2018 Jimenez Landi Bajondillo
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Jaar | 2018 |
Druif | Garnacha Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2020 - 2025 |
Jiménez Landi Bajondillo is de ‘kleinste’ cuvée en is een assemblage van de verschillende druivensoorten die ze verbouwen. Hoofdzaak is voor hen Garnacha, en bij al hun andere wijnen speelt deze druivensoort de hoofdrol, maar bij deze Bajondillo (letterlijk: het lagere cuvéetje) is het hoofdzakelijk Syrah, aangevuld met de andere druivensoorten. Zijzelf omschrijven de Bajondillo als hun village-wijn.
De Bajondillo heeft een maceratie gehad van 20 dagen met een opvoeding van 5 maanden op nieuwe Franse eiken vaten van 500 liter en groter. In het glas is de wijn donkerrood met purperen glans. Mooie neus met veel opstuivend rood fruit: framboos, rode bes, bosbes. Mooie toon van witte chocolade in perfecte harmonie. Sappige tannines, mooi geknoopte zuren. Lekker sappig glas wijn met veel inhoud en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Verrassend is de toegankelijkheid en de integratie van de vatrijping die bedolven wordt door het rood fruit en toch zijn ietwat Bourgondische stijl niet verloochent.
Zoals alle wijnen van Jimenez Landi is dit ook een Bio Dynmische wijn dus geen gif, pesticiden, kunstmest e.d.
Bij de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen. Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij. Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn grand crus creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. Al zijn perceelwijnen worden biodynamisch gemaakt.
Variëteiten
Terroir
Vinificatie
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Druif | Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Kruidig, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |