2017 Paitin Barbaresco Serraboella Sorì Paitin DOCG

 57,95  47,89
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barbaresco
Wijnhuis Paitin
Jaar 2017
Druif Nebbiolo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2040
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Sorì Paitin behoort tot de erfgenamen van Pasquero-Elia sinds 1796. Het is de warmste helling van Serraboella, versierd met unieke bodems die sinds eeuwen met Nebbiolo zijn beplant. Sorì betekent de eerste plaats waar de sneeuw smelt bij de eerste winterse zonnestralen. Dit is een oude regel om de beste percelen voor Nebbiolo te selecteren. Serraboella is de bekendste cru in de zuidelijk Neive. Een lange heuvel die naar het westen is gericht en die zachtjes naar het zuiden buigt en steeds steiler wordt. Aan deze kant: de steilste en de warmste krijgt de Barbaresco Serraboella SORÌ PAITIN zijn een unieke uitdrukking. Kracht, volume worden bij elkaar gehouden door een elegante textuur.

De Barbaresco Sori Paitin Serraboella is één van de zuiverste expressie van de wijngaarden van Paitin. De Paitin 2017 Barbaresco Serraboella Sorì Paitin vertoont een niveau van finesse en elegantie dat zelden te vinden is in deze warme en droge vintage. De wijn zorgt voor naadloze overgangen met aroma's van wild fruit, ijzerhoudende aarde, zoethout, teer en geplette bloemen. Die nuances worden geleverd met een enorme zuiverheid en focus, wat een superfijne en verfijnde uitdrukking oplevert. Er is hier een vleugje tannine-strakheid, dit is het enige teken van de zomerse wamte, maar de wijn ontvouwt zich desalniettemin soepel en heeft een fraai drinkvenster tot 2040+

De Paitin Estate Geschiedenis begon in 1796 toen Benedetto Elia van Luigi Pellissero de boerderij met afgelegen wijnkelder en wijngaarden kocht. Zijn zoon Giuseppe breidde later wijngaarden uit en verwierf de ondergrondse kelder, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Sinds 1898 zijn e begonnen met export van hun wijnen en sinds 1893 wordt hun fameuze Barbaresco del Sori Paitin geproduceerd. Men heeft in totaal 17Ha aan wijngaarden en Paitin behoort tot de top onder de Barberesco's met legandarische wijnen welke haast onbeperkt houdbaar zijn.

WEETJE: Deze wijn is onder deze naam voor het eerst geproduceerd in 1893

 

 

Vineyard for 2017 Paitin Barbaresco Serraboella Sorì Paitin DOCG

Paitin is een prachtig Italiaans wijnhuis gelegen in Serraboella ten zuiden en ten oosten van Neive in de Langhe. De Paitin geschiedenis begon in 1796 toen Benedetto Elia van Luigi Pellissero de boerderij met afgelegen wijnkelder en wijngaarden kocht. Zijn zoon Giuseppe breidde later wijngaarden uit en verwierf de ondergrondse kelder, die teruggaat tot de vijftiende eeuw.

Paitin verkoopt al sinds 1893 wijn met het label Barbaresco en is daarmee een van de meest historische wijnhuizen in de Piemonte. De vader van Giovanni, Secondo nam in 1948 de wijngaard over en begon met herplanting na de verwoesting van twee wereldoorlogen. Vanaf 1953 begon de nieuwe wijngaard met de productie van de meest fameuze wijn van het landgoed, de Barbaresco Vecchie Vigne Riserva. Paitin word sinds de jaren 80 gerund door Giovanni Pasquero-Elia en zijn broer Silvano en samen hebben ze het landgoed zorgvuldig gemoderniseerd met behoud van de tradities die zijn doorgegeven van generatie op generatie.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barbaresco
Wijnhuis Paitin
Druif Nebbiolo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2040
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Paitin Barbaresco Serraboella Sorì Paitin DOCG
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

28.07.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo

"Perfecte verdejo - peertje, goed zuurtje, beethe granny smith en citrus..." Mijndels

Bekijk product recensie