2018 Espectacle del Montsant
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Jaar | 2018 |
Druif | Garnacha |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2030 |
De Topwijn van Rene Barbier (ondermeer de maker van de fameuze Clos de Mogador en Manyetes). Net buiten de Priorat wordt deze geweldenaar gemaakt van 120 jaar oude Grenache druiven gelegen in La Figuera aan de noordelijke rand van de Montsant DO. Een intense wijn in kleur en smaak. Decanteren en lucht geven maar daarna....... komt de krachtpatser tevoorschijn: rijp fruit, florale tonen zoals rozen, viooltjes. Zacht en fris, complex, lange dronk. Zo fraai! Van de Espectacle worden rond de 5500 flessen maximaal gemaakt. De absoluut Top maar aanbod van de Espectacle is zeer beperkt en deze worden verdeeld over de gehele wereld. Voor deze wijn wordt alleen maar het allermooiste fruit, het allermooiste (en duurste) eiken gebruik en de productiemethode is alleen maar gericht op kwaliteit waarbij tot op het niveau van de druif (de bes) een selectie plaats vindt. Niet gek dat deze wijn altijd tussen de 96 en 100 Parkerpunten krijgt. De 2018 jaargang heeft 98/100 Parkerpunten gekregen.
De wijngaard ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
De druiven worden handmatig geplukt en er worden meerdere run gedaan om te pukken en alleen de druiven die de optimale fenolische rijpheid hebben worden geoogst. Na de pluk worden de druiven gekoeld voor ruim 24uur bij een temperatuur van 4ºC en dan vindt e 2e selectie plaats en alleen de allerbeste trossen gaan door naar de volgende stap. De druiven worden dan ontsteeld en dan vindt er wederom een selectie plaats op bes-niveau en worden alleen niet geschikte druiven (te rijp, te groen, etc) verwijderd. Dat wat is overgebleven uit dit strenge selectieproces wordt nu zeer licht gekneusd en start zijn fermentatie in zeer verfijnd frans eiken (QUERCUS PETRAEA) en meerdere malen per dag wordt het most geroerd en overgepompt om de optimale extractie te krijgen. Dit maceratieproces duurt maar liefst rond 5 weken waarna de wijn verder mag rijpen op wederom frans eiken van het mooiste soort (Barbier kiest voor zeer fijnmazig eiken )quercus petrea eiken) wat de duurste vaten zijn die te krijgen zijn) en dan rijpt de wijn rond de 16 maanden op dit fraaie elegante eiken. Hierna krijgen de flessen nog rond de 8-12 maanden flesprijping voordat de wijn wordt vrijgegeven.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Montsant (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Garnacha |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form