2017 Marcel Deiss Schoenenbourg Grand Cru

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Marcel Deiss - de onbetwiste goeroe op het gebied van field-blends uit de Elzas. Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand en De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging en deze Altenberg de Bergheim Grandcru is het extreme voorbeeld van een field blend. Een zeer oude wijngaard waar alle traditionele druivensoorten uit de Elzas in voorkomen en hiervan wordt deze icoon gemaakt.
De goudkleurige Grand Cru Schoenenbourg 2017 is puur, diep en intens in de neus die zowel kruidnagel- als bloedsinaasappel- of Cointreau-aroma's en amandeltonen onthult. Tevens ruiken we een vleugje peper of zelfs een rokerig aroma vergelijkbaar met een tokay. Met een lichte zuurgraad In de mond is dit een zeer intense, rijke en complexe, elegante en verfijnde Schoenenbourg met een goed zoetheid en acidity, grip en tanninespanning maar ook ziltigheid.
De SCHOENENBOURG-heuvel, beroemd sinds de Middeleeuwen, is de helderste parel van alle RIQUEWIHR-wijngaarden. Deze plek is de geboorteplaats geweest van alle grote wijnen van deze stad en is de reden voor de bijna universele bekendheid van Riquewihr. Het heeft een zeer specifieke topografie, op het zuiden gericht, gelegen aan de ingang van een dal met een steile helling en de geologie gevormd door Keuper mergel, een ruw mengsel van igipsmergels en bedekt met zandsteen. De combinatie van een lichte, luchtige, brokkelige bovengrond op basis van een kleiige, vruchtbare ondergrond met goede waterretentie-eigenschappen, zorgt ervoor dat de persoonlijkheid van de Schoenenbourg-wijnen meer wordt gedomineerd door hun geboortegrond dan door hun variëteit. Vanwege de nabijheid van de Vogezen is het microklimaat van Schoenenbourg vrij koud, laat, geschikt voor een langzame, rijping van druiven en de geleidelijke ontwikkeling van Noble Rot.
OVER MARCEL DEISS
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen. “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging.................... Lees meer onder de Tab/Link: Wijnhuis
WIJNGAARD SCHOENENBOURG
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace |
Wijnhuis | Marcel Deiss |
Druif | Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Fruitig, Kruidig, Licht zoet, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.
“De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.
Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.