2018 Olifantsberg Soul of the Mountain The Bull
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Breedekloof (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2029 |
Omschrijving
Op minder dan een uurtje rijden van Kaapstad, midden in de Zuid-Afrikaanse wijnregio Breedekloof, ligt Olifantsberg Family Vineyards. Dit kleine, vijf hectare tellende wijngoed is sinds 2003 in handen van de Nederlandse familie Leeuwerik. De wijngaarden van Olifantsberg liggen op de hellingen van het Brandwacht gebergte. Dankzij de hoge ligging en de vrijwel constant blazende wind is er een koel microklimaat. Ideale omstandigheden voor de productie van topkwaliteit druiven! In de wijngaard wordt gewerkt met respect voor de natuur. De druivenstokken worden organisch bemest en het rendement in de wijngaard wordt bewust laag gehouden. Dit alles met als doel om optimaal rijpe, gezonde en geconcentreerde druiven te oogsten van hoge kwaliteit. Na de handmatige oogst worden deze druiven naar de nieuw gebouwde vinificatiekelder gebracht. Ook hier laat wijnmaker Elizma Visser de natuur haar werk doen. Na het kneuzen van de druiven volgt een traditionele schilinweking en worden de druiven vergist. Hierna worden ze gerijpt op eikenhouten vaten waarvan jaarlijks ongeveer een derde deel wordt vernieuwd. De wijnen van Olifantsberg zijn hierdoor perfect in balans met mooi gedoseerd eikenhout in geur en smaak.
Goede wijn komt van goede wijngaarden en niet uit een scheikundedoos en is het motto vande wijnmaakster Elizma. In Breedekloof is ook nog het voordeel dat de lagere temperaturen in het microklimaat zorgen voor een betere zuurgraad en meer aromatische druiven. De wijngaarden groeien op schalie-, schist- en zandsteenbodems met een onderliggende kleilaag. De fijne balans en mineraalrijke samenstelling van onze bodems worden weerspiegeld in de elegantie en complexiteit van het fruit dat ze opleveren. De complexiteit van deze wijn ligt in de verzameling van 15 verschillende wijngaarden op de Olifantsberg. Er worden lange, zachte extracties gebruikt met gemiddeld 30% hele trossen in open vergisters. Elk pakket wordt tijdens de gisting apart gehouden. Afhankelijk van de gewenste extractie worden zowel pump-overs als punch-downs gebruikt. Voor de rijping worden licht getoaste vaten van 500 en 300 liter gebruikt. De blend wordt samengesteld nadat elk onderdeel afzonderlijk 7 maanden op eikenhout heeft gerijpt en de blend nog eens 6 maanden rijpt voordat hij wordt gebotteld in 10% nieuw Frans eiken gebruikt.
De Soul of the Mountain The Bull is een typische Rhone wijn met als blend: 42% Syrah, 22% Carignan, 20% Mourvèdre en 16% Grenache. In het glas heeft de The Bull een volle rode kleur met in de neus tonen van zwoel, rijp, donker fruit, zwarte kersen. In de mond is de wijn full bodied met zwart fruit, stevig, drop, rozemarijn, stevige tannines zonder zwaar te zijn. Perfecte balans tussen fruit, zuurgraad en de alcohol. Heerlijk bij wildgerechten, gegrild vlees, stoofpotten, belegen en oude Hollandse kaas.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Breedekloof |
Appellatie | Breedekloof (Appellatie) |
Wijnhuis | Olifantsberg |
Druif | Carignan, Grenache, Mourvedre, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Op minder dan een uurtje rijden van Kaapstad, middenin de Zuid-Afrikaanse wijnregio Breedekloof, ligt Olifantsberg Family Vineyards. Dit kleine, 5 hectare tellende wijngoed is sinds 2003 in handen van de Nederlandse familie Leeuwerik. De wijngaarden van Olifantsberg liggen op de hellingen van het Brandwacht gebergte. Dankzij de hoge ligging en de vrijwel constant blazende wind is er een koel microklimaat.
Ideale omstandigheden voor de productie van topkwaliteit druiven! In de wijngaard wordt gewerkt met respect voor de natuur. De druivenstokken worden organisch bemest en het rendement in de wijngaard wordt bewust laag gehouden. Dit alles met als doel om optimaal rijpe, gezonde en geconcentreerde druiven te oogsten van hoge kwaliteit. Na de handmatige oogst worden deze druiven naar de nieuw gebouwde vinificatiekelder gebracht. Ook hier laat wijnmaker Elizma Visser de natuur haar werk doen. Na het kneuzen van de druiven volgt een traditionele schil-inweking en worden de druiven vergist. Hierna worden ze gerijpt op eikenhouten vaten waarvan jaarlijks ongeveer eenderde deel wordt vernieuwd. De wijnen van Olifantsberg zijn hierdoor perfect in balans met mooi gedoseerd eikenhout in geur en smaak.
Dat we hier praten over een geweldig wijnhuis blijkt wel uit het feit dat hun wijnen zeer lovende kritieken krijgen. De Silhouette heeft in 2015 goud gewonnen op de meeste prestigieuze wijnconcours in Zuid Afrika namelijke De OLD MUTUAL TROPHY WINE SHOW en heeft daar de 1e prijs gewonnen voor Beste Shiraz-based blend en maar liefst 94/100 punten gekregen. Dit is zeer bijzonder voor een jong wijngoed zoals Olifantsberg is. Naast de focus op kwaliteit, lage rendementen en passie speelt in zeker mee dat deze wijnen van deze hoge beoordelingen krijgen het voornaamste bij een goede wijn namelijk het Terroir. In tegenstellingen tot bijvoorbeeld Stellenbosch wat aan de overkant van de kloof ligt is dit de Breedekloof een haast Priorat aandoend terroir met veel leisteen. Dit verklaart de fraaie minerale tinten in de wijnen van Olifantsberg.