2018 Domaine Lamy-Pillot Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chassagne-Montrachet
Wijnhuis Lamy-Pillot
Jaar 2018
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2021 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In 1973 trouwen René Lamy en Thérèse Pillot, beide geboren in echte wijnbouwfamilies, en startten zij hun domein in het Hameau de Morgeot aan de rand van Chassagne-Montrachet. De Familie PILLOT vindt haar origines terug in de gemeente Chassagne-Montrachet in 1595. Het wijngoed Lamy-Pillot is een familiedomein dat werkt op 20 hectare wijngaarden, verdeeld over 27 verschillende appellaties, voornamelijk gelegen in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Tegenwoordig is het domein in handen van dochters Florence en Karine en hun echtgenoten. Florence en haar man Sebastien Caillat zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor de vinificatie. Florence heeft haar opleiding genoten in Beaune, terwijl Sebastien Caillat geschoold is in Straatsburg en Dijon. Naast de opleiding hebben zij beide vele stages gelopen, in binnen– en buitenland, alvorens in 1998 de kelder over te nemen.

De 1er Cru Morgeot komt van een Premier Cru wijngaard uit de Chassagne Montrachet genaamd:Morgeot. De wijngaard is 33 Are groot met een zuist-oost ligging waarvan in de goede jaren rond de 2.000 flessen worden gemaakt. De wijngaard is aangeplant in 1970 en ligt op een kalkstenen plateau wat dus de typische mineraliteit geeft maar ook voor een ideale waterhuishouding in zowel de natte als droge periodes.

De Lamy-Pillot Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot is een zeer elegante minerale witte wijnen natuurlijk gemaakt van 100% chardonnay. De stijl van wijnmaken kenmerkt zich bij Lamy-Pillot bij al hun wijnen in een gedoseerd en ondersteunende wijze van houtgebruik. De minerale tonen van het mooie terroir worden niet overwoekerd door overdreven houtgebruik en het fruit komt in alle cuvées mooi naar voren. De Les Vergers heeft rond de 16 maanden veroudering gehad in eiken vaten, met een maximum van 25% nieuwe eiken en met wekelijks battonage. De wijn is zeer goed uitgebalanceerd al vanaf zijn jeugd maar met enige jaren veroudering gaat de wijn nog fraaier worden. Zeer sappig & elegant.

Deze Chassagne Montrachet Premier Cru "Morgeot" is net als bij de Morgeot Rouges in zijn de eerste jaren moeilijk. De wijn is dan nog gesloten maar deze wijn (zeker uit het fraaie 2018) komt helemaal los met een aantal jaren veroudering. De tannines en zuren versmelten dan geweldig en plots wordt de wijn romig, met een mooie edoch lichte butterscotch, witte bloemen, wit en geel fruit. In de mond elegant, mineralig en een fantastische afdronk. Een prachtige Chassagne Montrachet Premier Cru om nog enige jaren te bewaren en heeft een drinkvenster to zeker 2035.

 

Vineyard for 2018 Domaine Lamy-Pillot Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot

In 1973 trouwen René Lamy en Thérèse Pillot, beide geboren in echte wijnbouwfamilies, en startten zij hun domein in het Hameau de Morgeot aan de rand van Chassagne-Montrachet. De Familie PILLOT vindt haar origines terug in de gemeente Chassagne-Montrachet in 1595. Het wijngoed Lamy-Pillot is een familiedomein dat werkt op 17 hectare wijngaarden, verdeeld over 27 verschillende appellaties, voornamelijk gelegen in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin.

Tegenwoordig is het domein in handen van dochters Florence en Karine en hun echtgenoten. Florence en haar man Sebastien Caillat zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor de vinificatie. Florence heeft haar opleiding genoten in Beaune, terwijl Sebastien Caillat geschoold is in Straatsburg en Dijon. Naast de opleiding hebben zij beide vele stages gelopen, in binnen– en buitenland, alvorens in 1998 de kelder over te nemen. Karine en haar man Daniël zijn verantwoordelijk voor de verkoop en administratie.

Dit echte familiedomein heeft de beschikking over meer dan 20 hectare aan wijngaarden en hiermee maken zij een breed scala aan zowel witte als rode wijnen. De wijnen van Lamy-Pillot kenerken zich doordat het zeer rijke wijnen zijn met een weelderige textuur. In de neus florale tonen, rijp fruit en een verfijnde houttoets. Dezelfde aroma’s komen terug in de smaak. De fijne aciditeit geven het geheel extra complexiteit. De wijnen van Domaine Lamy-Pillot behoren inmiddels ook tot de zeer schaarse Bourgognes met jaar-in-jaar-uit hoge beoordelingen van de internationale wijnpers.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Appellatie Chassagne-Montrachet
Wijnhuis Lamy-Pillot
Druif Chardonnay
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2035
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Domaine Lamy-Pillot Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie