2018 Recaredo Corpinnat Intens Rosat Brut Nature BIO

Waardering:
100 % of 100
28,95 23,93
  • Koop 6 voor 26,95 22,27 en bespaar 7%

?

_
Nog 118 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rosé
Land Spanje
Regio Penedès
Appellatie Corpinnat
Wijnhuis Recaredo
Jaar 2018
Druif Garnacha Monastrell Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2021 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedegorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Recaredo is tesamen met Mestres de Masters op het gebied van Lang Gerijpte Cava's (long aged cava's) en verslaan bijna zonder uitzondering vele bekende champagne-merken en zeker als prijs in ogenschouw wordt genomen want dan verslaan ze wat ons betreft alle franse collega's

De Recaredo Intens is een 'long-aged' mousserende wijn die droog, levendig en aanlokkelijk is en gastronomische een geweldenaar is. Men maakt de Recaredo Intens van een mozaïek van wijngaarden. De percelen bevinden zich op het grondgebied van Corpinnat, de geboorteplaats van grote mousserende wijnen in het historische wijnbouwgebied van de Penedès ten zuiden van Barcelona, ​​waar aan het einde van de 19e eeuw werd begonnen met het maken van mousserende wijnen volgens de traditionele methode.

Recaredo Intens is geteeld volgens de principes van biologisch-dynamische landbouw, een stap verder dan biologisch. De biodynamische benadering stelt de wijnmaker in staat wijnen te maken die rijk zijn aan nuances, een uitstekend verouderingspotentieel hebben en het landschap waar ze vandaan komen respecteren. Tussen de ranken laat men de plantenbedekking spontaan groeien. Dit bodembedekkers speelt een cruciale rol bij het losmaken van de bodem, het reguleren van de waterretentie- en afvoer (essentieel in een droog landbouwsysteem) en het bevorderd de biodiversiteit. 

Na een aantal vintages gekenmerkt door droogte moest men in 2018 meer naar de hemel kijken verlangend naar zon en droogte. De regens, vooral die in de lente is altijd spanned en vooral voor de biologische wijnbouw want schimmels liggen op de loer en chemicaliën om dit te bestrijden zijn uit de boze dus betekent het actief en continue in de wijngaard aanwezig zijn spannende uitdaging en vereist rigoureus snoeien en bladverwijdering om problemen met schimmelziekten, zoals valse meeldauw, te voorkomen.

Na de natte lente vond de oogst in perfecte omstandigheden plaats en is er qua kwantiteit duidelijk minder geooogst maar in kwaliteit hadden de druiven een grote zuiverheid en zeer goede gezondheid. De gemiddelde opbrengst voor Recaredo-wijngaarden in 2018 was : 43,4 hl/ha De Bovengrens vastgesteld door Corpinnat is 80 hl/ha dus bijna de helf minder dan wat mogelijk is maar motto bij Recaredo is: Minder productie, meer terroirgedreven en hogere kwaliteit.

De Recaredo Intense Rosat is een Brut Nature dus zonder toegevoegde suikers, is biologisch, biodynamisch en vegan en zeer zwavelarm. Het totaal aan sulfiet is slechts 18 mg/l (ter info: 150 mg/l is de max. toegestaan door de EU voor biologische wijnen

De Recaredo Intens Rosat Brut Nature is een mix van 86% Monastrell en 14% Garnacha uit twee kleine familie wijngaarden. De wijn heeft in totaal 30 maanden gerijpt op de fles (en natuurlijk met een natuurkurk). De wijn heeft een diepe, donkere, roze kleur. De druiven worden zes uur lang gemacereerd met de schil (dat verklaart de kleur) en 10% van het volume werd gerijpt in eiken vaten gedurende twee maanden voordat het werd gemengd en in fles met neutrale gist hergiste; het wordt na niet minder dan drie jaar weer vrijgegeven. De delicate Grenache en de zoete Monastrell gaan hand in hand in deze intens, droge en een prachtige rose cava van Recaredo. In het glas laten de fonkelende bubbels intens rood en rijpe vruchten stuiven uit het glas met pittige tonen, die in de mond blijven hangen na het proeven. Fris, droog met mooi fruit. Dit is een wijn die na verloop van tijd verbetert. 

Advies is van Recaredo is om deze wijn te serveren in een Bourgogne glas, omdat de explosieve tonen ruimte nodig heeft om te ademen. Dit is eigenlijk meer een prachtige wijn die toevallig bubbels heeft en is anders en onvergelijkbaar met de meerderheid van de bruisende Rosés.

Onder het tabje Bijlage vindt een de technical sheet, informatie over wijnhuis en de awards

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. Hiermee is deze Cava een gecertificieerde biologische cava. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

OVER CORPINNAT

Recaredo is onderdeel van Corpinnat welke in 2016 is opgericht door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Vineyard for 2018 Recaredo Corpinnat Intens Rosat Brut Nature BIO

De Familie Mata van Recaredo Cava maken al sinds 1924 hoogwaardige cava’s. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit. Recaredo is een wijnmakerij gerund door een familie van wijnboeren die gespecialiseerd zijn in brut nature mousserende wijnen van hoge kwaliteit met het onderscheidende karakter dat voortkomt uit lange rijping en zijn tesamen met Mestres de absolute grootmeester op het gebied van de Long-aged Cava's en worden door Parker vergeleken met de Tondonia's onder de Cava's. Bij Recaredo produceren ze ongekend hoge kwaliteit wijnen die een zeer lange rijping krijgen en worden biologische/biodynamische (gecertificeerd) gemaakt. Recaredo behoort tot de Grandcru onder de Cava en behoort tot de Corpinnat. 

Corpinnat is de naamgeving voor hoge kwaliteit aan mousserende wijnen uit de Penèdes, opgericht in 2016 door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019 om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit.

Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Recaredo is zeer toegewijd aan de regio Penedès en maakt op een eerlijke manier, zonder enige kunstgreep - geweldige wijnen op basis van eigen wijngaarden en is zelfs sinds 2014 uitsluitend gaan werken met historische variëteiten uit de regio Penedès: Xarel·lo, Parellada en Macabeu voor mousserende witte wijnen en Garnacha en Monastrell voor rosés. De variëteit Xarel·lo, typisch voor het eeuwenoude wijngebied Penedès, is goed voor 60% van het wijngaardareaal. Het vermogen van de variëteit om lang te rijpen, de ruggengraad van Xarel-lo en de zuurgraad maken het een perfecte keuze voor de basis van onze mousserende wijnen van topkwaliteit die met zeer lange rijping ongekend fraaie wijne oplevert

Recaredo-wijnen worden gekenmerkt door hun in wezen gastronomische stijl, een karakter dat wordt gekenmerkt door elegantie en subtiliteit en dat indruk heeft gemaakt op de meest veeleisende critici van eten en wijn, waaronder bijdragen aan The New York Times, de prestigieuze La Revue de Vin de France, Le Monde en de invloedrijke Amerikaanse publicatie Robert Parker's Wine Advocate.

De hoeksteen van de filosofie van Recaredo als druiventelers en wijnmakers is een respectvolle alliantie tussen mens en land. Zij (en wij) geloven dat een goede wijn er een is die het land van zijn geboorte weerspiegelt. Daarom maakt men alleen vintage mousserende wijnen wat betekent dat het wijnen zijn uit een specifiek jaar en niet een blend is van jaren. Verder beoefenen ze de biologisch-dynamische landbouw, een aanpak die een stap verder gaat dan biologisch. In 2010 was Recaredo de eerste wijnmaker in de regio Penedès die een certificering voor biodynamische wijnbouw behaalde; en in 2013 de eerste wijnmaker in het gebied die werd aanvaard als lid van La Renaissance des Appellations, een prestigieuze internationale vereniging van biodynamische wijnboeren. In de wijngaard grijpen men alleen in als het strikt noodzakelijk is, en men streeft er altijd naar om het evenwicht in het ecosysteem te behouden, met respect voor het land om zo de meest ware expressie van elk oogstjaar te bereiken. Bij Recaredo geven we altijd prioriteit aan natuurlijke balansen en respect voor biodiversiteit en het milieu. We bewerken onze wijngaarden zonder herbiciden, insecticiden of synthetische chemische producten en gebruiken alleen organische mest van natuurlijke oorsprong, die men zelf composteert.

Lang Gerijpte Cava

Als schildwachten die geduldig in stilte wachten, blijven de flessen van Recaredo minstens 30 maanden (twee en een half jaar) in de duisternis van de kelders, totdat ze een echt uniek karakter krijgen. In het geval van de meest exclusieve familiecollecties van Recaredo, worden sommige van demousserende wijnen bijna 30 jaar gerijpt, met behoud van de delicatesse van de tijd en een schat aan elegante en complexe nuances.

Recaredo & Cava Mestres zijn de enige wijnmakerij ter wereld die al zijn wijnen exclusief met natuurlijke kurken stoppers laat rijpen. Kurk is ideaal om het oorspronkelijke karakter van een lang gerijpte cava te behouden. Het is natuurlijk, ecologisch en duurzaam, en het maakt deel uit van onze mediterrane identiteit en ambachtelijke traditie. De AGED WITH CORK-certificering, toegekend door de European Cork Federation, weerspiegelt de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid die ten grondslag ligt aan de beslissing om kurkstoppen te gebruiken voor het rijpen van al onze mousserende wijnen. Na gebruik worden de kurken die gebruikt worden voor veroudering gerecycled. Er wordt voor champagnes en cava's normaal gesproken kroonkurken gebruikt en pas bij de finale botteling wordt de natuurkurk geplaatst. Het duurdere proces van in alle gevallen natuurkurken te gebruiken heeft als voordeel dat wijnen veel geleidelijker kunnen rijpen gezien en dit komt de kwaliteit zeer ten goede.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie.

Wijnkelder Recaredo

wijnkelder recaredo

recaredo wijngaard

Meer informatie
Wijnsoort Rosé
Land Spanje
Regio Penedès
Appellatie Corpinnat
Wijnhuis Recaredo
Druif Garnacha, Monastrell, Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Ja
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2028
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 92
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Met vrienden, Romantisch, Summer party
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Recaredo Corpinnat Intens Rosat Brut Nature BIO
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie