2017 Villa Saletta Chianti Superiore DOCG
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Villa Saletta |
Jaar | 2017 |
Druif | Cabernet Sauvignon Merlot Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2028 |
Het jaar 980 is het eerste jaar waar men de éérste waarneming hebben gevonden van wijn maken bij Villa Saletta. Een hele historie achter een wijnhuis, daarom maken ze hun wijnen helemaal traditioneel. Sinds 2000 is het wijnhuis in handen van Guy en Julia Hands.
Men gebruikt alleen perfecte bessen, met behulp van kleine nieuwe vaten Allier Franse eik met integrale gisting. Men gebruikt ook perlèvaten die een ‘redox-sfeer’ creëren. Dit vermindert de hoeveelheid zuurstof waaraan de druiven worden blootgesteld, zodat de eerste druppels wijn zich langzaam op de huid ontwikkelen. Dit behoudt de frisheid en het aroma terwijl het kleur en rondheid extraheert voor een elegante en soepele zachte tanninestructuur.
Bij alle wijnen krijgt het most een volledige malolactische gisting in nieuwe Franse eiken vaten. Dit zet sde scherpe zuren om in zachtere, meer boterachtige smaken. Men is een van de weinige italiaanse bedrijven die deze volledige (en dure) mallolactische gisting op nieuw eiken doet en is een techniek die wordt meer geassocieerd met de (top) bordeaux wijnen.
De DOGC Chianti Superiore is een blend van 90% Sangiovese, 5% Cabernet Sauvignon en 5% Merlot en wordt geproduceerd volgens de tradities van dit Toscaanse erfgoed. De druiven worden variëteit per variëteit geplukt, licht gekneusd en fermenteren dan in RVS bij temperaturen tussen 26 ° en 28 ° C. De periode van huidcontact is ongeveer 10 dagen voor Sangiovese en 15 dagen voor Merlot en Cabernet Sauvignon. De extractietechnieken zijn gericht op het maximaliseren van aroma en geur, zachte en soepele tannines, en benadrukken de zuurgraad en het hartige, minerale karakter. De wijn rijpt verder in Slavonische eiken vaten waarna deze nog een jaar van kelderrijping krijgt voorafgaand aan het bottelen.
In het glas heeft deze Villa Saletta Chianti Superiore een robijnrode kleur met violette tinten. Frisse neus met een aantrekkelijke kersennoot, met donkere bramen. Het heeft een vol, intens aroma, dat doet denken aan bloemige en rode fruittonen. In de mond is de wijn fris, soepel en goed in balans met een complexe consistentie, die doet denken aan hints van viooltjes, kersen en vanille. Gepolijst en sappig in het begin, toont rood bessenfruit, in de finale dan duidelijke aroma's van hout, van karamel en hazelnoten, droogt daarna lichtjes.
92/100 James Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Villa Saletta |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Login and Registration Form