2017 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis sur Loire Remus

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Loire
Wijnhuis Domaine de la Taille aux Loups
Jaar 2017
Druif Chenin Blanc
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2019 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Prachtige Chenin Blanc van de hand van wijnmakers Jacky & Jean-Philippe Blot van Domaine de la Taille aux Loups, een van de beste wijndomeinen van Montlouis en Vouvray. De kleine wijnstreek Montlouis-sur-Loire vormt de basis van deze heerlijke, intense wijn. Het gebied heeft een oppervlakte van slechts 3.5 hectare en is gelegen tussen de rivieren Loire en Cher. Essentieel voor het maken van de wijnen in de Loire is de invloed van de oceaan. Alleen in het dal van de rivieren stroomt de zachte oceaanlucht goed naar binnen, die er voor zorgt dat de druiven mooi rijp kunnen worden. Door de ligging op een laag plateau tussen de Loire en de Cher is de positie van Montlouis in dat opzicht ideaal. Deze goede omstandigheden zorgen uiteraard voor geweldige wijnen, zoals deze Remus. De wijnstokken zijn tussen de 70 en 80 jaar oud en zijn geworteld in een bodem van kalksteen, klei en kiezel op kalksteenondergrond. De druiven worden uiteraard handmatig geoogst en vervolgens licht pneumatisch geperst. Daarna vergist de wijn minstens 6 maanden in barriques. Er worden geen gisten toegevoegd, en er vindt geen chaptalisatie plaats. 

De Remus Chenin Blanc is bleek strogeel van kleur met een lichte goudvleug. Op de neus intense, rijke chenin blanc aroma's (o.a. wit fruit), wat eiken. De smaak is ook erg rijk met een licht bittertje in de afdronk, prachtige zuren, mineralen, invloed van uitstekende kwaliteit hout en energiek in de afdronk. Rond, complex en goed in balans. De wijn kan uitstekend nu al worden gedronken maar enkele jaren bewaren komt de smaakt van deze wijn ook zeker ten goede.

Deze wijn is biologisch gecertificeerd.

Domaine de la Taille aux Loups wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Domaine de la Taille aux Loups wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Vineyard for 2017 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis sur Loire Remus

Domaine de la Taille aux Loups (Jacky Blot) is de uitvoering van de droom van Christian Prudhomme, die voor hij hierheen kwam werkzaam was bij Mouton-Rothschild en bij Opus One in Napa Valley. In 1988 startte Prudhomme hier zijn eigen domein door 7 hectare wijngaarden aan te kopen in Montlouis. Hij bracht de opbrengsten sterk terug, met de bedoeling wijnen te gaan maken van een hoge kwaliteit. De druiven werden geoogst met kleine kratjes om ze onbeschadigd de kelder in te krijgen en de wijnen gistten op vaten die hij had gekocht bij Château d’Yquem in Sauternes. Een mooi plan, maar na twee jaar kon hij het financieel niet bolwerken en was hij –tragisch genoeg- gedwongen zijn nieuw verworven domein van de hand te doen. Dat is het moment waarop Jacky Blot in beeld komt, degene die het domein overneemt en het vervolgens op de kaart zet als een van de beste wijndomeinen van Montlouis en Vouvray. Blot was niet afkomstig uit de wijn, maar had wel enige ervaring opgedaan als négociant in Tours. Blot nam de exploitatie van dit mooie domein met veel dynamiek ter hand. Omdat de wijngaarden in dit deel van Frankrijk niet extreem duur zijn, was hij in staat het domein uit te breiden van de initiële zeven hectare tot 45 hectare nu. Daarbij zijn sinds 2008 ook enkele hectares in Vouvray, waar Blot een paar prachtige wijnen van maakt. Basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van het Domaine de la Taille aux Loups is het zorgvuldige werk in de wijngaard. In de wijngaard heeft Blot onderzoek gedaan naar het effect van de leeftijd van de stok en de verschillende terroirs op de rijping van de druiven, om het perfecte moment van plukken optimaal te kunnen bepalen. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de druiven in de wijngaard worden geplukt in opeenvolgende plukgangen. Zo wordt voor elke wijn gezorgd voor perfect materiaal. In mindere jaren worden alle mindere druiven en trossen met rot zorgvuldig weggeknipt. De eerste plukgang van gezonde druiven is voor het maken van de heerlijke mousserende wijnen van het domein. Daarna volgt de plukgang voor de droge wijnen en in de mooiere jaren kunnen op een later tijdstip nog druiven worden geoogst voor het maken van zoete(re) wijnen, demi-sec en zelfs moelleux. Bijzonder voor dit deel van de Loire is dat Blot vrijwel al zijn wijnen laat gisten op eikenhouten vaten. Hij gebruikt daarvoor verschillende formaten, van barriques voor de mooiste wijnen, tot demi-muids (500 liter vaten) en tenslotte foeders, dus groter hout, voor de meer eenvoudige wijnen van het domein. Maar hij wil geen houtaroma’s aan de wijn geven, dus wordt maar eentiende van de vaten jaarlijks vernieuwd. Blot werkt met de natuurlijke suikers in de druiven en zal toevoegen van suiker (chaptalisatie) dan ook vermijden. Sulfiet wordt zo min mogelijk gebruikt. Dit zorgt dat de wijnen van dit domein puur en zuiver blijven.

De streek: Montlouis

Rond de stad Tours liggen de beroemde Loire-appellations op korte afstand van elkaar. Vouvray, een van de bekendste en beroemdste, ligt vrijwel direct tegen de oostkant van de stad Tours aan. Aan de overkant van de Loire vinden we het iets minder bekende Montlouis, of Montlouis-sur-Loire, zoals deze wijnstreek officieel heet. Montlouis ligt op een ‘punt’, tussen de rivieren Loire en Cher, die even verderop samenkomen. Historisch gezien werden de wijnen aan beide kanten van de Loire ‘vin de Vouvray’ genoemd. Met de invoering van het appellationsysteem stond Montlouis er echter op een aparte, eigen appellation te krijgen, zich bewust van zijn eigen karakter. En zo geschiedde.

Tegelijkertijd is er dus een sterke verwantschap tussen de wijnen van Vouvray en Montlouis. De druif voor de wijnen van Montlouis is exact dezelfde: chenin blanc is hier koning. De omstandigheden waaronder de druif groeit, zijn ook vrij vergelijkbaar. Onder een oppervlak van klei, soms zand en vuursteen ligt de basis van tufsteen, die met zijn actieve kalk zorgt voor een bijzondere mineraligheid en frisheid van de wijnen, of ze nu droog, halfzoet, zoet of mousserend zijn. De chenin blanc laat zich in dat opzicht goed vergelijken met de riesling, het gaat in de wijnen om het spel tussen zoet en zuur, waarbij het zoet niet de boventoon moet krijgen en waarin frisheid essentieel is. In beide wijngebieden, zowel in Montlouis als Vouvray is er een tendens naar het maken van drogere wijnen. Ook al omdat de wijndrinker daar meer om vraagt dan om zoete wijnen. Voor dit type droge wijn hebben de beide streken goede troefkaarten in handen. Want de wijnen zijn nooit helemaal beendroog, er is altijd sprake van het samenspel tussen de zuren en het (kleine beetje) zoet. De wijnen zijn er in oplopende zoetheidsgraad, dus van zachtdroog, naar milddroog en dan geleidelijk wat zoeter. Het begint allemaal bij ‘sec’, dan is er nog ‘sec tendre’, dan ‘demi-sec’ en natuurlijk het echte zoete werk, de ‘moelleux’. Het bijzondere is dat het állemaal prachtig kan zijn. Dankzij de chenin en het magnifieke terroir. Wijnen uit de beide streken kunnen heerlijk zijn als ze jong worden gedronken, maar de beste wijnen kunnen ook jarenlang prachtig rijpen. Jong zijn de wijnen heerlijk geurig, met in de neus voorjaarsbloemen en citrus, appel en peer, en een smaak die fris en opwekkend is door zijn zuren en sprankelende karakter. Als de wijnen rijpen krijgen ze meer tonen van amandelen en noten, honing en boenwas, maar altijd blijft in de smaak die mooie mineraligheid om ze fris te houden.

Montlouis is een klein wijngebied, met een oppervlak van niet meer dan 350 hectare. De productie bedraagt 15.000 hectoliter per jaar, uiteraard volledig wit en volledig op basis van chenin blanc. Van de totale productie is 55% stil en is 45% mousserend. Vouvray is beduidend groter, met 2000 hectare, die 115.000 hectoliter produceren, waarvan 55% mousserend en 45% stil.

Essentieel voor het maken van de wijnen in de Loire is de invloed van de oceaan. Alleen in het dal van de rivieren stroomt de zachte oceaanlucht goed naar binnen, die er voor zorgt dat de druiven mooi rijp kunnen worden. Door de ligging op een laag plateau tussen de Loire en de Cher is de positie van Montlouis in dat opzicht ideaal. Vouvray ligt onder de invloed van het Loiredal, die er voor zorgt dat tot op het plateau langs de rivier prachtige wijnen kunnen worden gemaakt. Dat verklaart ook de bijzondere kwaliteit van de wijnen van deze streek, altijd gemaakt op basis van mooie rijpe chenin blanc. Daarmee zijn de streken waardige ambassadeurs voor de bijzondere witte wijnen van het Loiredal.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Loire
Wijnhuis Domaine de la Taille aux Loups
Druif Chenin Blanc
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2026
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis sur Loire Remus
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2020

2018 Domaine Astruc dA Chardonnay Réserve

"Heerlijk fris met wit en geel fruit met lichte houttoets. Al z'n geld wa..." Sander

Bekijk product recensie