2017 Hermanos Perez Pascuas Vina Pedrosa Reserva
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2021 - 2030 |
Omschrijving
De Vina Pedrosa Reserva is een blend van 90% Tinta Fino en 10% Cabernet Sauvignon van rond de 40 tot 45 jaar oude stokken. De wijn is 24 maanden opgevoed in eikenhouten vaten (Frans en Amerikaans). De neus is terughoudend in het begin, maar ontvouwt mooi om pure frambozen, donkere chocolade, verse tabak en zwarte bessen te onthullen. De smaak is medium-bodied met een fraaie frisheid (levendige rode kersen en verse aardbeien sinaasappel en abrikoos). De afwerking is erg goed met frisse zuren en een lange afdronk. 93/100 Parker
Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik van enig systematisch bestrijdingsmiddel. In de wijngaard wordt er gewerkt met productiecontrole, d.w.z. dat er streng wordt op toegezien dat de productie per wijnstok beperkt wordt. Enkel lage rendementen zorgen voor voldoende kwaliteit.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Bodegas Hermanos Perez Pascuas |
Druif | Cabernet Sauvignon, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Dit is een van de grote klassiekers in Ribera del Duero en een echt familiebedrijf. Vader Mauro Pérez plantte zijn wijnstokken in de jaren 40 en 50, meer dan 35 ha, op dat moment een immense hoeveelheid in het kleine dorpje Pedrosa de Duero. Heel de opbrengst ging naar de plaatselijke coöperatie. Onder impuls van de 3 zonen, Benjamín, Adolfo en Manuel werd er besloten om in 1980 zelf wijn te gaan maken. De eerste Viña Pedrosa was een feit. Op dat moment waren er in de hele regio nog geen 10 bodega’s actief...
Het was pas in 1982 dat de D.O. Ribera del Duero zelf werd gecreëerd, mede onder impuls van de broers Pérez Pascuas; zij waren medestichters van de appellatie. 1989 was voor hen eveneens een belangrijke stap, met de intrede van de 3de generatie: José Manuel, zoon van Benjamín, maakte zijn opwachting als oenoloog. Vanaf dat moment zouden de wijnen nog hogere toppen gaan scheren. Hij zette zich volledig achter het kwaliteitsconcept van zijn vader en ooms en bracht nog heel wat verbeteringen aan. Vandaag is de cirkel compleet met de volledige intrede van de 3de generatie : ook de zonen van Manuel en van Adolfo zijn intussen vaste waarden geworden in de bodega.
De kleine bodega in het dorp verhuisde intussen naar de rand van het dorp. Het is een mooi complex geworden met prachtige degustatieruimtes en vooral met een vinificatie- en crianzakelder waar de topwijnen op een perfecte manier kunnen rijpen. Viña Pedrosa staat voor elegantie en finesse, twee sleutelwoorden die zeldzaam zijn geworden in de wijnen van Ribera del Duero.
Variëteiten
Hier is het natuurlijk de Tinto fino of Tempranillo die de ster is. Er is 135 ha in eigendom, bijna hoofdzakelijk oude wijnstokken, wat op zich al uniek is in Ribera del Duero. Een klein gedeelte van de wijngaard (10%) is aangeplant met Cabernet Sauvignon.
De Tinto fino uit Ribera del Duero is beter bestand tegen de extreme omstandigheden dan de Tempranillo uit Rioja, die hier niet zou overleven. In de wijnen van Viña Pedrosa kom je zo de typische animale toetsen tegen die de Tinto fino uniek maken. De meerderheid van de wijnstokken staan ‘en gobelet’.
Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik van enig systematisch bestrijdingsmiddel. In de wijngaard wordt er gewerkt met productiecontrole, d.w.z. dat er streng wordt op toegezien dat de productie per wijnstok beperkt wordt. Enkel lage rendementen zorgen voor voldoende kwaliteit.
Ze hebben hoofdzakelijk klei-kalkbodems. Ribera del Duero is natuurlijk bij uitstek een continentale appellatie met dus een continentaal klimaat en Atlantische invloeden. Er is vooral een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.
De bodega is gelegen op een hoogte van 844 m en is daarmee een van de hoogst gelegen domeinen in Ribera del Duero. Het landschap is zacht golvend. De hoogte waarop de wijnstokken zijn geplant maakt dat de wijnen perfect in evenwicht zijn, met veel fraîcheur.
Vinificatie
Alles staat hier in het teken van de langlevendigheid van de wijnen. Er worden lange maceraties toegepast met vele en intense remontages. Vinificatie en élevage gebeurt in functie van de ouderdom van de wijnstokken.
Hun basiswijn, de Cepa Gavilan, krijgt een élevage van 12 maanden. De Crianza krijgt 18 maanden en vanaf de Reserva worden dat 24 maanden. Hun topwijn, de Pérez Pascuas Gran Selección komt zelfs aan 26 maanden. De eiken vaten (zowel Amerikaans als Frans) worden om de 3 jaar vernieuwd. De wijn wordt niet gefilterd en niet gestabiliseerd voor botteling.