2017 Quinta do Vale Meão Monte Meão Vinha da Casa das Máquinas

Wijnsoort Rood
Land Portugal
Regio Douro
Appellatie Douro (Appellatie)
Wijnhuis Quinta do Vale Meao
Jaar 2017
Druif Tinta Barroca Touriga Franca
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2021 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In het het oostelijke deel van de Douro, bij de Spaanse grens vinden we Quinta do Vale Meão, geboorteplaats van Barca Velha, de bekendste en hooggeprezen Douro. De quinta is eigendom van Francisco Javier de Olazabal, de achter-achterkleinzoon van Dona Antonia Ferreira die de quinta kocht in 1877. De oud-directeur van het porthuis Ferreira is in 1998 met zijn zoon, oenoloog Xito (Francisco) Olazabal wijn gaan maken van dit uitzonderlijke terroir. Hun eerste wijn, Meao 1999, werd meteen tot beste Portugese wijn van 1999 uitgeroepen. Het is de meest beroemde quinta van Portugal en maakt ook deel uit van de beroemde Douro Boys. Alle wijnen die zij nu maken staan garant voor een authentieke beleving van de Douro wijnen, uiteraard gemaakt van de typische Portugese druivenrassen uit de Douro regio. Quinta do Vale Meão  behoort tot de top van Portugal en je proeft waarom dat zo is! 

Naast de bekende Quinta do Vale Meão Tinto worden er op Vale Meão nog een aantal andere zeer bijzondere wijnen gemaakt in vaak maar zeer kleine hoeveelheden. Het gaat hier om wijnen van wijngaarden op granieten bodem, welke wat langer op vat rijpen dan de andere wijnen van de quinta - de zogenaamde Monrte Meāo wijnen. Deze bijzondere wijnen hebben ook een andere druivensamenstelling.

De Monte Meão Vinha da Casa das Máquinas is een blend van 80$ Touriga Franca en 20% Tinta Barroca komende van de enmerkende schistbodem. De Tinta Barroca is een blauwe druivensoort die onder andere gebruikt wordt voor het maken van port. Tinta Barroca levert zoete druiven waaruit robuuste, donkere wijnen gemaakt worden. Zij zijn zacht, vol, fruitig en rijk aan tannine en hebben aroma's van vijgen en droge vruchten.  De Touriga franca zorgt juist voor kruidige en fruitige aroma’s en zoals ook bij deze Vinha da Casa das Máquinas kom je deze druif bijna alleen samen in een blend tegen zoals deze keer met de tinta barroca. De twee druivenrassen van deze wijn gaan perfect met elkaar samen. Zo wordt de power, het krachtige en kruidige aroma van de Touriga Francesa gebalanceerd met de elegantie en het verfijnde aroma van de Tinta Barroca.

Ook van de Monte Meão Vinha da Casa das Máquinas is de productie maar zeer beperkt en van alle Monte Meão is dit de uitvoering welke al in zijn jonge jaren gedronken kan worden en is de meeste toegankelijke wijn van Monte Meão

Vineyard for 2017 Quinta do Vale Meão Monte Meão Vinha da Casa das Máquinas

In het het oostelijke deel van de Douro, bij de Spaanse grens vinden we Quinta do Vale Meão, geboorteplaats van Barca Velha, de bekendste en hooggeprezen Douro. De quinta is eigendom van Francisco Javier de Olazabal, de achter-achterkleinzoon van Dona Antonia Ferreira die de quinta kocht in 1877. De oud-directeur van het porthuis Ferreira is in 1998 met zijn zoon, oenoloog Xito (Francisco) Olazabal wijn gaan maken van dit uitzonderlijke terroir. Hun eerste wijn, Meao 1999, werd meteen tot beste Portugese wijn van 1999 uitgeroepen. Het is de meest beroemde quinta van Portugal en maakt ook deel uit van de beroemde Douro Boys. Alle wijnen die zij nu maken staan garant voor een authentieke beleving van de Douro wijnen, uiteraard gemaakt van de typische portugese druivensoorten uit de Douro regio. Quinta do Vale Meão  behoort tot de top van Portugal en je proeft waarom dat zo is! 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Portugal
Regio Douro
Appellatie Douro (Appellatie)
Wijnhuis Quinta do Vale Meao
Druif Tinta Barroca, Touriga Franca
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2030
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Quinta do Vale Meão Monte Meão Vinha da Casa das Máquinas
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.09.2022

2019 Domaine du Bois Joly Harmonie Muscadet-Sèvre-et-Maine sur Lie

"Really amazing great quality, still fresh, fruity, nice character. I had..." Olga K.

Bekijk product recensie