2017 Gianfranco Fino Se Primitivo di Manduria
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Jaar | 2017 |
Druif | Primitivo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2020 - 2031 |
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen den nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Ook in de juni/juli editie van Winelife worden 2 pagina's besteedt aan de geweldige wijnen van Gianfranco.
De Gianfranco Fino Sé is zoals de Es gemaakt van 100% Primitivo komende van een kleine wijngaard van slechts 5HA groot maar nog bijzonderder is de geforceerde opbrengst van slechts (gemiddeld) 400gram druiven per plant. De wijngaard en de productie vindt plaats via biologisch-dynamische aanpak. De druiven worden handmatig geplukt en in de wijngaard vindt al een zeer secure selectie plaats. De druiven gaan in kleine kratten en daarna direct in een gekoelde vrachtwagen. Voor een gedeelte van de druiven kiest Gianfranco ervoor om deze te laten hangen en indrogen op de druiven stok. Dit proces heet Appassimento en Gianfranco is de absolute referentie voor goede appassimento wijnen (vol, mooi fruit maar ook nog met frisse zuren). Dit wordt dan geblend met niet ingedroogde druiven.
In de wijnmakerij bij Gianfranco Fino vindt de 2e selectie plaats waarna de overgebleven druiven zeer licht worden geperst. De fermentatie vindt plaats op een lage temperatuur gedurende 3 weken in RVS en volledig op zijn natuurlijke gisten. Daarna mag de wijn gedurende ca 9 maanden verblijven in Frans eiken waarvan 33% nieuw, 33% tweede gebruik en 33% derde gebruik. Na ongeveer 9 maanden rijping in hout wordt de wijn zonder hulp van klaring/filtering gebotteld en dan krijgt de Sé ook nog zeker 6 maanden flesrijping voordat het wordt vrijgegeven.
De Gianfranco Sé heeft een robijnrode, levendig en heldere kleur. In de neus is de wijn fruitig met framboos, kers en zwarte bes met kruiden (rozemarijn, tijm). Daarnaast ook een beetje leder en chocolade. In de mond is de wijn verassend fris maar medium tot full-bodied en zeer sappig met een zeer goede evenwichtige zuurgraad. Een prachtig glas om bij te mediteren en gastronomisch geweldige bij een goede rib-eye, konijn of bij een lamsschouder.
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Primitivo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form