2018 Chateau Giscours Haut Médoc de Giscours Grand Réserve

25,95 21,45
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Haut-Medoc
Wijnhuis Château Giscours
Jaar 2018
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Le Haut-Médoc de Giscours komt van een perceel van 45 ha, grenzend aan de appellation Margaux, maar behorend tot de AOP Haut-Médoc. De bodem is zanderig met grove kiezel, beplant met cabernet sauvignon en merlot. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 15 jaar, het rendement per ha bedraagt 45 hl. Er wordt mechanisch geoogst, vergist op 25 à 30° in roestvrijstalen tanks. De gisting duurt twee weken, aansluitend rijpt de jonge wijn 12 maanden op barriques, waarvan 20% nieuw eiken. Om de wijn te scheiden van het bezinksel wordt deze elke 3 maanden overgebracht op een schoon vat. Voor de botteling wordt geklaard met eiwit.

De Chateau Giscours Haut Médoc de Giscours Grand Réserve is de 2e wijn van Giscours en komt uit het fameuzen jaar 2018. De wijn heeft een mooie robijnrode kleur in het glas. In de neus ruikt de wijn kruidig met rood fruit, kers, rode bessen met al verrassend rijpe tonen en een zachte kruidigheid in de aandronk, rijp rood fruit, soepel met voldoende diepgang en met milde tannines in de afdronk. 92/100 Suckling

Het huidige Château Giscours is gebouwd rond 1847, het wijndomein bestond toen al 300 jaar. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw steeg de kwaliteit enorm door toedoen van de familie Tari. Een nieuwe kwaliteitsimpuls kwam in 1995 toen de Nederlandse grootgrutter wijlen Eric Albada Jelgersma (van Laurus) privé de bezitting overnam. Momenteel zijn 94 ha beplant met de wijnstok, 35% is ouder dan 25 jaar, 50% tussen de 10 en 25 jaar, 15% is 4 tot 10 jaar. De wijngaarden liggen in de gemeenten Labarde en Arsac op ideale bodems. Drie heuvels met waterdoorlatende grint- en zandbodems zorgen voor een gelijkmatige rijping door de overdag opgeslagen warmte in de nacht weer af te staan. 

Vineyard for 2018 Chateau Giscours Haut Médoc de Giscours Grand Réserve

Giscours was in een bedenkelijke staat toen Nicolas Tari het verwierf in 1954. Er volgden forse investeringen en de kwaliteit ging met sprongen vooruit. In 1995 kwam Giscours in bezit van de Nederlandse grootgrutter (supermarkten o.m. Super de Boer en Edah) Eric Albada Jelgersma die ook hier net als op zijn andere bezitting Château du Tertre zeer fors investeerde en de kwaliteit verder verhoogde door een rigoreus her-en bijplantingsprogramma. De kelders werden vergoot en nieuwe apparatuur werd aangeschaft. Vandaag de dag is Giscours weer “de grand seigneur” die het ooit was en een 3e cru waardig. Met 200 ha waarvan 80 ha wijngaard één van de grootste bezittingen in de Médoc.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Haut-Medoc
Wijnhuis Château Giscours
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Chateau Giscours Haut Médoc de Giscours Grand Réserve
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

28.11.2022

2019 Buitenverwachting Meifort

"Zeer lekkere wijn, een doosje extra besteld." Jouk

Bekijk product recensie