2017 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Puglia
Appellatie Salento
Wijnhuis Gianfranco Fino
Jaar 2017
Druif Negroamaro
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Gianfranco Fino startte dit domein in 2004 wanneer hij een 50-jaar oude wijngaard Primitivo kocht. Ondanks de recente start, is het domein nu reeds een referentiepunt in de regio. De wijnen hebben nu reeds een cultstatus bij wijnjournalisten en aficionados. Extreme kwaliteit .

Jo komt van Jonino, de Italiaans en Latijns naam voor de Ionische Zee. Het gebied Manduria wat hier aan ligt is het gebied waar de Negramaro druif optimaal tot zijn recht komt. De Jo is wel de allerbeste Negramaro wijn van 40-50 jaar oude wijngaard. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest maar optimaal condities en de kunst van het wijnmaken. 9 maanden houtopvoeding geeft een geweldige volle, stevige wijn met rood en zwart fruit. Donker van kleur met tonen van laurier, cacao. Van de Gianfranco Jp worden maar een paar duizend flessen van gemaakt.

Voor de Gianfranco Jo laat men de Negroamaro druiven enige tijd verdorren op de plant. Dit proces heet appassimento en Gianfranco is de absolute referentie voor goede appassimento wijnen (vol, mooi fruit maar ook nog met frisse zuren). Als de tijd rijp is worden de verdorde druiven met de hand geoogst in plastic dozen met zorgvuldige selectie van de trossen en deze worden vervoerd in gekoelde vrachtwagen. In de wijnmakerij vindt de 2e strenge selectie plaats waarna de wijn zeer licht worden geperst en vindt fermentatie/maceratie plaats in eikenhouten vaten van 600 liter gedurende ruim twee weken (temperatuurgeregeld met een max T. 23-25 ° C). De wijn mag dan ongeveer 10 maanden verouderen in nieuw Frans eiken. De wijn wordt zonder gebruik van klaringsmiddelen en zonder filtering gebotteld en verblijft dan nog minimaal 6 maanden op de fles voordat deze wordt vrijgegeven.

Vineyard for 2017 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo

In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant. Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Puglia
Appellatie Salento
Wijnhuis Gianfranco Fino
Druif Negroamaro
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2019
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

14.05.2021

2020 Rapaura Springs Sauvignon Blanc

"Een gemakkelijke drinkende wijn heerlijk van smaak en een lekkere afdron..." Frans Raaijmakers

Bekijk product recensie