2018 By Farr Tout Pres Pinot Noir

88,95 73,51

?

_
Nog maar 1 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Australië
Regio Victoria
Wijnhuis By Farr
Jaar 2018
Druif Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2023 - 2038
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië. By Farr produceert ook premium chardonnay en hebben shiraz en viognier aangeplant. Vandaag de dag zijn de zaken overgenomen door de volgende generatie, Nick Farr, al houdt Gary nog steeds een oogje in het zeil. Wijnhuis By Farr telt een oppervlakte van 130 hectare, waarvan 36 hectare beplant is met wijnstokken.

Victoria is het wijngebied in het zuidoosten van Australië en één van de weinige koel klimaatzones van het land. Victoria kent een overwegend koel tot gematigd klimaat. De nabijheid van de oceaan, de hoogteverschillen en expositie van de wijngaard spelen een grote rol. Als we alle subgebieden over één kam scheren, zijn pinot noir en chardonnay de twee specialiteiten. Ze worden geproduceerd in alle stijlen. Pinot noir varieert van delicaat tot meer gestructureerd, maar de gemene deler is het pure fruitkarakter. Chardonnay is er van vol en geconcentreerd uit Geelong tot licht en fris uit Mornington Peninsula.

De druiven van de Tout Pres By Farr Pinot Noir (Tout Pres = heel dichtbij) zijn afkomstig van de wijngaard Cote die in 2001 extreem dicht beplant is. Dit zorgt voor veel competitie waardoor de druivenstokken dieper moeten gaan wortelen. De druiventrossen worden zeer selectief bij de juiste rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder geeft men de gehele trossen (100%) eerst vier dagen een koude inweking, waarna men de trossen in grote open kuipen met wilde (druifeigen) gisten een spontane alcoholische fermentatie laat ondergaan. Twee weken later volgt de persing en wordt de jonge wijn overgestoken op nieuwe Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na 18 maanden wordt de wijn geassembleerd en ongefilterd gebotteld.  In het glas is de Tout Pres By Farr Pinot Noir diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van kersen, pruimen, granaatappel, rozenblaadjes, kaneel, vers gebrande noten, koffie en een duidelijke mineralige toets. In het smaakpalet intense tonen van rijp klein roodzwart fruit, bloedsinaasappel, chocolade, kreupelhout en vanille, die gepaard gaan met een zeer lange fluwelige afdronk met elegante, rijpe tannines en subtiele zuren

De By Farr - Tout Pres Pinot Noir is een wijn die het beste gedronken kan worden bij een temperatuur tussen de 14 en 16 graden Celsius en is een perfecte begeleider bij gerechten met wild, gevogelte of zachte kaas. De wijn heeft een geweldige potentieel om te verouderen en kan tot wel 10-15 jaar bewaard worden.

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres

Vineyard for 2018 By Farr Tout Pres Pinot Noir

Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië.

Het landgoed Farr ligt in de Moorabool-vallei tussen Geelong en Ballarat, 100 km ten zuidwesten van Melbourne. De druiventeelt in deze regio gaat meer dan 200 jaar terug, met Zwitserse kolonisten die hier in het begin van de 19e eeuw de eerste wijngaarden van Victoria aanplantten. De rijke vulkanische bodem en het continentale klimaat op het landgoed produceren eersteklas fruit met een smaak, boeket en kleur die uniek zijn voor onze omgeving.

Gary en Robyn Farr kochten het oorspronkelijke pand in 1994 en het tweede deel in 1998 - dit laatste was al bijna 40 jaar onaangeroerd en bestond uit dichte buxusdoorn en schadelijk onkruid. Het laatste stukje van de puzzel, dat de twee stukken land met elkaar verbindt, werd in 2011 gekocht door Nick en Cassie Farr, goed voor een totaal van 130 hectare, waarvan 36 hectare onder wijnstokken en de rest wordt onderhouden als begrazing en akkerbouw voor vee en paarden. Met een mengsel van verschillende klonen en onderstammen zijn de druivensoorten die hier worden verbouwd viognier, chardonnay, pinot noir, gamay en shiraz.

Nick en Gary Farr staan zij aan zij, maar zijn niet bang om het tegen elkaar op te nemen als hun meningen verschillen. Elke generatie heeft een onderscheidende stijl van wijnmaken ontwikkeld op basis van zijn individuele ervaring en smaak, en hun respectieve lijnen - By Farr van Gary en Farr Rising van Nick - hebben lovende kritieken gekregen, zowel in Australië als daarbuiten.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Australië
Regio Victoria
Wijnhuis By Farr
Druif Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2038
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 By Farr Tout Pres Pinot Noir
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

22.05.2024

2021 Domaine du Petit Clocher Cuveé les Perrières Côteaux du Layon

"Volle body met zoveel leven en diepte door de zuren. Prachtig en onverge..." Claudia

Bekijk product recensie