2018 Château Gruaud-Larose

Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Julien
Wijnhuis Château Gruaud-Larose
Jaar 2018
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2054
Beschikbaar per 20 feb. 2020
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Château Gruaud-Larose is een wijndomein in Bordeaux en een tweede cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het ligt in het dorp Saint-Julien. Lange tijd was het een van de belangrijkste châteaus van het dorp, alleen overschaduwd door het - oorspronkelijk ongedeelde - Léoville. Deze cru, gelegen achter Ch. Branaire Ducru en naast Ch. Lagrange, geniet van een schitterend terroir van steenafzettingen (van de Gironde, 700.000 jaar geleden). Hij behoort sinds 1997 toe aan de familie Merlaut en de laatste jaren krijgen de wijnen zonder uitzondering zeer hoge beoordelingen en hun Gruaud-Larose is vooral een supervrouwelijke, verfijnde en delicate, maar mooi geconcentreerde St. Julien. De wijngaarden zijn (of zijn in conversie) naar biologische wijnteelt.

De Gruaud Larose 2018 is een blend van 67% Cabernet Sauvignon, 24% Merlot en Petit verdot en Cabernet Franc, met een pH van 3,88 en 14,2% alcohol. In het glas heeft het een donkere rode kleur met een paarse zweem. In de neus is de wijn nu al expressief dus dat beloofd wat voor de toekomst. We ruiken aroma's van rijpe kersen, moerbeien, pruimenconserven, zwarte bes met hints van menthol, seringen, zoethout en kruidnagel plus vlagen van gevallen bladeren en bewerkte grond. Medium tot full bodied met een strakke kern van rijp, dicht opeengepakt, gespierd fruit, een stevige lijn van rijpe, korrelige tannines en genoeg frisheid, met een lange en kruidige afdronk. Zoals Parker het zegt in zijn beoordeling: "Very exotic Gruaud!"

Vineyard for 2018 Château Gruaud-Larose

Château Gruaud-Larose is een wijndomein in Bordeaux en een tweede cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het ligt in het dorp Saint-Julien. Lange tijd was het een van de belangrijkste châteaus van het dorp, alleen overschaduwd door het - oorspronkelijk ongedeelde - Léoville. Deze cru, gelegen achter Ch. Branaire Ducru en naast Ch. Lagrange, geniet van een schitterend terroir van steenafzettingen (van de Gironde, 700.000 jaar geleden). Hij behoort sinds 1997 toe aan de familie Merlaut en de laatste jaren krijgen de wijnen zonder uitzondering zeer hoge beoordelingen en hun Gruaud-Larose is vooral een supervrouwelijke, verfijnde en delicate, maar mooi geconcentreerde St. Julien. De wijngaarden zijn (of zijn in conversie) naar biologische wijn teelt.

Men heeft bij Gruaud-Larose een wijngaard van wereldklasse waar met traditie de moderniteit van de hudige technieken en ervaring consolideert met nieuwe wijnbouwinnovatie. Het begrip terroir verbindt geologie en klimaat met elkaar. De grootste concentratie van Grand Cru-wijnen bevindt zich in de Medoc, een gebied dat profiteert van een microklimaat dat bijzonder gunstig is voor de expressie van de wijnstok. De bodem beperkt van nature het vasthouden van water en de zomerperiode, zeer heet en droog van juli tot september, is bepalend voor een goede rijping, een goede rijpheid en de bevredigende overdracht tussen het wortelstelsel en de druif. Oost- en westwinden drogen de druiven om te voorkomen dat ze vergaan. Elk jaar speelt de hemel een doorslaggevende rol bij het maken van wijn. Hun invloed op het succes van de wijn is elk jaar anders; geen terroir, man of techniek kan de rol die ze spelen veranderen. Familie Gruaud Larose heeft altijd geprobeerd waarde te geven aan de rol van de mens bij de creatie van zijn elixer; zowel voor zijn werk als voor de band met de wijngaard. Sinds de oprichting, in 1725, volgden vier families elkaar op aan het hoofd van Gruaud Larose: de families Gruaud en Larose, de families Balguerie en Sarget, de familie Cordier en de familie Merlaut. 

Deze cru, gelegen achter Ch. Branaire Ducru en naast Ch. Lagrange, geniet van een schitterend terroir van steenafzettingen (van de Gironde, 700.000 jaar geleden). Hij behoort sinds 1997 toe aan de familie Merlaut en de laatste jaren krijgen de wijnen zonder uitzondering zeer hoge beoordelingen en hun Gruaud-Larose is vooral een supervrouwelijke, verfijnde en delicate, maar mooi geconcentreerde St. Julien. De wijngaarden zijn (of zijn in conversie) naar biologische wijn teelt.

Kenmerken
Beschikbaar per 20 feb. 2020
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Julien
Wijnhuis Château Gruaud-Larose
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2054
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
James Suckling rating 96
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Château Gruaud-Larose
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie