2018 Le Macchiole Paleo Rosso
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Jaar | 2018 |
Druif | Cabernet Franc |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2045 |
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die alleen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! T
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten. De instapwijn Rosso ‘Le Macchiole’ valt voortaan ook onder de DOC Bolgheri-appellatie en bevat merlot, cabernet franc en syrah. Instap is eigenlijk een beetje beledigend want de Rosso is een zeer fraaie Bolgheri en in tegenstelling tot de Messorio, Paleo en Scrio is deze wijn nog redelijk qua prijs.
De Paleo werd voor het eerst geproduceerd in 1989 en het belichaamt echt Bolgheri. In het begin was de wijn een klassieke Bordeaux-blend maar werd in 2001 een monovarietal van Cabernet Franc en is sindsdien een cultwijn geworden. De naam "Paleo" verwijst naar een wild kruid dat te vinden is aan de Toscaanse kust en het symboliseert een sterke lokale identiteit van Le Macchiole. De Le Macchiole Paleo Rosso geeft je alle reden om erop verliefd te worden. De wijn is een 100% Cabernet Franc en heeft een indrukwekkend pallet aan bloemen en rood fruit. In de neus zelfs wat gedroogde lavendel en dit alles zeer in balans maar ook zeer intens. De wijn heeft gepolijste tannines en is bijna monumentaal in de mond. Geef het vijf jaar en zal zich nog verder ontwikkelen en in zijn jonge jaren is het advies om de wijn te decanteren. De 2018 heeft 9+/100 punten gekregen van de Wine Advocate.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Cabernet Franc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form