2018 Equipo Navazos Ovni Palomino Fino

Special Price 12,95 10,70 van 15,95
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Andalucía
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Equipo Navazos
Jaar 2018
Druif Palomino
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (11.5%)
Drink venster 2020 - 2024
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Alles wijst erop dat de oorsprong van de biologische veroudering van Andalusië teruggaat tot de tweede helft van de achttiende eeuw, halverwege Sanlúcar (die de wijnen levert) en Cádiz (die de markt en commerciële kanalen levert en ook de heilzame effecten van de flor werden voor het eerst gewaardeerd.

De palomino fino-druif voldoet - samen met moscatel en pedro ximénez - aan de drie-eenheid van historische Andalusische variëteiten. De druif van sherry en manzanilla, het is al meer dan tweehonderd jaar de dominante variëteit in de wijngaarden van Sanlúcar en het domein over de sherrydriehoek werd opgericht na het phylloxera-debacle. Het ideale natuurlijke alcoholgehalte varieert meestal tussen 11,5 / 12% alc. nabij de kust of de rivier de Guadalquivir, en 12/13% 

Wat zeker niet overmeld mag worden dat Equipo Navazos ook de trendsetter is geweest om van Palominio onversterkte witte topwijnen te maken want van Palomino kunnen niet alleen fantastische sherry’s gemaakt worden, maar zeker ook witte droge ziltige topwijnen.

De onversterkte witte Ovni Palomino Fino 2018 komt van wijngaarden dicht bij de kust, in Pago Miraflores la Baja in Sanlúcar de Barrameda. Fermentatie vond plaats in vaten zoals eeuwenlang de traditie was tot enkele decennia geleden. Het fermenteerde in sherryvaten met inheemse gisten en rijpte meestal zonder flor in roestvrij staal, maar het ontwikkelt altijd wat flor die het een lichte sherry-twist geeft of wellicht beter een soort van fris oxidatief gehalte. Het alcohol percentage is slechts 11,5% dit is pas de tweede vintage die na 2015 wordt gebotteld. De 2018 is totaal anders dan de 2015 want 2018 zag meer regen en was een koeler jaar en de wijn is erg zuiver en precies, puur, met een goede frisheid en wat soberheid. Het is echt heerlijk met veel karakter  Er zijn slechts 6000 flessen geproduceerd en heeft 91/100 Parkerpunten gekregen.

Het idee achter dit project van Coalla Gourmet en Equipo Navazos is om een ​​nieuw perspectief te bieden op de ware essentie van Andalusische wijnen. Zonder de authenticiteit op enigerlei wijze te verloochenen, kunnen de magische kalkachtige bodems van Neder-Andalusië de grondstoffen produceren voor prachtige finos, manzanillas, amontillados, palos cortados en olorosos - ongetwijfeld wijnen van wereldkwaliteit en reputatie - maar ook verfrissende en mineraal gestructureerde wijnen zoals deze OVNI Palomino Fino 2018. Een vrolijke wijn zonder kunstgrepen of pretentie, puur, authentiek en natuurlijk.

De wijn heeft een complexe neus gedomineerd door mineraliteit en tropisch fruit met aroma's van witte bloemen, geurige tonen van brood en balsamico-tonen. Deze wijn is onder een sluier (flor) van gist gerijpt en dan komen deze tonen het best tot hun recht als ze worden geproefd tussen 3° en 6°C - dus zeer koel serveren.

Vineyard for 2018 Equipo Navazos Ovni Palomino Fino

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy. Jesús Barquín is een profeet en hij gelooft in sherry. Samen met zijn goede vriend Eduardo Ojeda is hij onder de naam Equipo Navazos verantwoordelijk voor een recente -zij het bescheiden- opleving van de aandacht voor sherry. Elke keer moet Jesús Barquín opnieuw uitleggen hoe en vooral waarom hij zo verslingerd is geraakt aan sherry. Hij is professor aan de universiteit van Granada in het vak criminologie. Naast zijn werk is hij een groot wijnliefhebber en hij schrijft over wijn. Zo is hij bijvoorbeeld medeauteur van het boek over Rioja verschenen in de prestigieuze serie The Finest Wines of… en vorig jaar verscheen een boek van hem en Peter Liem over sherry. Hij is dus een kenner en liefhebber van Spaanse wijnen in het algemeen en sherry in het bijzonder. Wat zeker niet overmeld mag worden dat Equipo Navazos ook de trendsetter is geweest om van Palominio onverstrekt witte topwijnen te maken want van Palomino kunnen niet alleen fantastische sherry’s gemaakt worden, maar zeker ook witte droge ziltige topwijnen.

Het eerste vat
In Andalusië, zijn woongebied, bezoekt Jesús Barquín regelmatig de kelders waar de vaten met sherry worden bewaard. Tijdens een van die bezoeken in 2005 proeft hij een oudere amontillado uit een bepaald vat die hem duidelijk beter bevalt dan dezelfde wijn uit andere vaten. Dat vat moet binnenkort leeggemaakt worden om er nieuwe wijn in op te slaan, zo laat de eigenaar weten. Daarop besluit Jesús een aantal wijnvrienden te benaderen met het voorstel dat vat te kopen en de inhoud zelf te bottelen voor privégebruik. Op het etiket van deze eerste botteling onder de naam La Bota de Amontillado no.1 stond met grote letters not for sale.

Barquín maakt er niet alleen zijn ongeveer veertig wijnvrienden erg blij mee, hij trekt er ook de aandacht mee van schrijvende collega’s in binnen- en buitenland. Jesús: “De eerste botteling was puur voor privégebruik. We wilden geen concurrentie aangaan met de bestaande wijnhandel. Maar toen ook een tweede botteling veel publiciteit kreeg, hebben we in overleg met producenten en handelaren besloten de door ons geselecteerde sherry’s te koop aan te bieden. Dat komt de hele sherrybusiness ten goede.”

Hebberig
De wijnen die Jesús en Eduardo selecteren komen onder de naam Equipo Navazos op de markt. Elke nieuwe botteling krijgt behalve een naam ook een nummer mee. Maar wat het meest opvalt: de flessen vliegen de deur uit! En dat voor sherry, een wijnsoort die al jarenlang in het verdomhoekje zit met een gigantisch imagoprobleem.

Waarom zijn de wijnen van Equipo Navazo zo ontzettend hip en gewild? Jesús: “Omdat ze zo goed zijn. Wij brengen het beste wat het sherrygebied te bieden heeft op fles. Veel mensen denken dat we alleen treasure hunters zijn, schatgravers die de weg kennen in de opslagplaatsen van kleine en grote sherryhuizen en daar de schatten selecteren om te bottelen. Maar dat is niet waar. Of liever gezegd: niet meer waar. We selecteren inderdaad alleen wat we zelf interessant vinden, maar vervolgens behandelen we de wijn op onze eigen manier: we bottelen hem zo uit het vat, met zo min mogelijk filtratie, bijvoorbeeld. Dat is heel belangrijk voor de smaak. Onze fino kan daarom ook best veel geler zijn dan gebruikelijk.

Bovendien zitten we op dit moment ook midden in het proces van zelf wijn maken van gekochte druiven. Onze wijnen variëren van een mousserende wijn en een Florpower – onversterkte ‘sherry’ van 100% palomino fino – tot onze eigen versie van de PX.” Bij het zelf maken van wijn heeft Jesús veel baat bij de inbreng van Eduardo Ojeda. Die is productiedirecteur bij Grupo Estévez, waar onder andere de bodega’s La Guita in Sanlúcar en Valdespino in Jerez onder vallen.

De Florpower 2010 is een van de laatste releases en nu al helemaal uitverkocht, vertelt Barquín trots, maar gelukkig heeft hij voor deze proeverij nog een paar flesjes meegenomen. De beperkte verkrijgbaarheid is een van de geheimen van het succes van Equipo Navazos; elke uitgave bevat slechts 3 tot 6 duizend flessen. Het spul is bijna niet te krijgen en daar worden wereldwijd heel veel wijnliefhebbers heel hebberig van.

Methode Niepoort
Het idee om een niet-versterkte sherry uit te brengen, is overigens niet van Equipo Navazos zelf, maar van een andere wijngrootheid: Dirk van der Niepoort. Die kwam naar Andalusië om in 2008 de eerste editie te maken van de Navazos Niepoort. Een wijn gemaakt volgens de klassieke methode – in grote, niet helemaal volle vaten, zodat de flor de kans krijgt om te groeien – maar zonder alcohol toe te voegen. Het idee dat een alcoholpercentage van 15% noodzakelijk is om de flor te laten gedijen, wordt door Jesús als onzinnig van de hand gewezen. Uit oude boeken blijkt dat het versterken van de wijn pas veel later is toegepast.

De laag-alcoholische Niepoort Navazos bleek een frisse, crispy sherry met veel karakter en werd in snel tempo populair. Waarom dan nog een tweede niet-versterkte wijn onder de naam Florpower? Jesús: “Dat heet risicospreiding. Door een onverwachte temperatuurschommeling in de zomer van 2009 verdween de flor plotseling en kreeg een verkeerde bacterie de overhand. Van de veertig vaten jonge wijn hebben we er slechts tien kunnen gebruiken. In 2010 hebben we er toen voor gekozen om een deel volgens de ‘methode Niepoort’ te maken, met druiven uit Jerez en een vergisting en langdurig verblijf op vaten, en een ander deel op een nieuwe manier. De Florpower komt van druiven uit Sanlúcar de Barrameda en ligt van de 32 maanden dat hij onder de flor zit er slechts 8 op vat. De rest van de tijd rijpt hij op roestvrijstalen tanks. Het zijn twee zo verschillende wijnen geworden, dat het gerechtvaardigd is ze naast elkaar uit te brengen.”

Topwijn
Is wat Equipo Navazos doet alleen een hoop heisa creëren? Met andere woorden: is het oude wijn in nieuwe zakken, of is de hype terecht? Dat laatste is zonder meer het geval. Wat zij brengen, is werkelijk de crème de la crème van wat het sherrygebied te bieden heeft. Wellicht moeten we toegeven dat we nauwelijks nog weten hoe topwijnen uit dit gebied kunnen smaken. Proef een La Bota 42 Manzanilla of een La Bota 37 Amontillado en probeer je te herinneren welke wijn in complexiteit en smaakfinesse in de buurt komt van deze twee wijnen. Dan kom je vanzelf met wijnen met een wereldreputatie.

Een opmerking over de prijzen. De wijnen van Equipo Navazos zijn inderdaad niet goedkoop. Een citaat van Jancis Roberson in dit verband: ‘They are not cheap. But then nor is Grand Cru Burgundy.’ Met andere woorden: het is maar waar je ze mee vergelijkt. In de categorie topwijn zijn ze nog steeds goedkoop!

 

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Andalucía
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Equipo Navazos
Druif Palomino
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2024
Alcohol % 11.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Aromatisch, Complex, Fruitig, Krachtig, Rond, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Terras
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Equipo Navazos Ovni Palomino Fino
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie