2017 Momento Grenache Noir

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2019 - 2028 |
Omschrijving
Marelise Niemann staat bekend om haar wijnen van zuiverheid, elegantie en eerlijkheid, waarbij ze werkt met oude wijnstokken in zowel Bot River als de Swartland. Ze hanteert een minimale interventiebenadering waarbij het terroir centraal staat. Marelise zegt: “ I bought my first parcel of Grenache Noir in 2011 to start my solo career with this brilliant yet understated grape as the core of my wine story. Looking back, I would not have chosen any differently. We have had some challenging weather conditions over the past 12 years, from drought and heat waves to floods. Grenache has shown its true character through tough times and has not once let me down."
Grenache is bijzonder goed geschikt voor het droge, warme klimaat van Zuid-Afrika, en de respectvolle wijngaard praktijken en zachte druif verwerking van Marelise Niemann resulteren in prachtig gebalanceerde en elegante wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid. Deze specifieke Grenache wordt verbouwd in de Paardeberg-regio, net buiten de Swartland, afkomstig van laagrenderende bush vines die geworteld zijn in verweerde graniet- en kleibodems.
Proefnotities: De wijn opent met een helder en levendig boeket van kersen, moerbeien en vooral frambozen, gevolgd door hartige aroma's van rozemarijn en kruidnagel. Herinnerend aan Pinot Noir, balanceert hij elegantie en kracht met soepele tannines en prachtige zuurgraad.
Wijnbereiding: Marelise hanteert een zachte, minimale interventiebenadering om de delicate en elegante aard van Grenache te benadrukken. Na het handmatig plukken in de vroege ochtend worden de trossen ontsteeld in kleine fermentatietanks met 30% hele trossen. Een vierdaagse koude inweking op de schillen laat kleur en smaak ontwikkelen voordat de natuurlijke fermentatie begint. Handmatige punch-downs worden tweemaal daags uitgevoerd voor een zachte extractie, waarbij het natuurlijke karakter van de druif behouden blijft. Na een trage fermentatie volgt een extra maceratie van 10 dagen na de fermentatie om fijnere, zachtere tannines te extraheren. Na vier weken op de schillen worden de druiven voorzichtig geperst met een oude basket press in oude Foudre voor malolactische fermentatie en rijping.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Swartland |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | Momento |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Momento begon in 2013, toen Marelise Niemann wijnmaker was bij Beaumont Family Wines in Bot River. Sindsdien is ze bekend geworden om haar wijnen van zuiverheid, elegantie en eerlijkheid, waarbij ze werkt met oude wijnstokken in zowel Bot River als de Swartland. Ze volgt een minimale interventiebenadering, waarbij terroir centraal staat.
Haar eerste jaargang van Momento bestond uit twee vaten Grenache Noir, en sindsdien is haar liefde voor Grenache Noir alleen maar gegroeid. Nu werkt ze met alle drie de Grenache variëteiten en heeft ze in 2019 Grenache Blanc aan haar repertoire toegevoegd.
Nu gevestigd op Anysbos, de boerderij naast Gabrielskloof - waar ze vier jaar doorbracht naast Crystallum en Thorne & Daughters - wordt Marelise steeds meer erkend als de kampioen van de variëteit.
De Grenache Noir en Gris zijn de afgelopen jaargangen lovend ontvangen en zijn gewaardeerde voorbeelden geworden, evenals het buitenbeentje van de reeks, een Tinta Barocca gemaakt in een stijl die meer lijkt op Pinot Noir.
Marelise's fascinatie voor Grenache begon na haar tijd in de Priorat regio in Spanje, waar ze, samen met Eben Sadie, geïnspireerd werd door hoe het fruit van oude wijnstokken werd gebruikt om wijn te maken op een frisse en levendige manier. Ze keerde terug naar Zuid-Afrika, vastbesloten om oude wijnstokken Grenache te vinden.
Marelise is gepassioneerd over het werken met druivensoorten die goed passen bij het klimaat van Zuid-Afrika. Dat betekent wijngaarden die lage regenval en hoge temperaturen aankunnen; die zich van nature aanpassen aan de omgeving en geen overmatige energie-input nodig hebben. Chenin, Verdelho, de Grenaches en Tinta, gedijen allemaal in droge, warme omstandigheden.