2018 Domaine Buisson Battault Meursault Vieilles Vignes
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2021 - 2030 |
Omschrijving
Dit familie domein telt alweer 5 generatie wijnmakers. François Buisson is hier wijnmaker sinds 1985. De eerste jaren nog in nauwe samenwerking met zijn vader, die het domein vanaf 1945 beheerde. Sinds 1991 heeft François het domein helemaal overgenomen, maar zijn vader bleef tot het eind van zijn leven, 2003, zeer betrokken bij het domein. Op dit moment bezit het domein 8 hectare, verdeeld over 14 appellaties. François brengt het terroir in de fles, hij zoekt naar elegantie. Zijn wijnen zijn jong al op dronk, maar bezitten tevens voldoende potentie om te ouderen. Van 2 tot 10 jaar en zelfs ouder. Zijn wijnen krijgen zoveel mogelijk "lees" voor de optimale voedingen en krijgen minimaal 12 maanden barrique opvoeding, waarvan 20% nieuw hout.
Deze fraaie Meursault is een 100% Chardonnay gelegen in het hart van de Meursauklt in Les Malpoiriers, Les Pellans (Meursault). De bodem is van klei/kalksteen en de wijngaard komt uit 1930 dus is bijna 100 jaar oud vandaar dat in Vielle Vignes classificatie heeft. De druiven worden met de hand geoogst. De wijn rijpt 18 maanden op zijn droesem in eiken vaten (80% 1 jaar en 20% nieuw eiken). Dit is een zeer elegante klassieke Meursault met mooie delicate boterachtige tonen, brioche en met een fraaie mineraliteit. De smaak is vet met elegant rijp fruit en fijne zuivere zuren. De afdronk is verfijnd en duurt lang voort. Deze Francois Buisson is geweldig bij schelpdieren, vis, wit vlees, foie gras en zachte kazen.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Domaine Buisson |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
In 1985 treedt François Buisson toe tot het domaine van zijn vader André. Van 1985 tot 2003 vormen vader en zoon de perfecte combinatie, de een met ervaring en de ander met passie en de wil te innoveren. In 1991 wordt François manager van het landgoed. In 2005 neemt François zijn intrek in het voormalige huis van zijn grootouders. Het domaine investeert veel in nieuwe apparatuur en vinificatiemethoden om pure, elegante wijnen te maken, die representatief zijn voor het terroir. Domaine Buisson-Battault heeft wijngaarden in Beaune, Pommard, Puligny en Meursault met vier 1er Cru’s: Charmes, Gouttes d’Or, Genevrières en Porusots.
François bewerkt de wijngaarden op een manier die het microbiologische leven niet aantast. Hij gebruikt alleen organische meststoffen en geen herbiciden. Hij hecht veel belang aan snoeien. De wijnstokken worden, gelang hun sterkte, in Royat of Guyot geleid om de beste concentratie in de druiven mogelijk te maken. De oogst wordt met de hand gedaan om de druiventrossen zoveel mogelijk de intact te houden tot de aankomst in de wijnmakerij.
François wil het terroir in zijn wijnen tot uitdrukking brengen zonder al te stoer te worden. Hij zoekt elegantie. De wijnen moeten jong al aangenaam zijn en dat blijven met de tijd. De wijnen worden opgevoed op hun ‘lie’ om ze te voeden en ze body te geven, zodat ze ook goed bewaard kunnen worden. Daarom rijpen zij 12 maanden in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw is. Voor de 1er Cru’s volgt nog 6 maanden in cuves.