2017 Remirez de Ganuza Olagar Gran Reserva Blanco

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2035 |
Beschikbaar per | 30 apr. 2025 |
Omschrijving
De 2017 Remírez de Ganuza Olagar Gran Reserva Blanco is een zeldzame en prestigieuze witte wijn uit Rioja, gemaakt door een van de meest gerenommeerde producenten van de regio. Het is de witte topcuvée van Remirez de Ganuza. Afkomstig van een kleine wijngaard op 600 m hoogte in Samaniego. Enkel vieilles vignes Viura. Er worden slechts 3000 flessen van deze wijn geproduceerd en de vraag overtreft ruimschoots de behoefte. De wijn komt bij voorbaat met veel lof op de markt en de pers schrijft van een 'game changer' en Tim Atkins heeft de 2017 verkozen tot allerbeste witte Rioja
“Afkomstig van een perceel van 1,45 hectare dat de verwoestende vorst van 2017 wist te ontwijken, is Olagar een Viura van hooggelegen wijngaarden die behoort tot de beste witte wijnen van Spanje. De wijn gaat moeiteloos om met zijn rijping op nieuw Frans eikenhout, en heeft een krijtachtige intensiteit, een subtiele geur van aangestoken lucifer, bijenwas, citruszeste en mandarijnsmaken, een vleugje venkel en gezouten amandelen, en een aanhoudende afdronk.” Drink: 2026–2035 — Tim Atkin MW
De 2017 Remirez de Ganuza Olagar Gran Reserva Blanco is de vijfde vintage van Remírez de Ganuza Blanco Gran Reserva Olagar. De wijn wordt gemaakt met druiven van een heel bijzondere wijngaard, Olagar. Het ligt in San Vicente de la Sonsierra, in een grensgebied voor de oogst, op een hoogte van 600 meter. Het werd in 1978 aangeplant met lokale druivensoorten in het traditionele bushvine-systeem. Met een oppervlakte van 1,45 hectare heeft het een perfecte oriëntatie, met een uitgesproken kalkhoudende kleihelling en ondiepe bodems die de kracht van de wijnstokken helpen tegenhouden. Via de handmatige oogst worden de trossen in dozen van 12 kg naar thermisch geregelde koelkamers getransporteerd en 24 uur bewaard voordat ze gaan gisten bij 4ºC - 6ºC. De druiven worden vervolgens handmatig geselecteerd op een sorteertafel. De wijn wordt gemaakt waarbij de bloemmost wordt geëxtraheerd met een rotorafzetting, zonder de druiven te pletten. De wijn is gedurende 10 maanden gefermenteerd en gerijpt met zijn droesem in nieuwe Franse eikenhouten vaten. De gisten wordt geroerd door de vaten handmatig te draaien, een systeem dat uniek is voor de wijnmakerij en dat de traditionele bâtonnage vervangt.
De Remirez de Ganuza Olagar Gran Reserva Blanco is fris met een licht oxidatief karakter met bittere tonen, mineralig, wit fruit. Fantastische aroma's van een grote witte Rioja: zowel in neus als mond reminiscenties van grote witte Bourgogne. Kruidigheid en florale toetsen afgewisseld met wit pitfruit, exotische vruchten en een elegante houttoets die in de toekomst perfect zal versmelten. Breed in de mond met veel inhoud en stevigheid. Rond mondgevoel, serieuze lengte en complexiteit.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES:
Gegrilde langoustines met knoflook en peterselie
De ziltigheid en fijne zoetheid van de schaaldiertjes sluiten naadloos aan bij de rijke structuur en het rijpe fruit van de wijn. De knoflook en peterselie versterken de kruidige tonen en houden het geheel in balans.
Kabeljauw met romige preisaus
De zachte textuur van kabeljauw en de romigheid van de saus sluiten goed aan bij de volle structuur van de wijn. De frisse zuren in de Olagar snijden mooi door het vet en zorgen voor balans.
Pollo al ajillo (kip met knoflook en witte wijn)
Een klassiek Spaans gerecht met veel umami. De geroosterde en knoflookachtige elementen in het gerecht komen prachtig overeen met de rijpingsaroma’s in de wijn. De wijn is krachtig genoeg om niet onder te doen voor de hartigheid van het gerecht.
Risotto met truffel en Parmezaanse kaas
De romige textuur van de risotto en de umami van Parmezaan en truffel versterken de rondeur en diepte van de wijn. De wijn biedt voldoende zuren en kracht om het geheel elegant te dragen.
Geroosterde bloemkool met tahin en citroen
Een verrassende vegetarische optie. De nootachtige smaak van tahin en de geroosterde bloemkool gaan mooi samen met de geroosterde tonen van de wijn. Citroen geeft het geheel frisheid die goed aansluit bij de zuurgraad van de wijn.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste wijn bij jouw gerecht? Onze sommelier helpt je graag, gratis en exclusief voor klanten van Grandcruwijnen.
Bezoek: grandcruwijnen.nl/sommelier voor persoonlijk wijnadvies.
Specificaties
Beschikbaar per | 30 apr. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Remirez De Ganuza |
Druif | Malvasia, Viura |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van de wijnen van het Top Rioja Huis: Remirez de Ganuza en hier zijn we apetrots op want Remirez de Ganuza behoort tot de absolute top van Spanje en is internationaal ook zeer hoog gewaardeerd. Al hun wijnen scoren ruim boven de 90 Parker- en Penin puntengrens met de absolute uitschieter voor de 2004 Gran Reserva die maar liefst 100 punten heeft gekregen.
De eigenaar van dit absolute top domein is Fernando Remirez de Ganuza. Fernando is geobsedeerd door kwaliteit met een doorlopend streven naar uitmuntendheid in zijn wijn en is de absolute pioneer op het gebied van Innovatie. Bij Remirez de Ganuza wordt zelfs naar het het kleinste detail in de gehele productie-keten van de wijnen gekeken en deze is men continue aan het optinaliseren. Fernado's devies is dan ook dat uitzonderlijke kwaliteit alleen kan worden bereikt door strikte selectie. Zijn kennis en ervaring met La Rioja wijngaarden maken hem tot een van de meest gewaardeerde wijnmakers van de regio. De wijngaarden zijn verspreid over de dorpjes Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego welke zijn gelegen in het het fraaiste gedeelte van de Rioja namelijk de Rioja Alavesa.De bodem van de wijngaarden hebben een kalksteen klei-samenstelling met overvloed aan grind en kleine ronde stenen. Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.
In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn Reserva wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza reserva en gran reserva en Trasnocho) omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien.