2018 Dominio del Pidio El Quintanal
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Cillar de Silos |
Jaar | 2018 |
Druif | Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2019 - 2023 |
El Quintanal (de naam komt van de plaats van herkomst van deze wijn: El Quintanal del Pidio) is een fijne rode wijn en enkel met een lichte veroudering die het body en structuur geeft zonder zijn fruit te verliezen. Vlezig, rijp, met smakelijke en vriendelijke tannines die zijn verpakt in aroma's van rijp rood en zwart fruit.
De wijnen van Cillar de Silos uit de duero zijn allemaal indrukwekkend. Deze Quintanal is een sappige, jonge fruitige volle wijn welke 4 maanden houtopvoeding heeft gehad. Donker paarse kleur met een fruitige neus van kruiden en bramen. Frisse en fruitige neus met aroma's van rode aalbes en frambozen. Een toets van zachte kruidnagel. Volle body, goed uitgebalanceerde tannines, smaak van kersen, kruidige pruimen en geplette rode vruchten.
De broers Roberto en Óscar Aragón (Bodegas Cillar de Silos) verbinden vijf wijnhuizen uit de 16e eeuw in een innovatief project in de stad Quintana del Pidio. De meeste van deze wijnhuizen werden stopgezet in de jaren 1940. De acquisitie van de vijf wijnhuizen was een lang en moeizaam proces, omdat deze wijnhuizen eigendom waren van 72 verschillende mensen, wat een idee geeft van de complexe onderhandelingen .
Dominio del Pidio is een gemeentelijk wijnproject (ze worden zelfs als zodanig genoemd in het achteretiket) dat is gebaseerd op 10 hectare oude wijngaarden in Quintana del Pidio. Het idomein s ontworpen voor ongeveer 50.000 flessen, de meeste rode, 5.000 rosé en nog eens 5.000 wit. De eerste producties vonden plaatsen in de faciliteiten van het moederbedrijfCillar de Silos.
Wijnhuis Cillar de Silos is gelegen in de Spaanse gemeente Quintana del Pidio wat behoort tot de regio Castilië en León en telt inmiddels 68 hectare. Het wijnhuis werd officieel opgericht door Amalio Aragón die in 1994 samen met zijn kinderen van start ging. Zijn ultieme droom om wijnen te produceren vanuit zijn eigen dorp Quintana del Pidio kreeg echter al eerder vorm toen Amalio in 1970 enkele kleine percelen van wijnbouwers uit de buurt aankocht. Toen hij besloot om zijn eigen wijnmakerij te starten, noemde hij deze Cillar de Silos, naar de monnik die in het verleden de leiding had in het Silos klooster.
Vandaag de dag is het wijnhuis nog altijd een familiebedrijf. Zoon Roberto is Manager en is verantwoordelijk voor verkoop. Zoon Óscar heeft wijnkunde gestudeerd en is de technisch directeur verantwoordelijk voor de wijnbouw en vinificatie. En dochter Amelia is gedreven in het exporteren van de wijnen over de hele wereld. Kortom, een familie die trots is op haar mooie wijngaarden en die vol passie werken op het landgoed die een uitstekende voedingsbodem is voor het wereldberoemde druiven ras de Tempranillo.
Wijnhuis Cillar de Silos beschikt over een ondergrondse wijnkelder. Deze stamt al uit de 17e eeuw en heeft een natuurlijke vochtigheid en een constante temperatuur tussen 11,5 en 12°C gedurende het jaar. Een unieke en ideale locatie voor de wijnen in de laatste fase van het rijpingsproces in de fles.
De wijnstokken zijn op hellingen geplant en worden omgeven door bossen waar een uitstekende drainage heerst. Door de omringende bossen worden de wijnstokken beschermd tegen de gevaarlijke winter vorst en de koude winden uit het noorden.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Cillar de Silos |
Druif | Tempranillo |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2023 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |