2018 Domaine Leroy Bourgogne S.A. Blanc

345,00 285,12
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Wijnhuis Maison Leroy
Jaar 2018
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2022 - 2036
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Lalou Bize-Leroy is een monument van de Franse wijnbouw. Ze werd in 1932 geboren als Marcelle Leroy, dochter van de beroemde Bourgogne wijnhandelaar Henri Leroy. In 1955 nam zij de handelsactiviteiten van haar vader over. Van 1974 tot 1992 was Lalou Bize-Leroy co-manager (en deels eigenares) van de wereldbefaamde Domaine de la Romanée-Conti (DRC) waarbij zij verantwoordelijk was voor de marketing. Mede dankzij haar enorme inzet en charisma genoot DRC decennia lang een ongeëvenaarde media-aandacht. Leroy is een van de meest prestigieuze namen in de Bourgogne.

Kenmerkend voor de wijn stijl van Domaine Leroy zijn: volledige biodynamische wijnbouw sinds 1989, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, drastische snoei en uitdunning van de jonge druiventrossen, uiterst lage opbrengsten, zeer lange inweking- en gistingsperiodes van hele (niet ontsteelde) trossen, 100% nieuw eikenhouten vaten, geen klaring noch filtratie, ongekende terroir expressie en een enorm lang oplegpotentieel. Daar waar de meeste andere Bourgogne wijnen al lang hun laatste zucht hebben uitgeblazen zijn die van Domaine Leroy nog verrassend levendig.

Leroy maakt nu ook andere wijnen, die zonder uitzondering op een enorm hoog niveau staan. De instap van Leroy is Bourgogne Blanc. Deze prachtige Bourgogne is een wijn met twee gezichten. In zijn jeugd, licht groengeel, met een frisse, voornamelijk florale neus en zuivere aroma’s van appel en citrus. Frisheid, zuiverheid en mineraliteit alom. Na gedegen extra opleg wordt de kleur licht goud; het bouquet neigt meer naar rijpe citrusvruchten, rijpe appel, minerale tonen, spicy getoast eikenhout en lichte oxidatieve nuances. Elegante, levendig frisse en zuivere wijn, met een lange en boeiende finale.

Vineyard for 2018 Domaine Leroy Bourgogne S.A. Blanc

Als een van de aller eersten koos de excentrieke en buitengewoon 'dwarse' en eigenwijze wijngaarddame Laloue Bize-Leroy ervoor om volledig biologisch-dynamisch te gaan werken in haar wijngaarden. De beroemde wijnboeren in de Bourgogne begrepen dat niet zo erg en spraken er schamper over en hoon was haar deel. Nu jaren later hebben zij het nakijken. Domaine Leroy wordt vandaag de dag beschouwd als het summum van rode Bourgogne wijnen, ongekend rijk ,intens, mineraal, complex en persistent. Jaren en jaren lang houdbaar. De constante kwaliteit ook in 'mindere jaren' wordt bereikt door griezelig perfectionisme met als gevolg dat de opbrengsten per hectare extreem laag zijn. Dat maakt de wijnen zeldzaam en kostbaar. 

Aubert de Villaine is rustig, bedachtzaam, vriendelijk. Lalou Bize-Leroy is zijn tegenpool: wispelturig, flamboyant, autoritair. Ik heb ze beiden ontmoet, en je kan je moeilijk indenken dat ze samen het beroemdste wijndomein ter wereld hebben geleid: Domaine de la Romanée-Conti in Bourgogne.

Beiden waren ze afgevaardigd door hun families die elk voor de helft eigenaar zijn. Maar een kletterende ruzie maakte in 1992 een einde aan dat co-bestuur. Lalou Bize-Leroy trok er tussenuit en concentreerde ze zich op haar handelshuis Maison Leroy dat ze van haar vader had overgenomen. Maison Leroy bezit geen eigen wijngaarden, maar koopt druiven of sap waarvan wijn wordt gemaakt, of zelfs afgewerkte wijnen die verder worden opgevoed. Onder het Leroy-label worden ze dan op de markt gebracht. Dergelijke "négociant"-wijnen genieten niet altijd van een hoge status onder wijnliefhebbers, maar Lalou Bize-Leroy zorgde voor een zodanig hoge kwaliteit dat de vraag en dus de prijs stelselmatig stegen. Vandaag kan je zeggen dat de merknaam Leroy een even sterke reputatie heeft als Domaine de la Romanée-Conti.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Wijnhuis Maison Leroy
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2036
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Domaine Leroy Bourgogne S.A. Blanc
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie