2017 Caprili Brunello di Montalcino DOCG

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Azienda Agricola Caprili
Jaar 2017
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2041
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Deze Sangiove grosso druiven komen uit de Caprili wijngaard, die 335 meter boven de zeespiegel ligt en beplant is met stokken die een gemiddelde leeftijd hebben van 15 jaar. Deze stokken zijn dicht op elkaar aangeplant (4.000 stokken per hectare) en elke stok levert gemiddeld zo'n 1,5 tot 2 kg. druiven op. Voor de alcoholische vergisting in rvs vaten gebruikt de familie uitsluitend natuurlijke gisten; gecultiveerde gisten zijn hier uit den boze. Tijdens het weken van de schillen, een periode van zo'n 25 dagen, wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden en zonodig gecorrigeerd. Bij Caprili vindt de familie dat deze tussen de 28 en 30° Celsius dient te zijn. Na de fermentatie krijgt de Brunello-in-wording een drie-jarige opvoeding in vaten van Slavonisch eiken. Deze vaten hebben verschillende inhoudsmaten: 30, 40 en 60 hectoliter. Uiteindelijk blijft de Brunello di Montalcino dan nog minimaal 4 maanden, afhankelijk van de uitkomst van de vergisting, rusten op fles, voordat deze op de markt wordt gebracht. Dit is een serieuze Brunello di Montalcino: vlezig, geconcentreerd en met een krachtige structuur. De korrelige tannine is mooi rijp en komt stevig doch vriendelijk over. De excellente balans tussen fruitaroma's (voornamelijk kersen), zuren en tannine maakt deze wijn zeer harmonieus. Caprili's Brunello di Montalcino heeft kruidige aroma's van geroosterd eiken en geroosterde amandelen bolster. 

94/100 Parker

Vineyard for 2017 Caprili Brunello di Montalcino DOCG

De geschiedenis van Caprili begon in 1965, toen Alfo Bartolommei en zijn familie zich vestigde in de streek Montalcino. Daarvoor was de familie Bartolommei werkzaam op Podere Marzolo in Cinigiano, in de Toscaanse provincie Grosseto. Caprili heeft een wijngaardareaal met een omvang van 15 hectare, die jaarlijks gemiddeld zo'n 60.000 flessen wijn voortbrengt.

Vandaag de dag staat Giacomo Bartolommei aan het roer van het domein. Om de beste Sangiovese-klonen te ontwikkelen, werkt Giacomo nauw samen met de universiteit van Siena. De beste resultaten worden gebruikt om de nieuwe wijnstokken mee te enten. Door de sterke focus op kwaliteit heeft de familie Bartolommei veel internationale erkenning verkregen. Niet alleen 'Il gambero Rosso', de Italiaanse 'wijnbijbel', en het Italiaans Gilde van Sommeliers geven hun goedkeuren aan de wijnen van Caprili, maar vooral ook aan de overkant van de oceaan vallen deze wijnen in zeer goede aarde en worden ze rijkelijk beloond. Dit zijn Amerikaanse wijncritici als Antonio Galloni, schrijvend voor Vinous en eRobertParker.com, Bruce Sanderson voor Wine Spectator, Monica Larner voor Wine Enthusiast en eRobertParker.com, Ian d'Agata voor Stephen Tanzer's International Wine Cellar en de in Toscane wonende en werkende James Suckling, die zich primair op Italiaanse wijnen richt. 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Azienda Agricola Caprili
Druif Sangiovese
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2041
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Caprili Brunello di Montalcino DOCG
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie