2018 Bodegas Catena Zapata Adrianna River Stones

Wijnsoort Rood
Land Argentinië
Regio Mendoza
Appellatie Mendoza
Wijnhuis Catena Zapata
Jaar 2014
Druif Malbec
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2019 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De fameuze Adrianna wijngaard in Gualtallary is wellicht de meest bestudeerde wijngaard ter wereld en is de beste wijngaard van Catena voor malbec.De wijngaard is gelegen op een respectabele hoogte van maar liefst 1480 meter. Alleen in dit gedeelte (hoogte en plot) kan de Malbec wijnstok het optimale aan voedingsstoffen opnemen wat zorg draagt dat deze absolute grandcru onder de Adrianna's opmerkelijk expressief en onderscheidend is. Sinds 2011 wordt er een high-end Adrianna geproduceerd onder de naam: Adrianna Mundus Bacillus, de Terrae en de Adrianna Fortuna Terrae en de Adrianna River Stones. Deze River Stones is een unieke en zeer schaarse wijn welke in een extreem lage oplage is gemaakt. De River Stones komt van een klein perceel van 2.6HA uit de Adrianna wijngaard welke is bedekte met witte ovale stenen en was in het verleden een rivierbedding. Dit speciale stukje wijngaard heeft dus een extreem goede afwatering. De wijngaard ligt op 1366 hoogte dus warm overdag en koud in de nacht maar de witte kiezels slaan de warmte van de dag op en geven deze langzaam af gedurende de nacht wat voor een zeer geleidelijke opwarming en afkoeling zorgt. De wijn heeft 24 maanden opvoeding gehad op frans eiken.  De steenachtige bodem zorgt dat deze Malbec zeer aromatisch, rijk en en delicaat is. Dit is een geweldige Malbec met fraaie zachte tannines. De wijn kan jong worden gedronken maar er kan ook decennia's lang van worden genoten. Dit is een absolute collector-item en ongekend fraai. Ondanks zijn hoge prijs is dit in vergelijk met de dure bordeaux en bourgognes slechts een schijntje.

De Adrianna Vineyard River Stones is altijd de meest verse en meest sobere van de drie single-plot-bottelingen van de Adrianna Vineyard op Gultallary. Deze Malbec fermenteerde met zo'n 70% volle trossen, aangezien er op drie verschillende tijdstippen werd geoogst en de eerste twee met volle trossen werden gefermenteerd en de laatste pluk ontsteeld aan de fermentatie werd toegevoegd. De neus is subtiel, elegant en genuanceerd; de druiven werden vrij vroeg geplukt in 2018 en dat zorgde voor een levendig gehemelte met bijna citrus (bloedsinaasappel) sensaties. Een klein percentage van de wijn rijpte op roestvrij staal. Ze hebben met de irrigatie gewerkt en hebben deze dat jaar slechts vier keer geïrrigeerd, waardoor er meer precisie in de wijnbouw is bereikt, wat tot uiting komt in de balans van de wijn. Deze heeft zeer fijne tannines, een zeer fijne draad en een droge, lange en smaakvolle afdronk. Dit is duidelijk stenig, trouw aan het karakter van de plaats. Rood fruit, gestructureerd en mineraal. In december 2019 werden 5.160 flessen gevuld en de wijn is pas in 2e helft 2021 vrij gegeven in europa

Bodega Catena Zapata wordt gezien als het vlaggeschip van de wijnhuizen in Argentinië. De uitspraak van Robert Parke zegt veel: ‘when all is said and done, Catena Zapata is the Argentina winery of reference, the standard of excellence’.

99 punten - The Wine Advocate
100 punten - James Suckling
100 punten - Vinous

Vineyard for 2018 Bodegas Catena Zapata Adrianna River Stones

Het toonaangevende huis Catena Zapata is reeds sinds 4 generaties actief in de Argentijnse wijnbouw. Bodega Catena Zapata werd opgericht door Nicola Catena die in 1898 Italië per zeilschip verliet naar Argentinië. Hij kwam uiteindelijk terecht in Mendoza en plantte hier in 1902 zijn eerste wijngaard aan met de druivensoort Malbec. Zijn zoon, Domingo, erfde het wijnhuis en verwezenlijkte de droom van zijn vader om één van de grootste wijngaard bezitters te worden in Mendoza.


In de jaren '60 ging het wijnhuis door een moeilijke periode vanwege de slechte economie en een stijgende inflatie. Nicolás Catena, de zoon van Domingo met een economie opleiding, nam halverwege de jaren '60 de leiding over en concentreerde zich op het uitbreiden van de distributie in Argentinië. Hij verkocht het tafelwijn producerende wijnhuis en behield alleen Bodegas Esmeralda, het wijnhuis van de mooie wijnen.

Argentinië stond in die tijd bekend als bulkwijn producerend land en Nicolás werd dan ook voor gek verklaard. Maar hij hield voet bij stuk en ging op zoek naar de beste locaties om wijngaarden aan te planten, o.a in Gualtallary op grote hoogte . In de jaren ‘80 begon hij de druivensoorten Chardonnay en Malbec aan te planten. Deze laatste druif zou volgens zijn eigen wijngaard beheerder hier nooit rijpen, maar gelukkig voor Nicolás deed hij dat wel.

Het heeft hem wel vijf jaar gekost voordat hij helemaal tevreden was over de Malbecdruif in de 60 jaar oude wijngaard Angélica voor de productie van de Catena Malbec in 1994. Wat later begon hij met de productie van de Catena Alta wijnen, afkomstig van de beste percelen uit zijn wijngaarden. Hij verbouwde ook vele klonen van de Malbec en wist voor ieder van hen de meest geschikte wijngaard uit te zoeken.

Eind jaren ’90 begon hij met het maken van een aantal topcuvées die hij Catena Zapata noemde (naar de naam van zijn moeder Angélica Zapata ). Deze wijnen worden uitsluitend geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren. Bodega Catena Zapata produceert vijf verschillende lijnen, meestal van wijngaarden op een hoogte van 900 meter of meer: Catena Zapata, Catena Alta, Catena, Alamos en Argento.

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Argentinië
Regio Mendoza
Appellatie Mendoza
Wijnhuis Catena Zapata
Druif Malbec
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2014
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2028
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 99
James Suckling rating 100
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Bodegas Catena Zapata Adrianna River Stones
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie