2018 Marcel Deiss Grasberg BIO

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
biologisch
Niet op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

Marcel Deiss - de onbetwiste goeroe op het gebied van field-blends uit de Elzas.  Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand en De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging

De Marcel Deiss Grasberg is een blend komende van een single vineyard maar hier staat ondermeer Riesling, Gewurztraminer en Pinot Gris aangeplant (een echte field blend dus) De wijngaard is  gelegen op de "GRASBERG", op een hoogte van 340 m met een ligging op het noordoosten op de top van de Grand Cru "Altenberg Bergheim" bekend van zijn fameuze terroir op de arme kalksteen van de Grande Oolithe. De dunheid van de grond zorgt ervoor dat de wijnstok diep in de ondergrond duikt op zoek naar energie, wat een zeer complexe en lange wijn oplevert. De wijn is rijk en exotisch met licht restzoet. Uitnodigend en aromatisch in de neus met aroma’s van zoete citrustonen, rozenblaadjes, munt, majoraan, zwarte peper en spek. Zeer rond en aanhoudend van smaak met lichtzoete tonen en vers citrusfruit. Het zachte, rijke karakter van de wijn is mooi in balans met de frisheid en opvallende mineraliteit, die blijven hangen in de zeer lange afdronk.

OVER MARCEL DEISS

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

WIJNGAARD GRASBERG

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Alsace
Wijnhuis Marcel Deiss
Druif Gewurztraminer, Pinot Noir, Riesling
Biologisch gecertificeerd Ja
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2050
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 95
James Suckling rating 96
Vinous rating 95
Smaakprofiel Aromatisch, Fruitig, Kruidig, Licht zoet, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag

Wijnhuis

chevron-down

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2018 Marcel Deiss Grasberg BIO
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

10.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Emilio Moro Bestizo

"Mencia druif is persoonlijk een favoriet, onderschatte druif. subtiele k..." Stefan

Bekijk product recensie