2018 Alonso del Yerro Crianza
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Alonso del Yerro |
Jaar | 2018 |
Druif | Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2030 |
Alonso del Yerro is bereid van 100% tempranillo. De druiven voor de wijn stammen van kleine percelen met kalkbodems op 800 m boven de zeespiegel liggen. Na de handmatige oogst werd gevolgd door een rigoureuze druivenselectie. De fermentatie onder gecontroleerde temperatuur verliep uiterst langzaam (25 tot 29 dagen, afhankelijk van het perceel). Vervolgens werd de wijn overgestoken, waarna deze 10 tot 15 maanden in barriques van Frans eikenhout, waarvan 15 % nieuw was. Vinedos Alonso Del Yerro crianza is een krachtige karaktervolle 100% Tempranillo wijn. Zwart fruit, "roasted tones", een vleugje kruiden, mineralen, hout, rijpe tannines en een mooie, lange afdronk. Dit is nog uniek daar dit top wijn is en dan nog mooi betaalbaar. Wijn met een 60+sec afdronk. Heerlijk gewoon.
Bestaat er een mooier huwelijkscadeau, wanneer twee wijngekken trouwen, dan een wijngoed? Waarschijnlijk niet! Zo ontstond na het huwelijk van Javier Alonso en Maria del Yerro in 2002 de Viñedos Alonso del Yerro. Van het begin af aan produceerde men hier op het hoogste niveau. Als ondersteuning op oenologisch gebied haalden zij Stephane Derenoncourt, de gerenommeerde wijngrootheid uit Bordeaux, die al gerenommeerde wijngoederen, zoals La Mondotte en Château Canon La Gaffelière naar de wereldtop geleid heeft.
Helemaal in de geest van de expert wordt hier met grote zorgvuldigheid gewerkt. Zo wordt de rijpheid van de druiven wekelijks perceel voor perceel gecontroleerd, zodat het tijdstip om te oogsten optimaal gekozen wordt. Bij de handmatige oogst worden kleine kistjes van 12 kilogram gebruikt, opdat de druiven onbeschadigd in de kelder aankomen. Vervolgens wordt met behulp van de zwaartekracht het sap uit de druiven gehaald. De fermentatie vindt plaats in RVS-tanks met een gecontroleerde temperatuur. De malolactische gisting en de verdere opvoeding in nieuwe vaten van Frans eikenhout. Ook bâtonnage is vanzelfsprekend. Het resultaat zijn wijnen, die tot de beste en meest geliefde van de D.O. Ribera del Duero behoren.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Alonso del Yerro |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form