2018 Bodegas Victoria Ordonez La Ola del Melillero Mountain Wines
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Sierras de Málaga (Appellatie) |
Wijnhuis | Victoria Ordonez |
Jaar | 2018 |
Druif | Muscat Pedro Ximenez |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2020 - 2027 |
De La Ola del Melillero (de Golf van Melillero) is een blend van 70% Pedro Ximenez (PX) en 30% Moscatel uit de bergen van Malaga. De druiven komen van zeer kleine oude percelen van tussen de 30 en 100 jaar oud verborgen in een Mediterraan bos van steeneiken, kurkeiken en Aleppo dennen. Een gedeelte van de wijngaarden zijn originele niet geënte Pre-phylloxera wijnstokken (dus voordat de druivenluis 99% van alle wijngaarden heeft vernietigd in Europa). De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 800 en 1000 meter met zeer steile hellingen variërend tussen 46% en 76% dus hier kan alleen maar verbouwd worden op basis oude wijnbouw technieken en komt er geen machine aan te pas en worden voor het vervoer van de druiven naar de voet van de berg muilezels gebruikt. De opbrengsten zijn zeer laag (900 kg / ha) en de concentratie van de druiven is optimaal.
Er wordt in de late nacht, vroege ochtend geplukt en aan de voet van de bergen worden de druiven na te zijn aangevoerd door de muilezels ook direct gekoeld. 40% van de druiven wordt gefermenteerd in nieuwe Franse eiken vaten en de rest in roestvrij stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Dit alles blijft op zijn lees (sur lie) gedurende minimaal 10-12 maanden en daarna nog een half jaar in de kelders bij Ordonez voordat de wijn wordt vrij gegeven.
Dit is onvergelijkbaar, innovatief en anders zoals ze oordelen in The Irreverent en hier zijn we het helemaal mee eens.
"That’s why La Ola del Melillero is a completely different wine than what the consumer can find on the market today, “Suggestive, surprising and innovative” The Irreverent
De wijn is helder strogeel van kleur. In de neus van de wijn ruik je witte bloemen en een delicate frisheid. In de mond is de wijn medium bodied. Je ruikt de muscatel zonder dat deze zoet is maar ook de Pedro Ximenez met zijn strak droge mineraliteit. Het is een mooie volle droge witte wijn met een perfect zuurgraad. De wijn is evenwichtig en complex tegelijkertijd, Een vleugje bitterheid aan het einde herinnert ons aan de aanwezigheid van Pedro Ximenez. Kortom de La Ola del Melillero is een elegante wijn met de elegantie en de versheid van de PX en de vrijgevigheid van de Muscatel. Feit dat deze wijnen voornamelijk worden geschonken in slechts alleen Michelin sterren restaurants is al een duidelijk signaal.
Bij de beroemde wijnschrijver Hubrecht Duiker is deze wijn zijn Vondst of de Maand.
Ook The Irreverent Winery heeft deze geweldige wijn ontdekt. Ze schijven: “deze wijn is totaal anders dan die de consument momenteel op de markt kan vinden. De wijn is veelbetekenend, verrassend en innovatief”. Lees hier het hele artikel.
Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld en zij is op zoek gegaan in de bergen van Malaga naar verloren en authentieke wijngaarden (van zowel de Moscatel als de Ximenez wijngaarden) en is in 2015 gestart om van deze authentieke druiven weer (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. Enige probleem is dat er maar een zeer beperkt aantal flessen worden gemaakt want de wijngaarden zijn zeer klein.
Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Zij is de zus van Jorge Ordóñez (een van de grootste en bekendste wijnmaker die ook hoofdimporteur is van de spaanse high wijnen naar de USA). In 2004 is zij tesamen met Alois Kracher gestart met het produceren van wijn in Malaga. Toen Alois overleed in 2007 heeft ze besloten om met haar zoon haar eigen en meest persoonlijke project te starten en dit is het maken van een aantal zeer unieke wijnen komende vanuit de zeer oude Pre-Phylloxera wijngaarden in de bergen. De wijnen komen dus van originele soms wel tot 200 jaar oude wijnstokken.
De wijnen zijn zeer uniek en ongekend fraai en is iets wat niemand eerder heeft gedaan. Dit valt ook wel te begrijpen want het gebied is zeer onherbergzaam met zeer oude maar ook zeer kleine wijngaarden waar alleen maar m.b.v. muilezels kan worden gewerkt. De (mountain) wijnen van Victoria zoals de Monticara, La Pasajera, La Ola Meliller, de Voladeros en de recent gelanceerde zeer fraaie rode Martí-Aguilar zijn stuk voor stuk uniek en van ongekend hoog niveau. Er worden van alle soorten maar een zeer beperkt aantal flessen van gemaakt (lees: vaak minder dan 2000 flessen) want de wijngaarden zijn zeer klein (vaak kleiner dan 1ha).
De wijnen van Victoria worden alleen maar aangeboden in de absolute top restaurants in de gehele wereld. Zo maar een greep waar de wijnen van Ordonez op de kaart staan:
- Dani Garcïa (2 Michelin Star)
- José Carlos García (1 Michelin Star)
- La Cabaña (1 Michelin Star)
- Quique Dacosta (3 Michelin Star)
- Abantal (1 Michelin Star)
- Casa Mono (2 Michelin Star), one of the most prestigious Michelin Star restaurants in New York has included all the wines
- La Finca, Casa Pepa (2 Michelin Star)
- Cuchara – Lommel (1 Michelin star)
- Jardin Tropical - Knokke (1 Michelin star)
- Slagmolen – Opglabbeek (2 Michelin star)
- Valuas - Venlo (1 Michelin star)
- Delicees - Dordrecht (bijna 1 ster)
- Restaurant Zarzo (1 Michelin star)
- The Table - Hamburg (3 Michelin star)
- Schlossberg- Baiersbronn (2 Michelin star)
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Appellatie | Sierras de Málaga (Appellatie) |
Wijnhuis | Victoria Ordonez |
Druif | Muscat, Pedro Ximenez |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Laatste flessen |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Fruitig, Krachtig, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Terras |
Login and Registration Form