2021 Rafael Palacios Louro Do Bolo Magnum

46,95 38,80

?

_
Niet op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Valdeorras (Appellatie)
Wijnhuis Rafael Palacios
Jaar 2021
Druif Godello
Inhoud (Alc) 1.5 ltr (13.5%)
Drink venster 2022 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. Rafael zegt zelf trouwens dat hij de Spaanse Grüner Veltliner maakt !! Dit is een magnum van 1.5 liter

Valdeorras is één van de kleinere en minder bekende wijngebieden van Spanje. Het ligt in Galicië in het noordwesten van het land, tussen de al bekendere D.O.’s van Rias Baixas en Bierzo. De wijngaarden van deze wijn liggen op een hoogte van 600 tot 720 meter en bestaan voornamelijk uit zandgronden. Valdeorras, letterlijk dal van goud, kent een continentaal klimaat. Omdat het zo'n 150 kilometer landinwaarts ligt is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk minder dan in andere delen van Galicië.

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.

Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt. Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma's. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten. Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de erfloten. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een sorte of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of sortes. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de sortes hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.

Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes. De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira. Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen. Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma's.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen. De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

Vineyard for 2021 Rafael Palacios Louro Do Bolo Magnum
Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Valdeorras (Appellatie)
Wijnhuis Rafael Palacios
Druif Godello
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2026
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2021 Rafael Palacios Louro Do Bolo Magnum
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie