2017 La Spinetta Vigneto Bordini Barbaresco
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | La Spinetta |
Jaar | 2017 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2021 - 2035 |
De La Spinetta Vigneto Bordini Barbaresco komt uit de Bordini wijngaard gelegen in Neive op een hoogte van 270 met een zuidelijke ligging liggende op een kalkhoudende bodem. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. In het glas heeft deze Barberesco het typische lichte rood van de Nebbiolo druif. Deze wijn is enorm aromatisch met florale tonen van bosbes, rozen, framboos, viooltjes en lavendel gesteund door tuinkruiden zoals salie en munt. De wijn heeft zijdezachte tannines en is prachtig elegant. De lange afdronk is goddelijk.
De alcoholische fermentatie vindt plaats in rotofermentators onder gecontroleerde temperatuur gedurende 6-8 dagen. De malolactische fermentatie gebeurt in Franse barriques (50% nieuw - 50% 1ste) waar de wijn 20-22 maanden zal rijpen. De wijn wordt overgeheveld naar inoxen vaten waar ze 3 maanden zal rusten om ten slotte nog 12 maanden in de fles te rijpen. Geen filtering noch klaring.
92/100 Parker
In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte gebied met wijnbouw. Aanvankelijk eerst met een Moscato d'Asti, daarna met wijn van de Barbera druif en in 1989 werden de eerste Nebbiolo-druiven verwerkt.Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van La Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen Barbera en Nebbiolo, voorzien van de naam Pin (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke Nebbiolo-druif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. In 2000 werden er 8 hectaren in Barolo verworven. Waarvoor in 2003 een nieuwe, state of the art, wijnmakerij werd gebouwd. In 2001 volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectaren. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 klaar kwam. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | La Spinetta |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |