2017 Pazo de Senorans Tras Los Muros

Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Rías Baixas
Wijnhuis Bodegas Senorans
Jaar 2017
Druif Albarino
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2020 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bodegas Senorans is gelegen in Vilanovina, in de vallei van de Rio Salnes, ten oosten van Pontevedra in de Rías Baixas. Het domein werd in 1979 aangekocht door Marisol Bueno (voorzitster van de Rias Consejo) en haar man Javier Mareque. Er werd veel geld gestoken in het herbeplanten van de wijngaarden. Alles werd gerooid en herbeplant met Albarino druiven, die hier zulke verbluffende resultaten geven. In 1989 investeerde men nog eens flink om de produktie middelen volledig te vernieuwen en zo kreeg men de beschikking over de nieuwste en modernste middelen om wijn te produceren. De eerste oogst was die van 1990. In 1992 werd de jonge en veelbelovende oenologe Ana Quintela de firma binnen gehaald en sindsdien hebben de wijnen een jaarlijkse stijgende lijn te pakken voor wat betreft de kwaliteit. Pazo de Senorans is altijd de laatste die start met de oogst. Ze oogsten met een hoger suiker gehalte dan de andere Bodegas. Dit resulteert in optimaal en gelijkmatig rijpe druiven met uiteindelijk meer aroma's en smaakstoffen en minder agressieve zuren. Er wordt enkel en alleen met de hand geoogst (wat trouwens de enige mogelijke manier is omdat de wijnstokken in pergolavorm zijn aangeplant).  en daarna worden de druiven ook nog eens met de hand geselecteerd. Er wordt gewerkt met lagere rendementen dan elders om meer concentratie te bekomen en met een zeer langzame gisting. Dit is ook de enige manier om de wijnen te laten verouderen, want hoewel men in Spanje de Albariño enkel jong wil drinken, heeft net deze Pazo de Señorans een zeer mooi verouderingspotentieel.

Tras los Muros is de nieuwe wijn van Pazo de Señorans. Sinds bij Pazo Senorans de bekende oenoloog Berta García de scepter zwaait (bekend van o.a. Château Louis Latour en Château Haut-Brion), werd Tras Los Muros geboren. De wijn is gemaakt met wijnstokken dicht bij het wijnhuis, in de pazo, vandaar de naam. Met de Los Muros wordt wederom de uitmuntendheid van de Albariño-variëteit getoond. De fermentatie en veroudering wordt gemaakt in eiken vaten van verschillende volumes, fabrikanten en leeftijden gedurende 6 maanden. Daarnaast worden er nog 6 maanden rijping in staal toegevoegd en heeft het een jaar rijping in de kelder. In de neus verse aroma's van rijp wit fruit, bloemige noten, gedroogd fruit en kruiden met in de mond intens vers fruit, een perfecte zuurgraad en zeer complex met in de afdronk een prettig bittertje.

Vineyard for 2017 Pazo de Senorans Tras Los Muros

Pazo de Señorans ligt in het wijngebied de Rias Baixas welke is gelegen in Galicie, helemaal in het noordwesten van Spanje en ten noorden van Portugal. Dit gebied is beroemd vanwege de produktie van Spanjes beste witte wijnen, de Albariño van Rias Baixas. Zoals vele streken in Galicia is ook hier de bodem volledig uit graniet. De bovenlaag bestaat uit zand, hoofdzakelijk afgebrokkelde granietdeeltjes. Dit zorgt ervoor dat er een perfecte waterdrainage is van de bodems. Bij lage rendementen zorgen de granieten bodems bovendien voor een mooie mineraliteit in de druiven. 

Bodegas Pazo de Señorans is gelegen in Vilanovina, in de vallei van de Rio Salnes, ten oosten van Pontevedra. Het domein werd in 1979 aangekocht door Marisol Bueno (voorzitster van de Rias Consejo) en haar man Javier Mareque. Er werd veel geld gestoken bij Pazo de Senorans in het herbeplanten van de wijngaarden. Alles werd gerooid en herbeplant met Albarino druiven, die hier zulke verbluffende resultaten geven. De druivenranken zijn voor 100% in pergolavorm aangeplant, de authentieke manier om druiven aan te planten in deze regio. Op die manier zijn de druiven beschermd tegen de regen. In 1989 investeerde men nog eens flink om de produktie middelen volledig te vernieuwen en zo kreeg men de beschikking over de nieuwste en modernste middelen om wijn te produceren.

De eerste oogst was die van 1990. In 1992 werd de jonge en veelbelovende oenologe Ana Quintela de firma binnen gehaald en sindsdien hebben de wijnen een jaarlijkse stijgende lijn te pakken voor wat betreft de kwaliteit. Pazo de Señorans is altijd de laatste die start met de oogst. Ze oogsten met een hoger suiker gehalte dan de andere Bodegas. Dit alles resulteert in optimaal en gelijkmatig rijpe druiven met uiteindelijk meer aroma's en smaakstoffen en minder agressieve zuren. Er wordt enkel en alleen met de hand geoogst wat een gevolg is van de Pergola aanplant en daarna worden de druiven ook nog eens met de hand geselecteerd.

Bij Pazo de Senorans wordt gewerkt met lagere rendementen dan andere bogegas en dit is puur bedoeld dat de wijnen meer concentratie en smaak kunnen krijgen en dit is ook de enige manier om de wijnen te laten verouderen, want hoewel men in Spanje de Albariño enkel jong wil drinken heeft de Pazo de Señorans een zeer mooi verouderingspotentieel.
Naast de Pazo Senorans produceert men ook de Pazo Senorans Selección de Añada: deze wijn wordt gemaakt van de oudste wijnstokken met zeer lage rendementen. De druiven worden pas geplukt wanneer ze hun ideale rijpheid hebben. Vervolgens rijpen de druiven verder op inox onder lage temperatuur en op zijn gistcellen (sur lies) gedurende 3 jaar. De aromatische componenten van de wijn kunnen zich op deze manier volledig ontplooien. De Pazo Senroans Selección de Añada kan zonder probleem 10 jaar opgelegd worden en zal dan nog verder verbeteren. Ook bij de gewone Pazo de Señorans is het werk sur lies een belangrijk onderdeel in de vinificatie.
 
De wijnen van Pazo Senorans hebben een heldere, lichte geel groene kleur en een zuivere geur van tropisch fruit. Deze invloeden vindt men ook terug in de smaak. De wijn is heerlijk fris en door het goede rijpheid van het fruit lijkt de wijn zelfs iets zwoel, zeg maar mondvullend. De afdronk is lang, intens en complex.

Niet voor niets heeft Ferran Adrià (voorheen El Bulli) voor zijn nieuwe restaurant 'Tickets' in Barcelona deze wijn als een van zijn ‘open wijnen’ de Pazo Senorans uitgekozen.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Rías Baixas
Wijnhuis Bodegas Senorans
Druif Albarino
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2026
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Steenfruit, Strak
Drink momenten Met vrienden, Summer party, Terras
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Pazo de Senorans Tras Los Muros
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie