2017 Gamla Golan Height Cabernet Sauvignon Merlot

Waardering:
80 % of 100
14,95 12,36
Wijnsoort Rood
Land Israel
Regio Golan Heights
Wijnhuis Golan Heights Yarden
Jaar 2017
Druif Cabernet Sauvignon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2019 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Is Israël een wijnland? Zeker wel en al heel lang ook. Er zijn duizenden oude wijnpersen gevonden. De oudste wordt geschat op ruim 6500 jaar. Dus ja, Israël is eigenlijk al een heel oud wijnland. Maar aan de andere kant, pas sinds 1880 is er weer geïnvesteerd in de wijnbouw, dankzij Baron Edmond de Rothschild (Lafite). Dus als je het zo bekijkt, behoort Israël misschien wel tot de Nieuwe wijnlanden. Hoewel Israël van origine een warm klimaat heeft, worden de wijngaarden van dit wijnhuis, door de hoge ligging toch aangemerkt als ´cool climate´. Dit, in combinatie van de vulkanische ondergrond, maakt dat hun wijnen tot de top van de wereld behoren. De meest bekende wijngids over Israëlische wijnen, Rogov, geeft Golan Heights Winery 5 sterren en schrijft: ”Vanaf het moment dat zij hun eerste wijnen produceerden in 1984, is er geen twijfel dat Golan Heights Winery Israël op de wereldwijnlijst heeft geplaatst. Zij zijn de leider in kwaliteit van het land. De chef-wijnmaker, Victor Schoenfeld, weet goed wat hij doet. Hij heeft zijn opleiding in Californië, Frankrijk en Australië gehad en combineert oude- en nieuwe wereldstijl”. De Yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. Hier komen de mooiste druiven van de beste wijngaarden in samen. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws), die de Golanhoogte scheidt van Galilea. Naast de Yarden wijnen zijn er de Gamla wijnen. Gamla was een oude stad op de Golanhoogte, waarnaar deze toegankelijke wijnen zijn vernoemd. Iets minder gecompliceerd maar zeer zuiver. Golan Heights Winery bevindt zich in de stad Katzrin in het centrum van Golan. 

Deze rode wijn uit de Gamla serie is één van de nieuwste projecten van wijnmaker Victor Schoenfeld. Hij wilde een Israëlische rode wijn maken met de meest voorkomende blend op aarde de Cabernet Sauvignon en de Merlot druif. Nou dat is meer dan gelukt en deze rode wijn is een stukje vakwerk. Maar dat gaat niet van zelf, jaren lang heeft Victor getest en gekeken waar deze druiven het beste groeien in Israël. Het is uiteindelijk het Galilea gebied geworden omdat daar de beste appellatie van Israël ligt. In het noordelijk gedeelte op een hoogte van wel 1200 meter liggen de Cabernet Sauvignon en Merlot wijngaarden. Met diepe wortels in de vulkanische grond krijgen de druiven hun eigen indentiteit. Als beide druiven alles hebben kunnen opnemen uit de rijke bodem worden ze geheel met de hand geoogst. Beide druiven worden apart gevinifieerd waarna de blend wordt gemaakt. De gehele wijn rijpt maar liefst twaalf maanden op zowel Franse als Amerikaanse houten vaten. Dat geeft deze rode wijn uit Israël zijn bijzondere karakter. In het glas is de wijn granaat-rood. Het fruit van braam, donkere kerrs en tonen van vanille en eiken hout stuiven uit het glas. In de mond geeft deze rode Gamla een warm mondgevoel met veel rijkdom van zwart fruit, kruiden, eiken hout, chocolade, samen met hints van bloemen en Franse eik.

 

Vineyard for 2017 Gamla Golan Height Cabernet Sauvignon Merlot

Is Israël een wijnland? Zeker wel en al heel lang ook. Er zijn duizenden oude wijnpersen gevonden. De oudste wordt geschat op ruim 6500 jaar. Dus ja, Israël is eigenlijk al een heel oud wijnland. Maar aan de andere kant, pas sinds 1880 is er weer geïnvesteerd in de wijnbouw, dankzij Baron Edmond de Rothschild (Lafite). Dus als je het zo bekijkt, behoort Israël misschien wel tot de Nieuwe wijnlanden. In ieder geval is het nogal onbekend, dus is er nog veel te ontdekken. Zoals overal ter wereld in de beste wijngebieden, draait alles om het ‘terroir’, de combinatie van ondergrond en klimaat.

Zo ook in Israël bij Golan Heights Winery. Hoewel Israël van origine een warm klimaat heeft, worden de wijngaarden van dit wijnhuis, door de hoge ligging toch aangemerkt als ´cool climate´. Dit, in combinatie van de vulkanische ondergrond, maakt dat hun wijnen tot de top van de wereld behoren. De meest bekende wijngids over Israëlische wijnen, Rogov, geeft Golan Heights Winery 5 sterren en schrijft: ”Vanaf het moment dat zij hun eerste wijnen produceerden in 1984, is er geen twijfel dat Golan Heights Winery Israël op de wereldwijnlijst heeft geplaatst. Zij zijn de leider in kwaliteit van het land. De chef-wijnmaker, Victor Schoenfeld, weet goed wat hij doet. Hij heeft zijn opleiding in Californië, Frankrijk en Australië gehad en combineert oude- en nieuwe wereldstijl”. De Yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. Hier komen de mooiste druiven van de beste wijngaarden in samen. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws), die de Golanhoogte scheidt van Galilea. Naast de Yarden wijnen zijn er de Gamla wijnen. Gamla was een oude stad op de Golanhoogte, waarnaar deze toegankelijke wijnen zijn vernoemd. Iets minder gecompliceerd maar zeer zuiver.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Israel
Regio Golan Heights
Wijnhuis Golan Heights Yarden
Druif Cabernet Sauvignon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2026
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Gamla Golan Height Cabernet Sauvignon Merlot
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.09.2023

Domaine Tropez White Tropez Glazen - set van 2 stuks

"De rosé is al genot om te drinken, maar in de originele glazen is het e..." Patrick

Bekijk product recensie