Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2017 William Fevre Chablis Premier Cru Montee de Tonnerre

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • William Fevre Chablis Premier Cru Montee de Tonnerre

2017 William Fevre Chablis Premier Cru Montee de Tonnerre

€ 58,95
op voorraad
6 op voorraad
+15 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Lokatie: LK4
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: William Fevre
Jaar: 2017
Drinken: 2020-2037
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: zie onder Rating tab

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Vanwege de geologische structuur -vergelijkbaar met de Grands Crus- en de uitstekende exposure, wordt dit terroir beschouwd als een van de beste Premiers Crus. De bodem van de percelen is rijk aan mineralen en oesterfossielen. De wijn van dit terroir is zowel vol als rijk en vertoont eveneens prachtige minerale en bloemige kenmerken.

Deze Chablis 1er Cru Montee de Tonnere beschikt over een verfijnd & complex boeket met bloemige en fruitige aroma's en intense minerale tonen. De wijn is, jong gedronken, al een prettig van structuur en zal naar verloop van de jaren steeds subtieler en eleganter worden en erg mooie, rijpe fruittonen ontwikkelen. Een paar jaar opslaan in de kelder of wijn-bewaarkast misstaat deze wijn dan ook zeker niet!

De wijn past zeer goed bij vis, schaal- en schelpdieren (gegrild of in roomsaus) en ook bij gevogelte en wit vlees (ook liefst gegrild of in roomsaus). Extra tip van de wijnmaker: DE ultieme match bij deze wijn is: Sint-jakobsschelpen en asperges.

De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt en daarna wordt het principe van de zwaartekracht gebruikt. Men voorkomt hiermee dat er gepompt moet worden, wat de kwaliteit van de wijn zou kunnen schaden. Er wordt slechts kort (1½ - 2 uur) pneumatisch geperst om een ​​zachte scheiding van de vaste en vloeibare delen van de druiven te verkrijgen. De most rijpt voor 50 tot 60% van de oogst in Frans eiken vaten van gemiddeld 6 jaar oud. De rest wordt gevinifieerd in kleine roestvrijstalen vaten. Opvoeding: 13 tot 14 maanden, waarvan 5 tot 6 maanden op fijne droesem in Franse eikenhouten vaten, voor 50 tot 60% van de oogst. Het einde van de rijping vindt plaats in kleine roestvrijstalen vaten.

 

Weetje: De Premier Cru wijnen van William Fèvre tonen hun ware klasse pas binnen 5 tot 10 jaar. Worden ze jonger geschonken, dan is decanteren het advies.


Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken. 

Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden. 

De beste wijngaarden - zeven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus - zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad. De grootste is Les Clos. De andere zes zijn Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur en Blanchot. De 'gewone' Chablis is goed voor het overgrote deel van de productie en komt van de vlakkere percelen waar de kalkgrond minder dik is, hoewel de onderlinge verschillen groot zijn. Petit-Chablis komt van de buitengebieden van Chablis en is doorgaans minder karakteristiek van smaak, en bedoeld om jong te drinken.

Naast Chablis, die altijd wit is en gemaakt van chardonnay, wordt er op veel kleinere schaal ook wat rode wijn van pinot noir gemaakt. Die komen op de markt als AOP Bourgogne Pinot Noir of als AOP Bourgogne Irancy, indien ze specifiek uit het gebied rond Irancy komen.

Weetje: In 2015 heeft het domein een duurzaamheidscertificaat verkregen de ‘High Environmental Value’ (HVE), dit is de hoogste kwalificatie voor de eisen die gesteld worden aan het milieu

 

In het Mesozoïcum (de middentijd in de aardse geschiedenis) was het ongeveer net zo warm op de evenaar als op de polen. IJskappen zoals we nu kennen bestonden niet en grote delen van de wereld lagen onder de zeespiegel. Tijdens dit geologische tijdvlak maakte het zeeleven een enorme groei door. Vooral ammonieten, inktvisachtige diertjes in schelpen, kwamen in groten getale voor in het water.

Ammonieten zijn inmiddels uitgestorven en je vindt nog slechts hun kalkrijke huisjes terug als fossielen op plekken waar de aarde de rustplaats van deze diertjes heeft blootgelegd. Zoals in het zuid-Engelse kustplaatsje Kimmeridge - waarnaar het bodemtype bestaande uit deze fossiele lagen werd genoemd - en het Franse Chablisgebied. Gelukkkig genoeg is de chardonnaydruif - of beaunois zoals hij hier plaatselijk genoemd wordt - zeer gebaat bij kalrijke grond. Geen wonder dat ten noorden van de stad Chablis, waar de kalkgrond het vruchtbaarst is, de steile Grand Cru-wijngaarden zijn te vinden.

Hier zijn bovendien de klimatologische omstandigheden, door een natuurlijke beschutting tegen de snijdend koude wind, perfect. Het zijn (van west naar oost) Les Bougerots, Les Preuses, Vaudésir, Les Grenouilles, Valmur, Les Clos en Blanchot.
Van bijna dezelfde gunstige, zuidwestelijk naar de zon georiënteerde ligging profiteren hier ook de Premiers Cru's Fourchaume, Montée de Tonnerre, Mont de Milieu en Vaucoupin.

William Fèvre is altijd een van de grote voorvechters geweest van echte, authentieke Chablis. Hij schreef er zelfs een boek over: Le vrai Chablis et les autres. In 1998 verkocht hij echter zijn bedrijf en ging zich volledig wijden aan zijn wijngaarden in Chili. Aan de reputatie en het succes van zijn Chablisbedrijf en de geweldige wijnen die er vandaan komen zou echter geen einde komen.

De nieuwe eigenaar werd namelijk niet de eerste de beste. Het was Joseph Henriot van het gelijknamige champagnehuis en tevens eigenaar van het bourgognehuis Bouchard Père & Fils in Beaune, die de touwtjes in handen kreeg. Seignant detail: sinds de overname winnen de wijnen van het domein ieder jaar verder aan klasse en verfijning!

Domaine William Fèvre is een prachtig bedrijf met een onwaarschijnlijk potentieel. Het beschikt over ruim vijftig hectare eigen wijngaarden en het is daarmee de grootste particuliere wijngaardeigenaar van heel Chablis. Belangrijker nog is de omstandigheid dat van die wijngaarden twaalf hectare de status van premier cru hebben en vijftien en een halve hectare die van grand cru. Die 15½ hectare grands crus komen neer op vijftien procent van het totale areaal. Fèvre is dus als geen ander een referentie voor Chablis.

Het hele productieproces is erop afgestemd om de nuances in terroir te vertalen in de wijnen. Daarom wordt de grootste zorg besteed aan de conditie van het fruit. Dit betekent o.a. dat de rendementen beperkt blijven. Plukken gebeurt met de hand, de selectie is streng en de persing gebeurt met 'druifvriendelijke' pneumatische persen. Ook de vinificatie is gericht op een transparante, pure stijl.

Voor de opvoeding van de wijnen - meestal tussen tien en vijftien maanden - wordt (nieuw) eikenhout met de grootst mogelijke terughoudendheid gebruikt. Om een van Frankrijks meest toonaangevende wijngidsen, Le Classement van Bettane & Desseauve te citeren: "Purs, droits, délicatement boisés et subtilements différenciés selons les origines du terroir..."

De crus zijn gebaat bij bewaren. Zij tonen hun ware klasse pas binnen vijf tot tien jaar. Worden ze jonger geschonken, dan zijn ze sterk gebaat bij karafferen. Het zijn bij uitstek wijnen voor aan tafel: bij vis en wit vlees en in de krachtigste versie, zelfs voor kreeft in roomsaus.

De wijn past zeer goed bij vis, schaal- en schelpdieren (gegrild of in roomsaus) en ook bij gevogelte en wit vlees (ook liefst gegrild of in roomsaus). Extra tip van de wijnmaker: DE ultieme match bij deze wijn is: Sint-jakobsschelpen en asperges.

Rating: zie onder Rating tab


James Suckling beoordeling van jaargang 2016: 92 punten. "A more steely and stony edge to this terroir. There's also a minerally thread to the nose and palate. The fruits are in the citrusy-lime and grapefruit zone. A Very compressed, sleek and chiseled structure. Acid-fueled finish. Drink or hold."


 

Parker Rating :89

Release Price
NA

Drink Date
2020 - 2035

Reviewed by
William Kelley
Issue Date
30th Apr 2019
Source
Issue 242 End of April 2019, The Wine Advocate

The 2017 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre opens in the glass with notes of waxy lemon rind, oyster shell and a light framing of reduction. On the palate, it's medium to full-bodied, ample and chalky, with a touch less cut and character than is found in Fèvre's best renditions of this site, those qualities likely a casualty of the frost that struck Montée de Tonnerre this year.


 

 

Wijnsoort: Wit
Druif: Chardonnay
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne
Wijnhuis: William Fevre
Website URL:
Jaar: 2017
Drinken: 2020-2037
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 12-14
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

niet te koud drinken om de smaken tot hun recht te laten komen.

- Maarten
Bekijk meer recensies