2018 Gerard Duplessis Chablis Premier Cru Fourchaume

45,95 37,98
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chablis
Wijnhuis Gerard Duplessis
Jaar 2018
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2021 - 2033
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Chablis Premier Cru Fourchaume heeft een complex boeket met geuren van sinaasappel, gele pruimen en lichte harsachtige geuren die met het walsen in het glas verschijnen. Het gehemelte is crispy, kalkachtig mineraal fris en pittig bij het binnenkomen met een vleugje marmelade hier en een fantastische zuurgraad dat de rijkdom van deze Montmains super in balans houdt. Dit is er een om gerust nog 10 jaar weg te leggen en anders in zijn jong jaren decanteren. Een beauty maar zeer schaars. Er wordt gemiddeld rond de 1000 liter van deze Premier Cru gemaakt.​

De wijnmaker van dit familie domein is Lilian Duplessis. Het domein is fraai gelegen aan de serene oevers van de rivier de Serein in het hart van Chablis, grenzend aan Domaine Billaud-Simon. De wijnen worden biodynamisch geteeld en met lage interventie in de wijnmakerij. De oogst van 2016 werd beïnvloed door de vorst en bracht een lage maar wel zeer fraaie jaargang.  Duplessis onderneemt een enigszins onorthodoxe benadering van veroudering, waarbij de premier en grand cru's maar liefst zes maanden in RVS verblijft voor de malolactische gisting, gevolgd door zes maanden in eiken vaten (tot 10% nieuw) en vervolgens weer zes maanden terug in roestvrij staal. Op deze manier zorgt hij ervoor dat de tonnen altijd vol zijn, omdat de vorige oogst altijd wordt bewaard en net voor de volgende oogst in een vat wordt overgebracht. 

OVER CHABLIS

Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken. 

Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden. 

De beste wijngaarden - zeven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus - zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad. De grootste is Les Clos. De andere zes zijn Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur en Blanchot. De 'gewone' Chablis is goed voor het overgrote deel van de productie en komt van de vlakkere percelen waar de kalkgrond minder dik is, hoewel de onderlinge verschillen groot zijn. Petit-Chablis komt van de buitengebieden van Chablis en is doorgaans minder karakteristiek van smaak, en bedoeld om jong te drinken.

Naast Chablis, die altijd wit is en gemaakt van chardonnay, wordt er op veel kleinere schaal ook wat rode wijn van pinot noir gemaakt. Die komen op de markt als AOP Bourgogne Pinot Noir of als AOP Bourgogne Irancy, indien ze specifiek uit het gebied rond Irancy komen.

Vineyard for 2018 Gerard Duplessis Chablis Premier Cru Fourchaume
Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chablis
Wijnhuis Gerard Duplessis
Druif Chardonnay
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2033
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Complex, Droog, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Gerard Duplessis Chablis Premier Cru Fourchaume
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie