wijn in de toekomst. Suckling geeft de wijn 96/100 punten en eindigt zijn beoordeling met: "...Wow"

Vineyard for 2019 Château Haut-Marbuzet Saint-Estèphe

Vieux Château Certan is een van de oudste bekende chateau's in Pomerol. Het werd gesticht aan het begin van de 16e eeuw toen de familie Demay uit Schotland arriveerde om zich daar te vestigen. Het verscheen op de kaart van Belleyme uit 1785 onder de naam "Sertan". In Pomerol is de plaatsnaam Certan overgenomen van het landgoed. In 1858 werd Charles de Bousquet de eigenaar van Vieux Château Certan. De kasteelgebouwen die we vandaag zien, zijn door hem gebouwd. In 1924 kocht Georges Thienpont, een Vlaamse wijnhandelaar, het pand. Dit markeerde het begin van de aanwezigheid van de familie in de Bordeaux-streek.

Met een oppervlakte van 14 hectare (35 acres) geplant in één enkel blok, bestaat de Vieux Château Certan-wijngaard uit 23 percelen, elk afzonderlijk beheerd volgens het bodemtype, de aangeplante druivensoort en de leeftijd van de wijnstokken. De bodems zijn subtiel gevarieerd en bevatten een zeer kleiachtig deel beplant met voornamelijk Merlot (70%), een grind-klei deel beplant met Cabernet Franc (25%) en een zeer grindachtig deel beplant met Cabernet Sauvignon (5%). Rekening houdend met de totale oppervlakte is de gemiddelde leeftijd van de wijngaard 50 jaar. Deze oude wijnstokken, samen met het gunstige effect van het microklimaat van het Pomerol-plateau, zorgen ervoor dat de verschillende druivensoorten perfecte rijpheidsniveaus bereiken. Vieux Château Certan is het resultaat van een heel bijzonder ecosysteem waarin de bodem, de wijnstokken en het klimaat harmonieus samensmelten om uitzonderlijke wijn te produceren. De kelders van Vieux Château Certan combineren optimaal de traditie met de techniciteit en precisie van vandaag. De vinificatie vindt plaats in temperatuurgecontroleerde eikenhouten vaten op 28°C om een zachte, afgemeten extractie te garanderen. Dit proces duurt wat langer maar geeft een duidelijk eleganter resultaat.

Vieux Château Certan combineert savoir-faire met uitzonderlijke bodems. Vieux Château Certan, voornamelijk afkomstig van de oudste wijnstokken van de wijngaard, is elk jaar een mix van de meest uitstekende percelen die op het landgoed worden geproduceerd. De schittering van de tint van de wijn, de rijkdom van zijn aroma's en de subtiliteit van zijn smaak geven hem een onnavolgbare stijl. De wijnen van Vieux Château Certan hebben een natuurlijke concentratie en moeten enkele jaren in de kelder worden bewaard voordat de eerste flessen geopend kunnen worden. Zoals met de grootste Bordeaux-wijnen, kunnen ze worden genoten na 10 tot 15 jaar en hebben een zeer fraai bewaar-potentieel.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Esthepe
Wijnhuis Vieux Château Certan
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2060
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 96
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Château Haut-Marbuzet Saint-Estèphe
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2022

Domaine Allimant-Laugner Cremant d'Alsace Rose

"Prima alternatief voor cChampagne. Kan als aperitif maar ook zeker goed..." LBRA

Bekijk product recensie