2017 La Spinetta Barbera d'Alba Gallina DOC
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Wijnhuis | La Spinetta |
Jaar | 2017 |
Druif | Barbera |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2021 - 2032 |
De La Spinetta Barbera d'Alba Gallina is rijk, krachtig met een complexe structuur. Het is wel een beetje de koning onder de Barbera's en behoort al jaren tot de allermooiste uitvoeringen en krijg een Barolo/Barberesco uitvoering. Lange veroudering in foudres en flesrijping. De wijn heeft een opvallend rijk boeket met een prachtige vruchtenconcentratie en een ademende frisheid. Pruimen, mokka, zoethout, ceder en kruiden onderscheiden we in de neus. In de mond heeft deze prachtige Barbera een fluwelen textuur en voelt erg zacht aan. Complex en delicaat en warmte frisheid gaan in de La Spinetta Gallina geweldig samen. Zoals alle wijn van La Spinetta heeft deze topper onder de Barbera D'Alba's ook een prachtig drinkvenster (2030+).
De wijngaard ligt op een hoogte van 270 meter op het zuiden gelegen op een kalkhoudend plateau. De wijngaard voor de Gallina is slechts 4 hectare groot met stokken van 40 jaar en ouder. De locatie is Gallina en Neive in het hart van Barbaresco. De oogstdatum is einde september. Een zeer kleine opbrengst Gisting en inweking in roterende gisttanks met temperatuursbeheersing. Appelmelkzurengisting en rijping gedurende 16 tot 18 maanden (!) in vaten van Frans eikenhout en krijgt dan nog 1 jaar flesprijping. De wijn wordt geklaard noch gefilterd.
In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte gebied met wijnbouw. Aanvankelijk eerst met een Moscato d'Asti, daarna met wijn van de Barbera druif en in 1989 werden de eerste Nebbiolo-druiven verwerkt.Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van La Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen Barbera en Nebbiolo, voorzien van de naam Pin (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke Nebbiolo-druif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. In 2000 werden er 8 hectaren in Barolo verworven. Waarvoor in 2003 een nieuwe, state of the art, wijnmakerij werd gebouwd. In 2001 volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectaren. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 klaar kwam. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Wijnhuis | La Spinetta |
Druif | Barbera |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Fruitig, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |