2019 Agricola Punica Montessu

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sardinie
Appellatie Isola dei Nuraghi
Wijnhuis Agripunica
Jaar 2019
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2023 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Agricola Punica (beter bekend als Agripunica) is het nieuwe topdomein welke is ontstaan in 2002 door een samenwerking van verschillende wijntalenten met zeer veel ervaring. De persoonlijkheden die hun schouders onder dit project hebben gezet, zijn zeker niet de minste: Dr. Sebastiano Rosa (de wijnmaker van Tenuta San Guido en haar cultwijn Sassicaia), Tenuta San Guido zelf, het Sardisch topdomein Cantina di Santadi en haar directeur Antonello Pilloni, en ten slotte de legendarische wijnmaker Giacomo Tachis. Het idee kwam van deze laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven. In 2002 werd Agripunica opgericht en werden wijngaarden aangekocht van de wijndomeinen Barrua en Narcao en wordt nu alom gezien als een van de Italiaanse opkomende rising stars. We kunnen allemaal zien wat er met Tenuta San Guido is gebeurt en vooral met de prijzen dus advies is zeker om Agri Punica goed in de gaten te houden nu de prijzen nog in balans zijn.

De Montessu wijngaarden in Sardinië zijn gelegen in de regio Isola dei Nuraghi De grond van de wijngaarden bestaat uit bruine aarde, een mix van klei en kalksteen. Deze carignano wordt geassembleerd met kleine delen syrah, merlot, cabernet-sauvignon en cabernet franc. Alle druiven worden met de hand geoogst en individueel gevinifieerd. Hierna volgt de assemblage en rijpt de wijn twaalf maanden op Franse eikenhouten vaten. In het glas heeft de wijn een paarsrode kleur met robijnrode rand. In de neus ruiken we donker fruit zoals zwarte kersen, bramen, bessen en pruimen, met ook iets van leer, cacao en kreupelhout in de neus. De smaak is prachtig zwoel, met vol, geconcentreerd fruit, een aangename kruidigheid, zachte tannine en eindigt in een elegante afdronk. Zeer fraai maar enfin dit is dan ook gemaakt door de Sassicaia wijnmaker.

 

Vineyard for 2019 Agricola Punica Montessu

Agricola Punica (beter bekend als Agripunica) is een samenwerking tussen Tenuta San Guido (Sassicaia), Cantina di Santadi uit Sardinië en de gevierde Toscaanse oenoloog Giacomo Tachis. Het idee kwam van de laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven. In 2002 werd Agripunica opgericht en werden wijngaarden aangekocht van de wijndomeinen Barrua en Narcao. Beide liggen in het gebied Basso Sulcis, in het zuidwesten van Sardinië, thuis van het herkomstgebied Carignano del Sulcis. De ambitie die Tachis met Agripunica had – het maken van rode topwijnen op Sardinië met als basis de inheemse carignano, aangevuld met Bordelaise druiven – werd al snel een doorslaand succes. Daarnaast ging hij zich ook concentreren op het maken van witte wijn, waarbij hij zich opnieuw liet inspireren door een lokale druif (vermentino) en een internationale druif (chardonnay). Ook hier bleek al snel de enorme kundigheid van de oenoloog. Umberto Trombelli, in zijn jonge jaren gevormd en opgeleid door Tachis, is een begenadigd wijnmaker met een grote staat van dienst. Toen Tachis deze enkele jaren geleden besloot om het wat rustiger aan te doen, was Trombelli dan ook de logische keuze om als opvolger te benaderen. Trombelli was graag bereid Tachis’ levenswerk voort te zetten en is nu de grote man achter het succes van Agripunica.

Het domein maakt twee rode en sinds 2012 ook een witte wijn. De rode ‘Barrua’, een IGP Isola dei Nuraghi, is op weg om de nieuwe icoonwijn van Sardinië te worden en wordt gemaakt volgens het vaste recept van 85% carignano met 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. De Barruawijngaarden liggen landinwaarts en bevatten onder andere 10 hectare oude bush vines van carignano, die de wijn haar complexiteit oplevert. De ‘Montessu’ – niet te beschouwen als minderwaardige, maar wel als totaal andere wijn – wordt gemaakt van 60% carignano, aangevuld met syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc en ten slotte merlot. De witte ‘Samas’ wordt gemaakt van 80% vermentino, aangevuld met 20% chardonnay.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sardinie
Appellatie Isola dei Nuraghi
Wijnhuis Agripunica
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2028
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Soepel, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Agricola Punica Montessu
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie