2019 Bodegas Catena Zapata Argentino Malbec

89,95 74,34
Wijnsoort Rood
Land Argentinië
Regio Mendoza
Appellatie Mendoza (Appellatie)
Wijnhuis Catena Zapata
Jaar 2019
Druif Malbec
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2030
Beschikbaar per 20 feb. 2020
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Alhoewel niet bevestigd (noch ontkent) door de RVD maar dit is de favoriete wijn van koningin Maxima. Deze topper van Catena Zapata. Deze Argentina is het vlaggenschip van een van de beste wijnhuizen van Argentinië.

Met de Malbec ‘Argentino’ worden de eigenschappen van twee grote historische wijngaarden perfect gecombineerd. De druiven zijn afkomstig van de Adrianna wijngaard, op zo’n 1500 meter, en de Nicasia wijngaard, op een hoogte van tegen de 1200 meter. De Adrianne wijngaard geeft de wijn zijn elegantie en frisheid, Nicasia geeft hem zijn kracht en rijpheid. Een ideale blend dus. Het wijnmaken is hetzelfde als bij de single vineyard wijnen. Gisting vindt plaats op deels houten vaten van 225 liter en deels op vaten van 500 liter. De rijping op nieuwe Franse eiken vaten duurt achttien maanden. Een deel van de vaten wordt tijdens de rijping vervangen door weer nieuwe vaten. Het is een wijn die laat zien waar de malbec op hoogte voor staat: een toonbeeld van puur, rijp fruit en een grote kracht. De wijn blinkt uit door zijn rijpe fruit en door zijn balans, de combinatie van opwekkende zuren met heerlijk rijp fruit en intensiteit.

De Argentino heeft een uitzonderlijk concentratie en complexiteit. In het glas heeft hij een haast  verzadigde donkere paarse kleur; de neus biedt cassis, mokka en kruidnagel doorsneden met aarde tonen . Het combineert dichtheid en zoetheid enerzijds met aangrijpende smaken van tabak, donkere bessen, kruiden en mineralen; de afdronk wordt  gedomineerd door zoete zwarte en blauwe vruchten en blijft minutenlang het gehemelte te bombarderen met zijdezachte tanninnes. Het bewaarpotentieel is ongekend.

Bodega Catena Zapata wordt gezien als het vlaggeschip van de wijnhuizen in Argentinië. De uitspraak van Robert Parker zegt veel: ‘when all is said and done, Catena Zapata is the Argentina winery of reference, the standard of excellence’.

99/100 Suckling en 96/100 Parker

 

Vineyard for 2019 Bodegas Catena Zapata Argentino Malbec

Het toonaangevende huis Catena Zapata is reeds sinds 4 generaties actief in de Argentijnse wijnbouw. Bodega Catena Zapata werd opgericht door Nicola Catena die in 1898 Italië per zeilschip verliet naar Argentinië. Hij kwam uiteindelijk terecht in Mendoza en plantte hier in 1902 zijn eerste wijngaard aan met de druivensoort Malbec. Zijn zoon, Domingo, erfde het wijnhuis en verwezenlijkte de droom van zijn vader om één van de grootste wijngaard bezitters te worden in Mendoza.


In de jaren '60 ging het wijnhuis door een moeilijke periode vanwege de slechte economie en een stijgende inflatie. Nicolás Catena, de zoon van Domingo met een economie opleiding, nam halverwege de jaren '60 de leiding over en concentreerde zich op het uitbreiden van de distributie in Argentinië. Hij verkocht het tafelwijn producerende wijnhuis en behield alleen Bodegas Esmeralda, het wijnhuis van de mooie wijnen.

Argentinië stond in die tijd bekend als bulkwijn producerend land en Nicolás werd dan ook voor gek verklaard. Maar hij hield voet bij stuk en ging op zoek naar de beste locaties om wijngaarden aan te planten, o.a in Gualtallary op grote hoogte . In de jaren ‘80 begon hij de druivensoorten Chardonnay en Malbec aan te planten. Deze laatste druif zou volgens zijn eigen wijngaard beheerder hier nooit rijpen, maar gelukkig voor Nicolás deed hij dat wel.

Het heeft hem wel vijf jaar gekost voordat hij helemaal tevreden was over de Malbecdruif in de 60 jaar oude wijngaard Angélica voor de productie van de Catena Malbec in 1994. Wat later begon hij met de productie van de Catena Alta wijnen, afkomstig van de beste percelen uit zijn wijngaarden. Hij verbouwde ook vele klonen van de Malbec en wist voor ieder van hen de meest geschikte wijngaard uit te zoeken.

Eind jaren ’90 begon hij met het maken van een aantal topcuvées die hij Catena Zapata noemde (naar de naam van zijn moeder Angélica Zapata ). Deze wijnen worden uitsluitend geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren. Bodega Catena Zapata produceert vijf verschillende lijnen, meestal van wijngaarden op een hoogte van 900 meter of meer: Catena Zapata, Catena Alta, Catena, Alamos en Argento.

 

 

 

Kenmerken
Beschikbaar per 20 feb. 2020
Wijnsoort Rood
Land Argentinië
Regio Mendoza
Appellatie Mendoza (Appellatie)
Wijnhuis Catena Zapata
Druif Malbec
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
James Suckling rating 99
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Bodegas Catena Zapata Argentino Malbec
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

02.10.2022

Champagne Moet Chandon Ice Imperial

"Champagne met ijs, vreemd. Maar deze champagne is speciaal gemaakt om ..." Davy Brouwers

Bekijk product recensie