2017 Clos Mogador Com Tu

Special Price  32,95  27,23 van  38,95
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant
Wijnhuis Clos Mogador (Rene Barbier)
Jaar 2017
Druif Garnacha
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2020 - 2027
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Com Tu is een nieuw project van het beroemde Clos Mogador. René Barbier was een van de wijnmakers die de potentie van Priorat ontdekte en is inmiddels onmisbaar in de wijnwereld. Ze zijn sinds 2002-2003 in La Figuera en raakten betrokken bij het Espectacle-project. Hun Laurona-project had altijd wat Garnacha uit het dorp en na het ontdekken van Espectacle, vestigden ze meer aandacht op de oude wijngaarden in het dorp. Deze nieuwe wijn is gebaseerd op drie wijngaarden, allemaal Garnacha, op ongeveer 550 tot 600 meter hoogte in de buurt van de Espectacle-wijngaard met in totaal slechts ca. 3 HA groot dus aanbod is zeer beperkt. Het karakter van deze village wijn wordt bepaald door bloemen, een etherische neus met sinaasappelschil-aroma's en een ongelooflijke structuur en is te vergelijken met een sappige Châteauneuf-du-Pape. Com Tu is een nieuwe naam om te volgen. De 2017 is de eerste jaargang en ontvangt gelijk hoge beoordelingen maar enfin dit is ook van Clos Mogador. Parker schrijft: "It reminds me of a Garnacha from Châteauneuf"

Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Een mooie kerstgedachte toch!

Een leuk 

De Com Tu is een 100% Grenache/Garnacha welke 18 maanden heeft mogen rijpen in een 4.000 liter gebruikt eiken foudre en daarna nog een jaar flesrijping. De Garnacha-druiven vergisten in dezelfde foudre met inheemse gisten. Het is nog steeds erg jong en rauw en de neus moet zich ontwikkelen, maar het heeft subtiele tonen van frambozenblad en wilde kersen. De garnacha druiven uit La Figuera zorgen voor een wijn met een unieke robijnrode kleur, zacht en sappig. De wijn is nog jong, maar na decanteren ontdek je de opening met mooie tonen van rijpe frambozen en kersen, bessen, sinaasappelschil, zoethout en viooltjes. Dit perfecte samenspel neem je ook waar in de smaak waar fruit wordt vergezeld door kruiden als tijm en rozemarijn, maar ook dadels en vijgen die een aangename zoetheid toevoegen. De wijn is krachtig aan de ene kant, en verfijnd aan de andere kant met zijdezachte tannines en voldoende frisheid. Hij is jong nu al enorm lekker, maar heeft een immens potentieel. De smaak is levendiger en zal met wat tijd nog verder verfraaien. Com Tu is naast de Espetacle een van de namen om in Montsant te bekijken.

Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik.

Aan de andere kant is het label het resultaat van een samenwerking tussen mijn moeder Isabelle, een geweldige artiest, en mezelf. Als je er goed genoeg naar kijkt, zie je twee ogen, en daarin een man en een vrouw van een ander ras, die elkaars hand vasthouden door de bril. Ze hebben elkaar nodig zodat de bril niet valt. Zo zie ik dat er geen toekomst is voor mannen zonder vrouwen, geen toekomst met etnische groepen waarmee wordt geconfronteerd; kracht komt in cijfers. De neus is mijn handtekening.

Er is geen rand op de foto, dit geeft mensen de vrijheid om te beslissen of het een man of een vrouw is. De naam van de wijn wordt met verschillende letters over de mond geschreven. De 'C' verwijst naar mijn gekrulde haar. De 'O' verwijst naar de mond, zoals de vorm van een open deur, (dit is trouwens hetzelfde symbool dat de Japanners gebruiken;) openen en communiceren met elkaar om confrontatie te vermijden, in een wereld waar oorlog is al genoeg schade aangericht. De "M" voor muziek, die de dieren kalmeert en vrede brengt (tenminste voor mij). De "T" zijn twee loodrecht op elkaar staande potloden, zoals ik graag schrijf. En last but not least, de "U" is een struik, omdat hij een natuurliefhebber is zoals ik, moest hij er zijn.

René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde. 

Naast de Clos Mogador maakt zijn vrouw de fameuze wijnmaakster Sara Pérez wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen

Technische info:

35 to 50 years old vineyards and centennial in La Figuera
Average production: 8,000 bottles
Distribution: International and national
Apellation: Montsant D.O.
Grapes: Single-variety 100% Grenache
Size of vineyard: 3 Hectares
Area: Mountain area 580/600m. above sea level
Ageing: 18 months in a foudre. Bottled 1st week in April 2019
Ethanol: 15 %
Volatile acidity: 0.82 g/l
TArtaric acid: 4,8 g/l
Total sulphur dioxide: 25 mg/l
Reducing sugars: 1,5 g/l
PH: 3.76
Type of bottle: “Bourguignon”
Soil: Red clay and limestone

Vineyard for 2017 Clos Mogador Com Tu

De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.

In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona. 

 

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant
Wijnhuis Clos Mogador (Rene Barbier)
Druif Garnacha
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2027
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Laatste flessen
Parker rating 93
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Clos Mogador Com Tu
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

22.06.2022

2021 Bodegas Vetus Alba de Vetus Albarino

"Zon, zee alvarinho! Prachtig" Victor

Bekijk product recensie