2018 Venus la Universal Dido Blanc Magnum BIO
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Venus la Universal |
Jaar | 2018 |
Druif | Garnacha Macabeo Viura Xarel-Lo |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2020 - 2027 |
Sara Pérez is de vrouw van Rene Barbier welke de fameuze Clos Mogador, Espectacle en Manyetes maakt. Sara Pérez heeft ook de leiding van het familiedomein Clos Martinet. Daarnaast werkt ze nauw samen met haar broer Adria op Cims de Porrera. Vader JoséLuis Pérez, één der belangrijke figuren in de Spaanse wijnwereld, is trots op zijn kinderen. Zelf blijft hij actief in verschillende wijnprojecten. Samen met haar echtgenoot René Barbier (Clos Mogador) bezit en vinifieert Sara Pérez twee schitterende wijnen op Venus La Universal. Als een hommage aan iedere kleine levensmiddelenfabrikant uit de jaren ‘20 die graag groot wou worden, heeft Sara dit mini-domeintje Compania Universal de Vinos gedoopt. Daar op ‘La Uni’, zoals ze het zelf graag noemt, heeft ze zowat de moeder van alle vrouwelijke wijnen gecreëerd: Venus. En ‘Dido’ is de méér dan voorbeeldige dochter van ‘Venus’. Nieuw is de Dido blanco, een complexe witte wijn op basis van Macabeo en Garnacha Blanca, met gedeeltelijke fermentatie op Franse eik. De wijn verdient een beetje flesrijping en wordt best geserveerd in grote glazen. Elegante ‘vrouwelijke’ wijnen met veel stijl.
De Dido La Universal Blanco is geboren uit intuïtie en de behoefte om vooral wijn te maken van druiven van de lokale druivensoorten. Volgens Sara en Rene Barbier de manier om goede wijn te maken daar zij sterk geloven dat de druiven behoren bij het terroir (een beetje zoals een pinot noir hoort bij de bourgogne - kan nauurlijk ergens anders worden verbouwd maar dan smaakt deze ook anders). De wijn is is een blend Garnatxa blanca (witte Grenache), Macabeu (Viura) en Cartoixà (xarel·lo). De wijn is eind 2019 pas gebotteld en pas in rond de zomer in 2020 vrij gegeven.
15% van de druiven worden gedurende 3/5 dagen gemacereerd met schil in open vaten om het zuurdesem te maken (pie de cuba) om zo de inheemse gisten te verkrijgen, daarna wordt nog eens 20% gemacereerd met schil gedurende 24 uur en de rest gaat direct naar de pers. 30% is gerijpt in een 3000l Amphora (klei) en de 70% in verschillende eiken vaten van 300l tot 4000l gedurende 14 maanden. De wijn is biologisch gecertificeerd en wordt puur natuur verbouwd en geproduceerd
De Dido Blanco is in het glas strogeel met een licht groenige zweem. De Dido is een wulpse wijn met in de neus geuren van de herfst, rijp fruit, rozijnen en de typische droge lichtoxydatieve toets (nootachtig) wat de wijn gastronomisch een geweldenaar maakt. In de mond is de wijn fris, zuiver, fraaie zuurgraad en goed in evenwicht. De Dido Blanco is een zeer verleidelijke wijn en zeker geen "doorsnee"
Dit is een fraaie magnum uitvoering van 1.5 liter - nog mooier en lekkerder.
In voorkomende gevallen krijgen de wijnen i.p.v. een reguliere capsule een soort van WAX-afsluiting. Dit heeft verder geen enkel doel en heeft als nadeel dat dit vrij snel uithardt en er kunnen dan eenvoudig stukjes afbrokkelen (spontaan, tijdens transport e.d.) Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de wijn. Wij kunnen hier verder geen garantie voor geven.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Venus la Universal |
Druif | Garnacha, Macabeo, Viura, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form