2018 Clos Henri 'Petit Clos' Pinot Noir

Wijnsoort Rood
Land Nieuw Zeeland
Regio Marlborough
Wijnhuis Henri Bourgeois
Jaar 2018
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2020 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Prachtige, biologische, wat zwoele, Nieuw-Zeelandse Pinot Noir zorgt voor een heerlijk bourgonisch glas. De Petit Clos Pinot Noir is medium kersenrood van kleur en heeft een intense, krachtige en kruidige pinot geur, iets dierlijk, enigszins mestig, met zeer verleidelijke aroma's van zwarte kersen, bosbessen en pruimen. De smaak is vol van elegantie en ook puur, intens, aards, levendig en sappig met zachte tannines en een mooi lange afdronk. 

Een geweldige wijn bij wildgerechten, pasta's met vleessauzen en zachte schimmelkaas.

Deze wijn is biologisch gecertificeerd. 90/100 James Suckling

Deze 100% Pinot Noir is gemaakt door Clos Henri, een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. De opgedane kennis uit de Sancerre kond exact worden toegepast in hun nieuwe percelen in Nieuw-Zeeland. In 2009 kocht de familie Bourgeois zo'n 109 hectare aan weilanden in Marlborough, zodat ze hun passie ook in een ander land tot bloei konden laten komen. De percelen zijn gelegen in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough waar de ondergrond erg arm is door de oude afzettingen van rivierkeien. Hierdoor is deze zeer geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Een deel van de wijngaarden is gelegen op de heuvels waardoor er op de wijngaarden maar liefst 3 soorten terroir te vinden is, wat zeer gunstig is voor de complexiteit van de wijn. Er is daardoor een goed merkbaar verschil in karakter bij de wijnen van de verschillende delen van de wijngaard.

De Pinot Noir van Marlborough komt het beste tot zijn recht op de kleigronden van de Southern Valleys, zo ontdekten de producenten van de streek. De stokken voor deze Pinot noir staan daar op 2 soorten klei. Als eerste de Broadbridge klei: de pinot noir wordt elegant en heeft zachte tannines en de 2e is de Wither klei: die zorgt voor structuur en diepgang. Doordat er geen irrigatie wordt gebruikt krijgt de wijn een unieke kracht en diepgang. Na een handmatige oogst ondergaan de druiven een koude inweking (1 week) voor meer structuur en geweldig fruit. Daarna volgt een gisting zonder extreem schilcontact, en vervolgens rijping op Franse barriques, waarvan een kwart nieuw, voor 14 maanden. Deze Pinot noir heeft een echt Nieuw-Zeelands karakter, dat wil zeggen iets voller en krachtiger dan de Pinot noirs uit Frankrijk. 

Henri Bourgeois wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Henri Bourgeois wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Vineyard for 2018 Clos Henri 'Petit Clos' Pinot Noir

Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.

De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.

Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.

De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.

Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Nieuw Zeeland
Regio Marlborough
Wijnhuis Henri Bourgeois
Druif Pinot Noir
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2026
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop
Parker rating 90
Smaakprofiel Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Clos Henri 'Petit Clos' Pinot Noir
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

19.05.2022

2020 Surrau Branu Vermentino di Gallura Superiore

"Wat een heerlijke wijn is deze Vermentino. De wijn heeft een unieke en v..." Ellen

Bekijk product recensie